ASUS ZenUI Launcher beschikbaar voor alle smartphones

ASUS ZenUI Launcher beschikbaar voor alle smartphones

ZenUI Launcher, de launcher van ASUS, is vanaf nu beschikbaar voor alle smartphones. ‘Alle’ is misschien enigszins overdreven: mobiele telefoons die op Android 4.3 (Jelly Bean) of hoger draaien kunnen vanaf nu ZenUI Launcher installeren.

Launchers

Android is verreweg het meest geliefde besturingssysteem van allemaal. Volgens sommige onderzoeksbureaus draait ongeveer twee derde van alle mobiele telefoons op dit OS. Wereldwijd zijn er meer dan 1,4 miljard Android-apparaten in omloop en iedere maand komen er daar naar schatting zo’n 1,5 miljoen bij.

Waarom zijn mensen wereldwijd dol op Android? Eén van de redenen is wellicht dat het besturingssysteem van Google in hoge mate naar je eigen smaak kunt inrichten. Hiervoor gebruik je zogeheten launchers: applicaties waarmee je de vormgeving en functionaliteit van jouw Android-smartphone of –tablet volledig in eigen hand hebt. Daarnaast komen launchers veelal ieder met hun eigen, unieke toepassingen die je bij Android niet tegenkomt. Zo teken je bijvoorbeeld met de Z Launcher van Nokia de eerste letter op het scherm en dan verschijnen alle apps die met deze letter beginnen in beeld. Microsofts Arrow Launcher daarentegen deelt je contacten, apps en aantekeningen zodanig in dat de belangrijkste gegevens bovenaan komen te staan.

Al met al zijn er vele verschillende launchers of Android-skins in omloop. Sommige zijn voor iedereen te downloaden in de Google Play Store (Google Now Launcher, Action Launcher 3, Nova Launcher), andere vind je daarentegen alleen op de toestellen van een bepaalde fabrikant. Zo is TouchWiz UI alleen te vinden op telefoons van Samsung en Xperia UI alleen bij Sony. Door deze exclusiviteit willen smartphoneproducenten hun telefoons een eigen identiteit meegeven. Wil je daar gebruik van maken? Dan moet je een smartphone van deze fabrikant kopen.

ASUS doorbreekt als eerste fabrikant dit taboe en stelt zijn ZenUI Launcher nu beschikbaar voor alle Android-smartphones, ongeacht wie de fabrikant ook is. De enige voorwaarde is dat je telefoon op Android 4.3 (Jelly Bean) of hoger draait. Is dat het geval, dan kun je deze launcher downloaden in de Google Play Store.

ASUS Zenfone Pegasus 3

ZenUI Launcher

Wat heeft ASUS ZenUI Launcher te bieden? Om te beginnen biedt deze schil twee verschillende lay-outs. De eerste is omgedoopt tot ‘One Layer’ en heeft veel weg van iOS. Zo ontbreekt de app-drawer en moet je alle gedownloade apps verdelen en indelen in mappen. De tweede lay-out, ‘Two Layer’, heeft meer weg van de klassieke Android look and feel, inclusief app-drawer.

Daarnaast kun je met ASUS ZenUI Launcher onder meer de vormgeving van je app-icoontjes veranderen, scroll-effecten en overgangen toepassen, lettertype en lettergrootte wijzigen en individuele apps beveiligen met AppLock zodat niet iedereen er zomaar bij kan. Kortom, meer dan genoeg mogelijkheden om je smartphone naar je eigen smaak in te richten.

HTC

ASUS is weliswaar de eerste die zijn Android-skin als eerste voor niet-ASUS telefoons beschikbaar stelt, maar HTC is daar mogelijk eveneens druk doende mee. Onlangs kreeg een select groepje te horen dat zij HTC Sense 8.0 mogen testen en evalueren. Daarvoor hoefden zij geen HTC 10, HTC One M9 of ander HTC-toestel te bezitten. Of en wanneer deze skin daadwerkelijk naar niet HTC-toestellen komt, is niet bekend.

Bekijk het laatste nieuws over Asus:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones