‘Apple profiteert van Galaxy Note 7 debacle’

‘Apple profiteert van Galaxy Note 7 debacle’

De een zijn dood is de ander zijn brood. Het fiasco rondom de Samsung Galaxy Note 7 kost Samsung naar schatting een slordige 15 miljard euro aan omzet. Het bedrijf dat hiervan profiteert is Apple. Doordat Samsung geen nieuw vlaggenschip op de markt heeft gebracht zullen naar schatting zo’n 5 tot 7 miljoen extra iPhone 7 modellen verkocht worden.

Dat zegt KGI Securities analist Ming-Chi Kuo, zo meldt 9to5Mac.

We weten allemaal inmiddels wat er met Samsung Galaxy Note 7 is gebeurd. Kort samengevat komt het er op neer dat de Zuid-Koreaanse smartphonemaker een toestel op de markt had gebracht dat zeer brandgevaarlijk was. De tientallen meldingen wereldwijd dat hun exemplaar spontaan in vlammen opging, is daar het ultieme bewijs van. Zodoende heeft Samsung de stekker getrokken uit de productie en verkoop van de Galaxy Note 7. Naast Samsung voeren nog diverse andere partijen momenteel onderzoek uit naar de vele incidenten om zo herhaling in de toekomst te voorkomen.

‘Meer iPhone 7 exemplaren over de toonbank’

Het debacle rondom het laatste vlaggenschip is niet alleen slechts voor Samsungs portemonnee, maar ook voor haar imago. Uit diverse peilingen blijkt dat een groot aantal consumenten nooit meer een smartphone een mobiele telefoon van het Zuid-Koreaanse bedrijf gaat kopen. In sommige onderzoeken loopt dit aandeel wel op tot 40%. Het gaat mogelijk nog jaren duren voordat Samsung het vertrouwen heeft teruggewonnen van deze groep, als haar dat überhaupt al lukt.

Waar Samsung het onderspit delft, zijn er ook partijen die sterk profiteren van Samsungs teloorgang. Zo zagen we niet al te lang geleden dat de verkoop van de Huawei Nexus 6P met maar liefst 847% steeg toen Samsung de eerste terugroepactie van de Galaxy Note 7 aankondigde. Ook de verkoop van de LG G5 en HTC 10 groeide achtereenvolgens met maar liefst 205% en 200%. Schrale troost voor Samsung: de verkoop van de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge piekte eveneens in deze periode.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Een andere partij die in dit verband nog niet genoemd is, is Apple. Volgens marktanalist Ming-Chi Kuo gaat de productie- en verkoopstop van de Galaxy Note 7 behoorlijk wat extra klandizie opleveren voor het Amerikaanse technologiebedrijf. De analist stelt in een notitie aan beleggers dat ongeveer de helft van de kopers van de Galaxy Note 7 trouw blijft aan Android. Zo’n 5 tot 7 miljoen consumenten zijn bereid om de overstap maken naar de iPhone 7 of iPhone 7 Plus. Vooral het laatstgenoemde model is volgens Kuo erg gewild onder kopers vanwege zijn dual-camerasysteem.

Kuo stelt dat de consumenten die overschakelen van de Samsung Galaxy Note 7 naar de iPhone 7 geen loyaliteit naar één specifieke fabrikant of merk kennen. Ze houden daarentegen wel van een goede camera en iOS. De overstap van Samsungs vlaggenschip naar die van Apple is dan ook snel gemaakt. Daar staat echter ook tegenover dat ze volgend jaar of het jaar daarop weer terugschakelen naar Samsung, al verzwijgt Kuo dit feit in zijn verslag.

Tot slot wijst Kuo op het feit dat het aandeel van Apple behoorlijk is gestegen sinds het gedoe rondom de Galaxy Note 7. En waarschijnlijk gaat de koers in het vierde kwartaal van het jaar en begin 2017 nog verder omhoog door de goede verkoopcijfers. De financiële resultaten van het derde kwartaal worden volgende week bekendgemaakt door Apple.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones