BlackBerry Priv krijgt geen updates meer

BlackBerry Priv krijgt geen updates meer

De BlackBerry Priv krijgt niet langer maandelijks de nieuwste beveiligingsupdates. Alleen bij kritieke beveiligingslekken krijgen gebruiken mogelijk nog een patch. Om ervoor te zorgen dat klanten optimaal beschermd zijn tegen veiligheidsrisico’s, komt BlackBerry met een upgradeprogramma.

Dat schrijft Alex Thurber, general manager van de afdeling BlackBerry Mobility Solutions, op de weblog van BlackBerry.

De BlackBerry Priv is al weer een tijdje op de markt. Hij werd in september 2015 aangekondigd. Sinds december van dat jaar is hij verkrijgbaar in ons land. De BlackBerry Priv was de allereerste smartphone van BlackBerry die niet op BlackBerry OS draaide. In plaats daarvan installeerde de voormalige Canadese smartphonemaker Android 5.1 Lollipop op het toestel. Dat is op zich al bijzonder die jarenlang haar toestellen met haar eigen besturingssysteem uitrustte. Een andere noemenswaardige feature van het toestel is dat hij zowel een volledig touchscreen als een qwerty -of azerty als je in België of Frankrijk woont- toetsenbord heeft. Deze vind je niet onder het scherm zoals bij de BlackBerry KEYone. In plaats daarvan moet je het scherm omhoog schuiven, zoals je vroeger bij een oude slide phone deed.

Geen maandelijkse veiligheidsupdates

Sinds BlackBerry geen smartphonefabrikant is -de BlackBerry Priv was het laatste toestel dat het bedrijf op de markt bracht- heeft het bedrijf een andere focus: beveiligingssoftware voor mobiele telefoons. Ook toen het de Priv lanceerde legde BlackBerry sterk de nadruk op veiligheid. Zo rolde het in Waterloo gevestigde bedrijf maandelijks security updates uit voor het toestel.

Aan deze praktijk komt nu een einde. Op de weblog van zijn bedrijf legt Alex Thurber uit waarom. De topman zegt dat BlackBerry bij lancering beloofde om het toestel twee jaar lang iedere maand van veiligheidsupdates te voorzien. Deze periode is inmiddels verstreken. Daarom rolt BlackBerry niet langer software-updates uit voor de Priv. De topman geeft één uitzondering: als er een kritiek en potentieel gevaarlijk beveiligingslek opduikt, dan zal het de nodige stappen ondernemen om een patch uit te rollen en het lek te dichten.

Inruilprogramma

Om haar belofte van ‘veiligste Android-telefoons ter wereld’ in te willigen, komt BlackBerry met een aantal andere maatregelen. Om te beginnen zal het bedrijf haar garantieverplichtingen vervullen. Daarnaast worden, zoals gezegd, kritieke veiligheidsproblemen aangepakt en opgelost. Ten derde zijn de aanpassingen die BlackBerry aan het besturingssysteem heeft aangebracht dusdanig dat de Android-telefoons van het bedrijf de veiligste ter wereld zijn.

Tot slot introduceert BlackBerry binnenkort een trade-up of inruilprogramma. Klanten die de BlackBerry Priv bezitten en hem toestel willen inruilen voor een nieuwer model, zoals de BlackBerry Motion, krijgen daarvoor de mogelijkheid. Wellicht krijgen zij dan korting op hun aankoop. Meer details over he inruilprogramma geeft Thurber niet op het moment. Zo weten we bijvoorbeeld niet wanneer dit programma van start gaat en of het straks ook in Nederland zijn opwachting maakt. Thurber belooft binnenkort met meer details te komen.

Over de BlackBerry Priv

De BlackBerry Priv was de eerste en meteen ook de laatste Android-telefoon die BlackBerry op de markt bracht. Na het lauwe ontvangst van het toestel nam TCL de rol van fabrikant op zich. Zodoende zien we regelmatig nog nieuwe BlackBerry-telefoons verschijnen. De BlackBerry Priv heeft een 5,4 inch groot QHD-display dat je omhoog en omlaag kunt schuiven. Onder het scherm vinden we het qwerty-toetsenbord. Typen kan dus zowel met een virtueel als fysiek keyboard. De vingerafdrukscanner is in de spatiebalk verwerkt. Tevens kun je vingers over de toetsen vegen om door de menu’s te bladeren en navigeren.

Het twee jaar oude vlaggenschip wordt aangestuurd door de Qualcomm Snapdragon 808 met Adreno 418 GPU, 3 GB RAM en 32 GB intern geheugen. De opslagcapaciteit kun je eventueel uitbreiden door een microSD-kaart te kopen. Foto’s schiet je met een 18 en 2 megapixelcamera. De 3410 mAh batterij ondersteunt Quick Charge 2.0. Na Android 5.1 Lollipop kreeg hij een upgrade naar Android 6.0 Marshmallow. In september kregen we te horen dat een update naar Android 7.0 Nougat er niet in zit. Het toestel is daarentegen wel uitgerust met de uitgebreide beveiligingssuite van BlackBerry.

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding