21 november 2014 door in Apple.

Apple dataDat Apple waarde hecht aan een waterdicht systeem, weten we. Maar wat betreft het Amerikaanse ministerie van Justitie ‘sterft er nog eens een kind’ door de beveiliging van de iPhone. Een gewaagde uitspraak. Justitie doelt erop dat Apple haar data zó versleutelt dat deze niet eens bekeken kan worden wanneer de rechter een dwangbevel oplegt. Ter illustratie: door de nieuwe encryptietechnologie kunnen zelfs Apple en de Amerikaanse inlichtingendienst niet niet eens langs je toegangscode komen. Dat belooft niet veel goeds en roept dan ook de nodige vraagtekens op. Wordt de iPhone dé telefoon onder criminelen?

Dat alleen de toegangscode al een onoverkoombaar obstakel is, leidde dan ook tot de dreigende uitspraak dat er nog eens een kind dood zal gaan. “Vervolgens zal de politie zeggen dat ze het kind nog konden redden of in ieder geval de moordenaar konden vangen als ze maar toegang tot die ene telefoon hadden gehad”, zegt de Amerikaanse procureur-generaal.

Privacybeleid

De uitspraken komen niet zomaar uit de lucht vallen. In september schreef Tim Cook een brief over het privacybeleid van Apple. Daarin schrijft hij onder andere dat het bedrijf erin gelooft om eerst jouw toestemming te vragen voordat ze toegang krijgen tot je data. “Elk Apple-product is met dat idee ontworpen.”

Verder is Apple transparant met haar cijfers. Zo beschrijft ze hoeveel data er met de overheid is gedeeld. Dat is niet zoveel: minder dan 0,00385 procent van alle data. Op de website schrijft Apple dat ze de informatie deelt die volgens de wet is toegestaan en dat er nog nooit met een overheidsinstelling is samengewerkt “om een achterdeur te creëeren” bij haar producten of diensten. Ook zal de fabrikant de overheid nooit toegang geven tot hun servers.

Criminelentelefoon

Voor criminelen dus de ideale telefoon aangezien leidend bewijs voor hun misdrijven zo niet achterhaald kan worden. Maar Apple-advocaat Bruce Sewell benadrukt dat Apple telefoons maakt voor klanten die steeds meer van hun privacygegevens in hun telefoon benaderen en daarin steeds kritischer worden richting techbedrijven. Niet voor criminelen. Daarbij voegt hij toe dat de iPhone ook in landen wordt verkocht waar de regering persoonsgegevens of rechten met minder respect behandelt dan Apple doet.

En nu?

Waar dit tot leidt, wachten we af. Voordat Apple haar gegevens afstaat, moet het “delen van data verplicht worden door de overheid”, zegt de advocaat. Daarbij houdt de procureur-generaal vast aan zijn ‘er sterft nog eens een kind’-uitspraak. Of er moet iets anders gebeuren. En dan zal Apple vanzelf haar data delen.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones