BlackBerry DTEK60 verkrijgbaar in Nederland

BlackBerry DTEK60 verkrijgbaar in Nederland

Eind oktober kondigde BlackBerry haar nieuwste vlaggenschip aan en nu al ligt hij bij ons in de schappen. We hebben het over de BlackBerry DTEK60. Hij is direct uit voorraad verkrijgbaar: als je hem vandaag bestelt heb je hem morgen in huis. Vooralsnog kun je hem alleen bij Coolblue bestellen voor een bedrag van 579 euro.

Was BlackBerry een aantal jaar geleden bijna niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld, tegenwoordig moet je goed zoeken of je iemand aantreft met een toestel van de Canadese smartphonefabrikant. Dat kan wellicht ten dele verklaard worden door de toegenomen populariteit van Android en iOS: hierdoor raakte BlackBerry OS in de vergetelheid. Ook door de opkomst van gratis online chat- en berichtendiensten als WhatsApp, Telegram en Messenger zijn BlackBerry Hub en ‘pingen’ naar de achtergrond verdreven.

De meest in het oog springende feature van BlackBerry was het fysieke qwerty-toetsenbord, maar ook deze zien we steeds meer verdwijnen. Zo zijn de laatste paar vlaggenschepen voorzien van een touchscreen. De BlackBerry Priv is in die zin uniek dat het een zogeheten slide phone is. Daarbij kun je het scherm omhoog schuiven om te schakelen tussen het virtuele toetsenbord en het fysieke toetsenbord. De BlackBerry DTEK50 heeft enkel een touchscreen. Met het eerstgenoemde toestel probeerde de Canadese smartphoneproducent een comeback te maken op de smartphonemarkt. In plaats van haar eigen besturingssysteem draaide  het toestel op Android. Deze nieuwe strategie bleek geen succes.

Door deze gang van zaken heeft BlackBerry besloten om niet langer zelf smartphones te maken. Andere partijen kunnen een licentie afnemen om smartphones te introduceren met de merknaam en beveiligingssoftware van BlackBerry. Alcatel heeft dat reeds gedaan met de BlackBerry DTEK50 en BlackBerry DTEK60. Het ontwerp van het laatste toestel is geïnspireerd op de Alcatel Idol 4S.

dtek60-largeSpecificaties BlackBerry DTEK60

De BlackBerry DTEK60 heeft een 5.5 inch groot AMOLED-display met een resolutie van 1440 bij 2560 pixels. De pixeldichtheid komt hiermee uit op 534 ppi, wat inhoudt dat het scherm ontzettend scherp is. Onder de motorkap vinden we een Qualcomm Snapdragon 820 quad-core processor. Dit is een 64-bit SoC die bestaat uit vier Qualcomm Kryo kernen. Twee daarvan hebben een maximale kloksnelheid van 2.15GHz, de andere twee 1.6GHz. De chipset wordt aangevuld met Adreno 530, 4GB RAM en 32GB intern geheugen. BlackBerry benadrukt dat je deze met microSD-kaart kunt uitbreiden tot 2TB, maar in praktijk worden er geen grotere geheugenkaarten dan 256GB verkocht. Het is in ieder geval duidelijk dat je het geheugen behoorlijk kunt uitbreiden, mocht dat nodig zijn.

Aan de achterkant heeft de Canadese smartphonemaker een 21 megapixelcamera geplaatst. Deze is voorzien van Phase Detection Autofocus (PDAF), Fast Focus Lock, 4x digitale zoom en dual-tone LED-flitser voor mooiere kleuren. Als je wil kun je 4K-video’s opnemen met een frameratesnelheid van 30 fps. Voorop vinden we een 8 megapixelcamera met fixed-focus, Selfie Flash en groothoeklens die 84 graden bestrijkt. Hierdoor passen er meerdere mensen op een foto.

In tegenstelling tot veel iconische smartphones van BlackBerry, moet de BlackBerry DTEK60 het zonder fysiek toetsenbord doen. Je kunt alleen gebruikmaken van het virtuele toetsenbord op het scherm. Naast dual-band WiFi (802.11 a/b/g/n/ac) en Bluetooth v4.2 (LE) beschikt het vlaggenschip over GPS, A-GPS, NFC, USB Type-C aansluiting, vingerafdruksensor en 4G-module waarmee je op de 4G-netwerken van alle Nederlandse providers kunt. De accu heeft een vermogen van 3000 mAh, een capaciteit die we bij meerdere high-end toestellen aantreffen. Het toestel is tot slot 7 millimeter dik, weegt 165 gram en draait op Android 6.0 Marshmallow.

Naast de smartphone krijg je bij je bestelling tevens enkele accessoires. Zo krijg je gratis een Rapid Charger ter waarde van 40 euro en DTEK60 Smart Book Case beschermhoes met een winkelwaarde van 50 euro bij je bestelling.

Prijs en beschikbaarheid

De BlackBerry DTEK60 is op het moment van schrijven alleen verkrijgbaar via Coolblue. Andere webwinkels volgen wellicht de komende dagen. Het prijskaartje dat aan het toestel hangt bedraagt 579 euro.

BlackBerry DTEK60

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones