BlackBerry DTEK 50 en Priv krijgen QuadRooter patch

BlackBerry DTEK 50 en Priv krijgen QuadRooter patch

Zowel de BlackBerry DTEK 50 als de BlackBerry Priv krijgen als eerste toestellen een update die het gevreesde QuadRooter lek dicht. De patch wordt de komende dagen uitgerold via een zogeheten Overt-The-Air update. Als je hem dus nog niet hebt ontvangen, dan kun je deze op zeer korte termijn verwachten.

Dat schrijft BlackBerry op zijn blog.

Nog maar vijf jaar geleden was BlackBerry een grote speler op de smartphonemarkt. Sterker nog, het leek wel alsof half Nederland destijds met een mobiele telefoon van de Canadese smartphonemaker rondliep, dat toen Research In Motion of RIM heette. Maar de tijden van weleer liggen inmiddels ver achter ons en moet je goed zoeken om iemand met een BlackBerry te spotten. Net als Windows Phone en Windows Mobile heeft het besturingssysteem van de Canadese hard- en softwarefabrikant een marginaal klein aandeel van slechts enkele procenten.

Dit alles weerhoudt BlackBerry er echter niet van om een rentree te maken op de smartphonemarkt. Dat doet het bedrijf onder meer door een aantal van zijn nieuwe toestellen met Android uit te rusten in plaats van zijn eigen BlackBerry OS. De BlackBerry Priv was het allereerste toestel van de fabrikant waar Googles besturingssysteem standaard op was geïnstalleerd. Nadien heeft BlackBerry nog een tweede Android-telefoon gelanceerd: de BlackBerry DTEK 50. Deze laatste ligt sinds vorige week in ons land in de winkels.

BlackBerry beloofde dat beide toestellen snel beveiligingsupdates zouden ontvangen als er een potentieel gevaarlijk lek werd aangetroffen. De Canadese smartphoneproducent houdt zich aan zijn woord: het is de allereerste fabrikant die met een patch komt die het beruchte QuadRooter-lek dicht.

BlackBerry DTEK 50

BlackBerry DTEK 50

QuadRooter

Wat was QuadRooter ook al weer? QuadRooter is de naam van een potentieel gevaarlijk beveiligingslek die we aantreffen bij smartphones die uitgerust zijn met een chipset van Qualcomm. Medewerkers van het beveiligingsbedrijf Check Point ontdekten een viertal kwetsbaarheden die in deze chips zijn geslopen. Als je malafide software op je smartphone hebt geïnstalleerd, kunnen hackers en andere kwaadwillenden gegevens op je smartphone inzien en in theorie zelfs overnemen. In dat opzicht deed het lek ons onmiddellijk aan het Stagefright-lek van afgelopen jaar denken.

Heel erg gevaarlijk waren de beveiligingslekken nooit. Toen de medewerkers van het beveiligingsbedrijf op de gevaren stuitten, hebben ze dat onmiddellijk doorgegeven aan chipfabrikant Qualcomm. Google bevestigde dat zijn beveiligingsprotocol Verify Apps deze kwaadaardige malware van niet-geïnfecteerde toestellen weet te weren. Daarnaast zijn drie van de vier lekken de afgelopen maanden al gedicht door beveiligingsupdates. BlackBerry heeft in zijn laatste updateronde het vierde en laatste lek weten te dichten.

OTA

De patch wordt Over-The-Air of OTA-update vrijgegeven. Zodra deze beschikbaar is krijg je vanzelf een melding op je BlackBerry DTEK 50 of BlackBerry Priv. Geen melding ontvangen? Ga dan naar Instellingen > Over telefoon > Software-update en daar staat ie voor je klaar om gedownload en geïnstalleerd te worden. Is daar nog niets te zien? Geen paniek: de patch wordt gefaseerd uitgerold, wat betekent dat hij mogelijk nog niet beschikbaar is gesteld door je provider. Dat zou binnen nu en afzienbare tijd wel het geval moeten zijn.

BlackBerry Priv

BlackBerry Priv

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones