BlackBerry rolt security update uit voor DTEK50 en DTEK60

BlackBerry rolt security update uit voor DTEK50 en DTEK60

Nu BlackBerry smartphonefabrikant af is, heeft het bedrijf haar pijlen gericht op beveiligingssoftware. Dat betekent dat als je een BlackBerry-telefoon koopt, je ook een stukje zekerheid koopt dat je telefoon up-to-date blijft. As we speak rolt het Canadese technologiebedrijf de veiligheidsupdate van februari 2018 uit naar de BlackBerry DTEK50 en BlackBerry DTEK60.

Dat meldt CrackBerry, de techsite die alles omtrent BlackBerry en BlackBerry-telefoons weet.

Meltdown en Spectre

De BlackBerry DTEK50 en BlackBerry DTEK60 zijn weliswaar al enigszins op leeftijd -beide toestellen werden in 2016 gelanceerd- maar dat wil niet zeggen dat BlackBerry ze vergeten is. Integendeel. Beide toestellen krijgen momenteel een belangrijke patch: de beveiligingsupdate van februari 2018. Wat is er zo belangrijk aan? Heel simpel: hiermee dicht BlackBerry de potentieel gevaarlijke beveiligingslekken Meltdown en Spectre. Deze werden eind vorig jaar ontdekt door enkele white hackers. Door een fout in de chiparchitectuur is het in theorie mogelijk om persoonlijke informatie te achterhalen. Dan bedoelen we niet alleen de foto’s en video’s die je schiet, maar ook zaken als jouw gebruikersnamen en wachtwoorden op internet en bankrekeninggegevens. Het is dus van groot belang dat je deze lekken zo snel mogelijk dicht.

Dat is zo’n beetje het enige dat we over de update van BlackBerry weten. Er staat immers geen changelog online. CrackBerry weet dat de update niet al te veel ruimte van je kostbare opslagcapaciteit in beslag neemt: hij is slechts 100 MB groot. Tevens meldt de techsite dat de update luistert naar de naam AAU660. Normaal gesproken zeggen we ‘zorg dat je verbonden bent met een WiFi-netwerk’, maar gezien de grootte is het geen ramp als dat niet mogelijk is.

De update wordt gefaseerd uitgerold. Je krijgt vanzelf een melding als ze voor je klaarstaan. Via het instellingenmenu kun je het ook zelf controleren. De BlackBerry DTEK50 en BlackBerry DTEK60 zijn nu weliswaar aan de beurt, maar waarschijnlijk duurt het niet tot andere BlackBerry-telefoons ze ontvangen.

Over de BlackBerry DTEK50

De BlackBerry DTEK50 heeft een 5,2 inch IPS LCD-scherm met een Full HD-resolutie. Onder de motorkap wordt hij aangestuurd door de Qualcomm Snapdragon 617 octa-core processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz. Verder vinden we een Adreno 405 GPU, 3 GB werkgeheugen en 16 GB intern geheugen onder de kap. De opslagcapaciteit kun je met microSD-kaart uitbreiden tot 256 GB.

Aan de achterzijde heeft BlackBerry een 13 megapixelcamera geplaatst. Deze is uitgerust met Phase Detection Autofocus (PDAF), Fast Focus Lock en dual-tone LED-flitser. Video’s neem je op in 1080p kwaliteit met een frameratesnelheid van 30 frames per seconde (fps). De selfiecamera aan de voorkant heeft een resolutie van 8 megapixels en komt met een Selfie Flash en een groothoeklens die een hoek van 84 graden bestrijkt.

De accucapaciteit van de DTEK50 bedraagt 2610 mAh en ondersteunt Quick Charge 2.0. Daarmee is het toestel in 50 minuten voor de helft opgeladen. Zoals je van BlackBerry mag verwachten heeft het bedrijf veel aandacht besteed aan beveiliging, onder meer door snelle updates, volledige encryptie van het geheugen en systeemmonitoring. Aan de zijkant heeft de smartphonemaker een Convenience Key verwerkt, die je misschien ook van de BlackBerry Motion kent. Hiermee open je snel en eenvoudig je meest gebruikte applicaties. Ook fungeert hij als mute-knop als je op een ongelegen moment gebeld wordt. Tot slot draait hij op Android 6.0.1 Marshmallow.

BlackBerry DTEK60

De BlackBerry DTEK60 in een notendop

De BlackBerry DTEK60 heeft een 5,5 inch groot AMOLED-display met een resolutie van 1440 bij 2560 pixels. Daaronder vinden we een 2,15 GHz Qualcomm Snapdragon 820 quad-core processor, Adreno 530, 4 GB RAM en 32 GB aan uitbreidbaar geheugen. Achterop heeft de fabrikant een 21 megapixelcamera geplaatst met PDAF, Fast Focus Lock, 4x digitale zoom en dual-tone LED-flitser voor mooiere kleuren. Als je wil kun je 4K-video’s opnemen met een frameratesnelheid van 30 fps. Voorop vinden we een 8 megapixelcamera met fixed-focus, Selfie Flash en groothoeklens die 84 graden bestrijkt.

In tegenstelling tot veel iconische smartphones van BlackBerry, moet de BlackBerry DTEK60 het zonder fysiek toetsenbord doen. Je kunt alleen gebruikmaken van het virtuele toetsenbord op het scherm. Naast dual-band WiFi (802.11 a/b/g/n/ac) en Bluetooth v4.2 (LE) beschikt het vlaggenschip over GPS, A-GPS, NFC, USB Type-C aansluiting, vingerafdruksensor en 4G-module waarmee je op de 4G-netwerken van alle Nederlandse providers kunt. De accu heeft een vermogen van 3000 mAh. Net als de DTEK50 komt de DTEK60 met Android 6.0.1 Marshmallow.

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones