Audioproblemen Google Pixel verholpen na update

Audioproblemen Google Pixel verholpen na update

Eind vorig jaar klaagden gebruikers van de Google Pixel en Pixel XL massaal dat hun toestel last had van audioproblemen. Google erkende het bestaan van het euvel en beloofde met een oplossing voor het probleem te komen. De zoekmachinegigant houdt zich aan haar belofte: op Reddit melden diverse forumleden dat de problemen tot het verleden behoren met de laatste beveiligingsupdate.

De Google Pixel en Google Pixel XL zijn twee high-end vlaggenschepen van Google die afgelopen najaar door Google werden onthuld. Op papier hebben ze geweldige specificaties. Sterker nog, waarschijnlijk zijn het één van de beste –zo niet de beste– Android-smartphones die je op dit moment voor je geld kunt krijgen. Maar daar moet je dan wel behoorlijk diep in de buidel voor tasten. Tot op heden zijn ze nog altijd maar mondjesmaat verkrijgbaar in ons land: de exemplaren die je kunt kopen zijn geïmporteerde modellen.

Kinderziektes

Hoe geweldig de specificaties en Android-ervaring ook is op deze vlaggenschepen, vanaf dag één worden de telefoons geplaagd door kinderziektes. Allereerst was er het zogeheten halo-effect. Dat zijn die ronde of ellipsachtige ringen die je wel eens op foto’s ziet verschijnen. De een beschouwt dit als een fotografisch hoogstandje, de ander heeft er een broertje dood aan. Google erkende het probleem en beloofde het probleem met een software-update op te lossen.

Toen dook er een vreemde bug op in de sms- en mms-app. Als iemand een screenshot of schermafbeelding van een iPhone 7 Plus naar de Google Pixel of Pixel XL verstuurt, dan ziet deze er vervormd en bijna psychedelisch uit op Google’s vlaggenschepen. Ongeveer een maand na de lancering hoorden we dat de toestellen oververhit raken als je ze te lang gebruikt in combinatie met Daydream View, de VR-bril van Google die bij de Pixel en Pixel XL hoort. Even later hoorden we dat de camera soms spontaan vastliep en er soms roze/paarse strepen en blokken in beeld verschenen.

Daarmee zijn we er nog niet. Daarna hoorden we geluiden over Pixel-telefoons die van het ene op het andere moment spontaan bevroren. Gebruikers moesten hun telefoon noodgedwongen opnieuw opstarten, of erg lang wachten totdat het toestel reageerde. Eind december zagen we klachten over batterijproblemen voorbijkomen. Als de accu van de vlaggenschepen nog tientallen procenten aan energie overhad, schakelde hij zich wonderlijk genoeg uit. Om hem weer aan de praat te krijgen moesten gebruikers de oplader erbij pakken, de smartphone daar op aansluiten en hem opnieuw opstarten.

Audioproblemen

En dan is er nog het beruchte audioprobleem. Gebruikers klaagden dat de speakers een statisch geluid voortbrachten zodra je het volume flink hard zette. Op de onderstaande YouTube-video werd dit gedemonstreerd met de app Perfect Piano. De ruis is goed te horen zodra meerdere noten tegelijkertijd of snel na elkaar worden gespeeld.

Google kreeg hier snel genoeg lucht van en beloofde met een oplossing te komen. Of het een hardware- of softwareprobleem was, dat was destijds niet bekend. Inmiddels zijn we een tijdje verder en heeft Google de oorzaak van het probleem gevonden. Gelukkig voor Google bleek het een softwarematig probleem te zijn dat met een update verholpen kon worden. Op het Amerikaanse forum Reddit melden gebruikers dat het probleem verleden tijd is nu ze de laatste beveiligingsupdates hebben geïnstalleerd (5 februari 2017). Het heeft dus niks te maken met Android 7.1.2, die momenteel beschikbaar is voor iedereen die zich voor het bètaprogramma heeft aangemeld. Maar het is goed om te weten dat de zoekmachinegigant het probleem heeft weten op te lossen.

Specificaties Google Pixel (XL)

De Google Pixel heeft een 5 inch AMOLED-scherm met FHD-resolutie en wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 821 quad-core processor. Verder heeft de zoekmachinegigant een Adreno 530 GPU, 4GB werkgeheugen en 32GB of 128GB intern geheugen onder de motorkap verwerkt. Volgens de benchmark DxO heeft dit toestel de allerbeste camera van alle smartphones die momenteel verkrijgbaar zijn. De resolutie van de primaire camera bedraagt 12.3 megapixels, de selfiecamera moet het doen met 8 megapixels.

Verder is de Google Pixel voorzien van USB Type-C aansluiting, vingerafdruksensor, 2770 mAh batterij en IP53 certificering (waterbestendig, dus niet waterdicht). Na de LG V20 is dit het eerste toestel dat standaard op de nieuwste versie van Android draait: Android Nougat.

De Google Pixel XL heeft nagenoeg dezelfde specificaties. Het display heeft een groter beelddiagonaal (5.5 inch) en een hogere schermresolutie (Quad HD in plaats van Full HD). Ook de batterij is net wat krachtigere dan zijn kleine broertje: 3450 mAh in plaats van 2770 mAh.

Bekijk het laatste nieuws over Google:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones