BlackBerry stopt ontwikkeling nieuwe smartphones

BlackBerry

Het is over en uit. BlackBerry trekt de stekker uit zijn hardwaretak. De Canadese smartphonemaker houdt zich niet langer bezig met het ontwikkelen van nieuwe mobiele telefoons. In plaats daarvan stort het bedrijf zich volledig op zijn beveiligingsplatform.

Dat vertelde John Chen, CEO van BlackBerry, bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Neergang

Zo’n vijf jaar geleden was BlackBerry niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Velen liepen rond met een smartphone van de Canadese smartphoneproducent: de BlackBerry Bold en Curve waren zeer gewild onder consumenten. Terwijl de meeste smartphonesmaker toestellen met een touchscreen uitbrachten, lanceerde BlackBerry juist toestellen met grote navigatieknop en fysiek qwerty-toetsenbord. Ideaal voor degenen die niets van touchscreens moesten hebben. WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger en dergelijke apps bestonden toentertijd nog niet. In plaats daarvan verstuurde men gratis over en weer berichten met BlackBerry ping. Pingen was zelfs een werkwoord in die tijd. Maar met de komst van de nieuwe communicatieapps behoort ook dat tot het verleden.

De tijden van weleer zijn niet meer en het is geen geheim dat het niet al te best gaat met BlackBerry. De verkoop van smartphones blijft al jaren achter op die van de concurrentie. Eind vorig jaar gooide Chen het over een andere boeg. De topman zei dat hij het nog een jaar zou aankijken of hij de mobiele divisie winstgevend kon maken. Zo niet, dan zou hij de stekker eruit trekken. In deze context lanceerde het bedrijf zijn eerste smartphone die niet op zijn eigen besturingssysteem BlackBerry OS draaide, maar op Android: de BlackBerry Priv. In augustus van dit jaar kwam er nog een tweede Android-telefoon bij: de BlackBerry DTEK50.

Software

Beide modellen sloegen niet aan bij het grote publiek. Zodoende ziet Chen zich genoodzaakt om niet langer nieuwe mobiele telefoons te produceren. In plaats daarvan gaat het bedrijf zich richten op de verdere ontwikkeling van zijn eigen beveiligingssoftware en –apps. “Het bedrijf gaat de interne ontwikkeling van nieuwe hardware staken en uitbesteden aan nieuwe partners”, aldus Chen. Zodoende kunnen investeringen aangesproken worden voor andere doeleinden en de winstgevendheid worden vergroot.

Dat het bedrijf zich niet langer richt op de ontwikkeling van nieuwe telefoons, wil overigens niet zeggen dat we nooit meer een BlackBerry-toestel te zien krijgen. Andere fabrikanten mogen zelf smartphones ontwikkelen en uitbrengen onder de naam van het Canadese technologiebedrijf, mits ze daarvoor een licentie afnemen. Een dergelijke samenwerking zagen we onlangs nog, toen het Frans-Chinese Alcatel-TCL de DTEK50 introduceerde.

Kwartaalcijfers

De omzet daalde in het derde kwartaal naar 334 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat nog 490 miljoen dollar. Dat resulteerde in een nettoverlies van 372 miljoen dollar.

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones