Chinese smartphone fabrikanten rukken op

Chinese smartphone fabrikanten rukken op

Chinese smartphone fabrikanten zoals Oppo en Gionee breiden hun markt in razend tempo uit. Met de wereldwijde uitbreiding dagen de smartphone fabrikanten grote fabrikanten zoals Apple en Samsung uit. Een CNBC rapport meldt deze week dat Oppo en Gionee nog niet helemaal klaar zijn om de Amerikaanse markt te veroveren. Het kan echter niet lang meer duren voordat de Chinese partijen hiervoor klaar zijn.

Vorig jaar versterkte fabrikant Huawei de positie als derde smartphone fabrikant en Oppo en Vivo lieten een indrukwekkende groei spurt zien. Het marktaandeel in de wereld van de nummer twee in China, Oppo, steeg in 2016 meer 111 % jaar op jaar en Vivo’s marktaandeel groeide met 77,9 % en is de vijfde fabrikant volgens de data van Counterpoint Research. De Chinese spelers waren ook goed vertegenwoordigd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona afgelopen maand. Huawei lanceerde de Huawei P10 en Gionee introduceerde de A1 en Oppo liet een nieuwe camera technologie zien.

 Gionee A1 - smartphone fabrikant

Succes van de Chinese smartphone fabrikanten

Het grote succes van de Chinese merken als Oppo, Vivo en Gionee ligt vooral in offline verkoop in China. Daar zijn de merken in veel winkels vertegenwoordigd en hebben een groot bereik in kleinere steden en gemeenten. Onderhand hebben de merken hun aanwezigheid uitgebreid naar de Aziatische landen en zelfs de smartphone markten in het Midden-Oosten en Afrika. Een andere reden voor het enorme succes van de Chinese merken, zijn de strategische sponsoring deals en reclame inspanningen. Huawei wist voetballer Messi te strikken voor de Huawei Mate 8, Gionee sponsort de Kolkata Knight Riders (een van de grootste Indische cricket teams) en Oppo heeft zelfs een samenwerking met FC Barcelona.

Chinese fabrikant Messi Huawei

Gionee CEO, William Lu, vertelt CNBC dat zijn bedrijf er naar streeft om hun marktaandeel in de 50 markten, waar de telefoons nu beschikbaar zijn, te vergroten. Hij zegt hierover het volgende: “Ik denk dat het nu belangrijker is om niet meer landen toe te voegen, maar diep in elk land te gaan.” In de nieuwe markten zal Gionee de succesvolle strategie uit India herhalen. In dat land zijn nu 4.000 winkels die Gionee telefoons op voorraad hebben liggen.

Oppo slaagde er afgelopen jaar niet alleen in, om Apple´s iPhone af te troeven als best verkopende smartphone. Het merk wist zelfs in een aantal ontwikkelde markten toe te treden. Daar kopen gebruikers veel vaker smartphone door middel van contracten met providers, telefoonabonnementen. De fabrikant heeft deals gesloten met providers in Taiwan, Singapore, Australië en recent in Nieuw-Zeeland. De reacties zijn tot nu toe zeer positief en in Singapore is Oppo de nummer 3 in de markt. Daar stopt het niet vertelde Sky Li, directeur van de internationale mobiele activiteiten van Oppo, tegen CNBC: “Onze ervaring in deze markten zal ons helpen om beter te begrijpen gedrag van de consument en voor te bereiden ons voor toekomstige uitbreidingen.

Chinese fabrikanten ‘veroveren’ Amerika

Analisten waarschuwen de Chinese bedrijven over de problemen van het uitbreiden naar de VS. De Chinese fabrikanten worden volgens de analisten geconfronteerd met intellectueel eigendom en daarop volgende claims. Daarnaast is het land onder leiding van Trump zeer alert op bedreiging en zal hoge tarieven op de Chinese invoer leggen. Desondanks zijn de Chinese bedrijven niet bezorgd over deze problematiek. In het interview laat CBNC ook de CEO van Lenovo, Yang Yuanqing, aan het woord. Lenovo is ook een grote Chinese smartphone fabrikant met Motorola onder zich. Yuanqing zegt het volgende: “Ik zie dat risico niet, omdat ik denk dat de China-VS-relatie de belangrijkste relatie is in de wereld, we hebben elkaar nodig.

Veel Chinese smartphone fabrikanten richten zich op de landen waar ze worden verwelkomd. Het plan om Amerika en de westerse markten te veroveren ligt weldegelijk in het achterhoofd. “Ik denk dat het merk Gionee nog niet klaar is om tot de VS of Europa toe te treden, maar als we samen met lokale merken kunnen werken en samen producten aan te bieden om deze markt te begrijpen, dan zouden we daartoe in staat zijn,” aldus Gionee’s Lu.

Zou het niet super mooi zijn om de Gionee en Oppo toestellen via Vodafone of Tele2 in Nederland te krijgen?

Oppo F1 FC Barcelona

 

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones