Bluetooth 5 onthuld: twee keer zo snel als voorganger

Bluetooth 5 onthuld: twee keer zo snel als voorganger

Zoals verwacht is donderdagavond Nederlandse tijd Bluetooth 5 onthuld door de Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG). De nieuwe versie verviervoudigt het bereikt van zijn voorganger, is twee keer zo snel en de uitzendcapaciteit is met 800% toegenomen. Hierdoor is de nieuwste Bluetoothversie uitermate geschikt om ingezet te worden voor Internet of Things (IoT) toepassingen.

Dat schrijft Bluetooth SIG in een persbericht.

Donderdagavond hield de belangenorganisatie een persevenement in hartje Londen onder de noemer Discover Blue. Hier stond de presentatie van de nieuwste Bluetoothversie centraal: Bluetooth 5. Het is de volgende grote update sinds de lancering van Bluetooth 4, dat al weer zes jaar oud is inmiddels. Zoals je mag verwachten is de nieuwe versie op een aantal punten aanzienlijk verbeterd.

Vernieuwingen Bluetooth 5

Om te beginnen heeft Bluetooth 5 een vier keer zo groot bereik als zijn voorganger. Dat houdt in dat deze versie ook buitenshuis goed is te gebruiken en een stabiele, robuuste ervaring biedt voor IoT-toepassingen. Ook als je hier niets van moet hebben biedt een groter bereik uiteraard voordelen. Denk maar als je gebruik maakt van een Bluetooth speaker: als je muziek afspeelt via je smartphone en je loopt even weg met je telefoon in je zak, dan speelt je muziek ongehinderd door. Ook ontvangt je smartwatch makkelijker pushnotificaties door het grotere bereik. Bij een grotere afstand tussen je mobiele telefoon en smartwatch was is dat nu soms wel eens problematisch.

Een groter bereik wordt pas echt interessant als je met Bluetooth beacons gaat werken. Met name winkeliers plaatsen dit soort Bluetooth hubs bij de ingang van hun winkel om het gedrag van het winkelend publiek in kaart te brengen. Op deze manier zijn ze beter in staat om persoonsgebonden, relevante advertenties aan te bieden. Bluetooth SIG verwacht dat tegen 2020 wereldwijd 371 miljoen van dit soort Bluetooth beacons in omloop zijn.

De snelheid van dataoverdracht wordt met Bluetooth 5 verdubbeld. Grotere bestanden kun je hierdoor dus aanzienlijk sneller uitwisselen. De uitzendcapaciteit stijgt maar liefst met 800%, oftewel een factor 8. In lekentaal: dat houdt in dat je draadloos aanzienlijk meer data kunt verzenden en ontvangen in een enkele interactie tussen twee mobiele apparaten. Nu is het zo dat je bijvoorbeeld gepingd wordt door een Bluetooth beacon en je via Bluetooth een URL ontvangt over een bezoek aan je favoriete museum. Bluetooth 5 gaat een stap verder door hetzelfde te doen plus jouw exacte locatie te bepalen (ook als je in een winkel bent) en je een kortingscoupon van het museum op te sturen.

Bluetooth 4 werd al geroemd om zijn lage energieverbruik. Ondanks de vele nieuwe toepassingsmogelijkheden van Bluetooth 5 neemt de energieconsumptie niet toe.

Beschikbaarheid

De smartphones en tablets die nu in omloop zijn moeten het stellen zonder Bluetooth 5. De eerste mobiele apparaten met de nieuwe Bluetoothstandaard worden eind dit jaar of begin 2017 verwacht.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones