Chinese kledingfabrikant sleept Apple voor de rechter

Chinese kledingfabrikant sleept Apple voor de rechter

De Chinese kledingfabrikant KON stapt naar de rechter. Men is van mening dat Apple inbreuk maakt op haar auteursrecht. Het nieuwe logo van de App Store doet namelijk teveel denken aan het logo van de fabrikant. Men eist een geldsom, een openbaar excuses en Apple moet het logo aanpassen. De zaak dient binnen enkele weken voor het gerechtshof in Beijing. 

Apple kan zich opmaken voor een rechtszaak aan het gerechtshof in Beijing, China. Het van oorsprong Chinese kledingmerk KON is namelijk van mening dat de Amerikanen inbreuk hebben gepleegd op diens logo. Sinds de iOS 11 update heeft Apple het logo van de App Store een nieuw uiterlijk gegeven. Het traditionele logo waarbij de letter ‘A’ bestond uit een liniaal, pen en kwast heeft plaats moeten maken voor een nieuwe variant. Hierbij is het logo opgebouwd uit (wat lijkt) op stokjes. KON is van mening dat dit logo teveel lijkt op diens eigen logo. De Chinese kledingfabrikant bestaat al sinds 2009 en hanteert sinds dat jaartal het huidige logo dat gebaseerd is op muziek uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Hierbij heeft het een diepere laag en daarom wil men niet dat Apple ermee ‘aan de haal’ gaat.

KON eist excuses, geld en rectificatie

KON eist een publiekelijk excuus van Apple, naast een geldsom. Het bedrijf is immers van mening dat het inkomsten misloopt. Om hoeveel geld het exact gaat, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het gerechtshof van Beijing de zaak heeft geaccepteerd en zich ergens in de komende weken hierover buigt. Een specifieke datum is niet gegeven. KON eist overigens ook dat Apple stopt met het verkopen van producten waarop het logo zichtbaar is en het zo snel mogelijk aanpast. Dit alles doet ons sterk denken aan een zaak uit 2016. Destijds beweerde eveneens een kledingfabrikant dat Apple inbreuk maakte op hun auteursrecht door te proberen de merknaam ‘IPHONE’ te patenteren. Apple verloor deze zaak.

Krijgt deze zaak een staartje?

Of eenzelfde uitkomst ditmaal gaat plaatsvinden, is nog maar de vraag. Alhoewel er absoluut enige gelijkenis is, vinden wij de aanklacht behoorlijk vergezocht. Dat Apple het logo moet aanpassen lijkt ons redelijk. Een geldsom omwille van de misgelopen inkomsten lijkt echter teveel van het goede. Zeg nou eerlijk: KON is een kledingfabrikant en Apple verkoopt telefoons. Hoe kunnen deze twee bedrijven in elkaars vaarwater zitten? Hoe dan ook, de toekomst gaat uitwijzen hoe deze zaak afloopt. Het verleden leert ons echter dat de maker van de iPhone X de zaak waarschijnlijk probeert af te doen middels een schikking, zoals het al vaker heeft gedaan.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones