Apple patenteert vouwbaar beeldscherm

Apple patenteert vouwbaar beeldscherm

Het zou maar zo kunnen, dat de toekomstige iPad of iPhone een groot beeldscherm heeft dat je kunt vouwen. De Amerikaanse premium smartphone fabrikant Apple heeft namelijk ook een patent aangevraagd op een vouwbaar beeldscherm.

Het patent werd vandaag gepubliceerd via het World Intellectual Property Organization (WIPO) onder het internationale aanvraag nummer PTC/US2017/032974. Helaas zien we geen futuristische schetsen van iPhones of iPad. We moeten het doen met een behoorlijk theoretisch verhaal en het beeldscherm (onderstaand) dat gevouwen kan worden.

Vouwbaar Apple display Foldable iPhone Display

Foldable Apple iPhone

Nu de smartphone wereld staat te smachten om de lancering van de Samsung Galaxy X wil Apple natuurlijk niet achter blijven. Het bedrijf kun je de vader van de smartphone noemen met de lancering van de eerste Apple iPhone in 2007. Die lancering veroorzaakte een gigantische verschuiving in de telefoon wereld en giganten als Nokia en Motorola hebben die verschuiving niet eens overleefd. De laatste jaren lijkt het echter, alsof de onderneming juist kiest voor vernieuwingen die al getest zijn. Zo stapte de onderneming pas dit jaar in de OLED trend met de iPhone X. Wij vonden vandaag een patent voor een vouwbaar beeldscherm en dat suggereert dat Apple niet van plan is om lang te wachten met de implementatie van die nieuwe techniek. Zien we in de nabije toekomst een vouwbare Apple iPhone? De kans daarop wordt groter.

Vouwbaar beeldscherm Apple

In de aanvraag wordt het volgende beschreven (vrije vertaling):

“Een elektronisch apparaat kan een flexibel deel hebben, waarmee het apparaat gevouwen kan worden. Het apparaat kan een vouwbaar beeldscherm hebben. Het flexibele beeldscherm kan een flexibele laag hebben, een beschermlaag en een touch sensor tussen beide lagen in een ondersteun laag en een gepolariseerde laag. De touch sensor kan een speciale optisch doorzichtige bindlaag (verbindingen) hebben die flexibel is zodat het geheel kan buigen. De ondersteunende laag kan van metaal gemaakt zijn en ter hoogte van het buigende gedeelte bijvoorbeeld openingen hebben om te buigen.”

Volgens de aanvraag kan figuur 1 een beeldscherm zijn van een iPad, iBook, iPhone, iWatch of ander apparaat. Verder zien we dat Apple in dit patent rekening houdt met een Liquid Crystal Display (LCD) beeldscherm. In de afbeelding aan de onderkant van deze pagina zie je de opbouw van het vouwbaar beeldscherm volgens Apple. Een reden waarom hier geen OLED genoemd word, kan liggen in de dominantie van Samsung. Volgens recente berichtgeving wil Apple niet verder met de OLED technologie. De Amerikaanse tech-reus onderzoekt mogelijkheden voor een micro LED beeldscherm. Er zijn namelijk enkele belangrijke voordelen van dit beeldscherm type. De schermen kunnen nog dunner gemaakt worden en hebben een hogere helderheid bij verminderd energie verbruik. Het is echter onduidelijk of dit beeldscherm type überhaupt kan buigen.

Voordeel vouwbaar beeldscherm

Sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 zijn de beeldschermen flink gegroeid. Daarmee is de behuizing rond het beeldscherm natuurlijk ook groter geworden. De eerste iPhone had een 3,5 inch beeldscherm en was 115 mm lang bij 61 mm. De laatste modellen van Apple, de iPhone 8 en iPhone 8 Plus hebben respectievelijk een 4,7 inch en 5,5 inch beeldscherm en zijn 138,4 mm bij 67,3 mm en 158,4 mm bij 78,1 mm. In 2016 zijn er steeds meer fabrikanten die kiezen voor een full screen ontwerp (ook wel bezelloos) waarbij het beeldscherm nog meer van de voorkant inneemt. Het voordeel daarvan is dat de smartphone relatief iets kleiner is. De iPhone X is een uitstekend voorbeeld met een 5,8 inch beeldscherm terwijl de afmetingen kleiner zijn dan die van de iPhone 8 Plus (143,6 mm bij 70,9).

iPhone X

De volgende stap is natuurlijk het vouwbare beeldschermen. Hiermee overbrug je de stap tussen smartphone en tablet. Een goed voorbeeld is de ZTE Axon M en we verwachten dit jaar nog een voorbeeld van Samsung, de Galaxy X. Het is niet duidelijk of Apple op dit moment al bezig is met de ontwikkeling van een vouwbare iPhone. We weten dankzij deze publicatie wel, dat de onderneming uit Cupertino de mogelijkheden ziet van een vouwbaar beeldscherm. Wie weet zien we in de toekomst de resultaten in de vorm van een Apple iPhone F.

 

Apple patent Foldable beeldscherm

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones