Bijna 1,5 miljard smartphones over de toonbank in 2018

Bijna 1,5 miljard smartphones over de toonbank in 2018

Er worden dit jaar 1.498,3 miljoen smartphones verkocht in de hele wereld. De top zes blijft bestaan uit dezelfde merken al mogen we Xiaomi twee plaatsen hoger verwachten.

Markt onderzoeksbureau TrendForce verwacht voor 2018 een stijging van 2,8% in het aantal smartphone verkopen. Hiermee komt het totaal aantal smartphones dat over de toonbank zal gaan op een kleine 1,5 miljard smartphones. Samsung is opnieuw de nummer één fabrikant gevolgd door Apple en Huawei. Apple verkleint dit jaar de achterstand op Samsung en Xiaomi gaat Oppo en Vivo voorbij.

Smartphone sales 2018 telefoonabonnement.nl

Circa 1,5 miljard smartphones in 2018

Dit jaar vinden bijna 1,5 miljard nieuwe smartphones een eigenaar en dat is 2,8% meer dan afgelopen jaar. Van al die smartphones worden de meesten gemaakt door de top 6 smartphone fabrikanten. Echter het aandeel smartphones dat verkocht wordt door de top 6 is dit jaar kleiner. De top 6 was in 2017 goed voor 68,4% van de volledige markt terwijl TrendForce het aandeel voor 2018 op 67,8%. Volgens de marktonderzoekers daalt marktaandeel van Samsung flink, naar 20,3%. De opvallendste stijging is voor Xiaomi. De Chinese fabrikant haalt met een marktaandeel van 7,1% landgenoten Oppo en Vivo in.

Top 3 blijft onveranderd

Samsung behoudt de positie van absolute marktleider in de smartphone branche. De Zuid-Koreaanse fabrikant zal opnieuw ruim 300 miljoen smartphones verkopen. Toch verwacht TrendForce dat Samsung 5% minder telefoons verkoopt dan in 2017. Opnieuw verwachten we vooral veel succes van de budget modellen uit de Galaxy A en Galaxy J reeks. Dit jaar zagen we de Galaxy A reeks als eerste uitgebreid worden met de Samsung Galaxy A8 2018.

Samsung Galaxy A8

In 2018 zal Apple de tweede plaats behouden als smartphone fabrikant. De Amerikaanse onderneming ziet Huawei iets naderen maar verhoogd het marktaandeel zelf ook. In 2018 verwacht TrendForce dat Apple goed is voor 15,7% van de gehele smartphone markt. Het is nog onduidelijk hoeveel Apple iPhone vlaggenschepen er worden gelanceerd in 2018. Men spreekt over drie modellen in september en in het eerste helft van 2018 zouden er maar zo een iPhone SE2 gelanceerd kunnen worden. Uiteraard worden er dit jaar nog miljoenen iPhone 8 en iPhone X vlaggenschepen verkocht. De jaarlijkse productie van iPhones zal in 2018 met 6% toenemen. De voornaamste redenen hiervoor zijn de verbeterde specificaties en uitbreiding op de Indiase markt.

Huawei blijft groeien en ook 2018 wordt een goed jaar voor de Chinese fabrikant. In 2018 zal het bedrijf 173 miljoen smartphones verkopen en daarmee stijgt het marktaandeel van het merk naar 11,6%. In 2017 liet de Chinese fabrikant al zien dat het merk helemaal mee kan in de premium markt naast Samsung en Apple. De Huawei Mate 10 Pro is niet alleen snel genoeg om de meeste Snapdragon 835 aangedreven vlaggenschepen bij te houden. Ook de dual Leica camera’s van het toestel behoren volgens DxO Mark tot de top 3 in de branche.

Huawei Mate 10 Pro Leica

China vertegenwoordigt twee derde van de top 6

In de top 6 van smartphone merken verwacht TrendForce opnieuw vooral Chinese merken. Na Huawei zien we ook dit jaar de merken Xiaomi, Oppo en Vivo. Het drietal stond dit jaar ook al in de top, maar toen stond Xiaomi nog onderaan. Afgelopen jaren lieten Oppo en Vivo alle andere fabrikanten ver achter in groei cijfers. Dit jaar lijkt de groei gestabiliseerd. Xiaomi aan de andere kant zal heeft afgelopen jaar een geweldige groei laten zien. Het merk is waarschijnlijk goed voor 93 miljoen smartphones in 2017. Daarmee verkocht het merk ruim 80% meer dan het jaar daarvoor. TrendForce verwacht 15% groei van het merk en in totaal zal het merk ruim 107 miljoen smartphones verkopen dit jaar. In 2017 lanceerde Xiaomi het tweede vlaggenschip met de Snapdragon 835 processor, de Xiaomi Mi 6. Dit jaar zal het bedrijf misschien wel de eerste fabrikant zijn. Er gaan namelijk geruchten rond dat Xiaomi de Mi Mix 2s met Snapdragon 845 enkele dagen voor de Samsung Galaxy S9 zal lanceren.

Nokia

Nokia verdient een aparte vermelding. Het kersverse merk met Android is onder HMD Global zeer succesvol. In 2017 wist de fabrikant vanuit het niets een productie van 11,5 miljoen smartphones te verwezenlijken. De onderzoekers verwachten dat Nokia zal blijven groeien. Het merk is populair de onderzoekers verwachten dat er dit jaar 20 miljoen Nokia smartphones over de toonbank gaan. Dat is 70% meer dan vorig jaar.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones