BlackBerry KEYone deze week te koop in Nederland

BlackBerry KEYone deze week te koop in Nederland

Na ruim drie maanden wachten ligt de BlackBerry KEYone ligt hij dan eindelijk bijna bij ons in de winkels. Het is het nieuwste vlaggenschip van de voormalige Canadese smartphonemaker. Naast het iconische toetsenbord wordt hij tevens vergezeld met een aanraakgevoelig scherm, een forse accu en specs die we uit het middensegment kennen. Hij gaat over de toonbank voor 599 euro.

De BlackBerry KEYone werd eind februari op het Mobile World Congress (MWC) 2017 in Barcelona gepresenteerd. Hij draagt weliswaar vol trots de naam BlackBerry, maar de Canadezen zijn niet verantwoordelijk voor het design, de productie en distributie van het toestel. Deze rollen heeft TCL Communication op zich genomen. Dat bedrijf mag de komende jaren exclusief nieuwe BlackBerry-telefoons hier in Europa en de VS op de markt brengen. Een vergelijkbare samenwerking heeft het Chinese technologiebedrijf ook met Alcatel. De fabrikant was in het verleden onder meer verantwoordelijk voor de BlackBerry DTEK50 en BlackBerry DTEK60.

Specificaties BlackBerry KEYone

De BlackBerry KEYone combineert een touchscreen met een fysiek toetsenbord. Het qwerty-keyboard is met een aantal slimme foefjes uitgerust. Zo kun je niet alleen typen met het toetsenbord, maar ook door de menu’s bladeren door met je vinger over de toetsen te vegen. Daarnaast kun je 52 snelkoppelingen aanmaken om bepaalde apps snel en eenvoudig te openen. Tot slot komt het toetsenbord met een vingerafdruksensor. ‘Waar?’, vraag je je misschien af, want hij heeft geen zichtbare vingerafdrukscanner. Antwoord: in de spatiebalk.

De BlackBerry KEYone heeft een aluminium frame en achterpaneel van polycarbonaat dat voorzien is van soft touch. Zo weet je dat het toestel altijd goed in de hand ligt. Hij heeft een 4.5 inch groot IPS LCD-display met een resolutie van 1620 bij 1080 pixels en 3:2 beeldverhouding. Over de rekenkracht van BlackBerry’s nieuwste aanwinst hoef je je geen zorgen te maken. Hij komt namelijk met de Qualcomm Snapdragon 625. Deze chipset zagen we al eerder in de Lenovo P2Motorola Moto Z Play en Huawei Nova. Deze octa-core processor haalt topsnelheden tot wel 2.0 GHz en wordt gecombineerd met Adreno 506 GPU, 3 GB RAM en een opslagcapaciteit van 32 GB. Het geheugen kun je uitbreiden tot 256 GB als je een microSD-kaart koopt.

Achterop heeft TCL een 12 megapixelcamera met Sony IMX378 beeldsensor geplaatst. Deze is voorzien van features als Phase Detection Autofocus (PDAF), beeldstabilisatie, Fast Focus Lock, 4x digitale zoom, f/2.0 diafragma, 4K-video-opnamemogelijkheden en dual-tone LED-flitser. De selfiecamera heeft een 8 megapixelresolutie en beschikt naast beeldstabilisatie over een groothoeklens die 84 graden beslaat.

Op de vraag of je het einde van de dag haalt zonder dat je hem tussentijds moet opladen, hoef je je eveneens geen zorgen te maken. De accucapaciteit bedraagt 3505 mAh. Maar weinig moderne vlaggenschepen hebben zo veel power onder de motorkap. Opladen gaat snel en pijnloos dankzij USB-C aansluiting en Qualcomms snellaadtechniek Quick Charge 3.0. Daarmee is hij na iets meer dan een half uur al voor de helft opgeladen. Tot slot wordt de KEYone standaard met Android 7.1 Nougat, BlackBerry’s beveiligingssoftware en BlackBerry Hub geleverd. Dat laatste is een portaal waar diverse berichtendiensten zijn verzameld zoals e-mail, sms en LinkedIn.

Waarschuwing

Afgelopen week publiceerde Zack Nelson, ook wel beter bekend als JerryRigEverything op YouTube, een video waaruit bleek dat de BlackBerry KEYone niet al te best uit de buigtest komt. Niet alleen buigt hij al bij het minste of geringste aan spanning, maar tevens is het scherm behoorlijk los in de behuizing verwerkt. Nelson claimde dat hij nergens lijm kon ontdekken dat het display op zijn plaats moet houden. Op het forum van CrackBerry klaagden meerdere gebruikers over hetzelfde euvel.

Afgelopen weekend reageerde TCL op de beschuldigingen door met een persverklaring te komen. Daarin trekt TCL niet zozeer het boetekleed aan, maar zegt het te betreuren als klanten met dergelijke problemen kampen. Het is er alles aan gelegen om eventuele problemen op te lossen. Het bedrijf roept klanten op die hier last van hebben om zich te melden bij de klantenservice.

Hieronder volgt de letterlijke verklaring van TCL op het scherm.

“TCL Communications heeft een uitstekende status wat betreft het fabriceren van hoogwaardige apparatuur aan onze klanten wereldwijd. De BlackBerry KEYone is hierop geenszins een uitzondering. Wij hebben de hoogste kwaliteit voor de BlackBerry KEYone proberen te garanderen door gebruik te maken van sterk, robuust en duurzaam materiaal waarbij alles rigoureus getest is. Deze tests bestonden onder meer uit spanningstesten en valtesten. Wij betreuren dan ook het feit dat enkele klanten melding maken van een loslatend scherm. Tijdens het testen van dit toestel is dit niet aan het licht gekomen en hiervoor bieden wij onze oprechte excuses. Klanten die hinder ondervinden van het probleem kunnen natuurlijk terecht bij onze klantenservice. Onze medewerkers zullen blij en vereerd zijn om het probleem op te lossen.”

Prijs en beschikbaarheid

De BlackBerry KEYone wordt inmiddels bij diverse retailers op hun website aangeboden. De levertijd varieert echter enkele werkdagen. In andere landen ligt hij al een tijdje in de winkels en is hij razendpopulair. De adviesprijs van deze Android-telefoon bedraagt 599 euro.

BlackBerry KEYone

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones