48 procent smartphones is van Chinese komaf

48 procent smartphones is van Chinese komaf

Chinese telefoonfabrikanten hebben gezamenlijk een marktaandeel van 48 procent in de wereldwijde telefoonindustrie. Dat is de belangrijkste conclusie uit een vandaag gepubliceerd onderzoek. Ook blijkt dat Apple zijn marktaandeel lichtelijk gekrompen is, en Samsung heer en meester blijft.

Het gaat meer dan goed met de Chinese telecomindustrie. Uit een vandaag gepubliceerd verslag blijkt dat alle Chinese fabrikanten een gezamenlijk marktaandeel van 48 procent innemen. Het onderzoek is afkomstig van het bedrijf Counterpoint, dat zich bezig houdt met het in kaart brengen van ontwikkelingen op de telecommarkt. Over de algehele linie werder in het afgelopen kwartaal 365 miljoen telefoons verscheept. Dat wil zeggen: gemaakt en verspreid. Of de toestellen hierbij al verkocht en geactiveerd zijn, is niet duidelijk. Zoals gezegd zijn Chinese fabrikanten aan een onstuitbare opmars bezig, terwijl Apple’s marktaandeel juist aan het krimpen is.

Offline verkoop doet het ‘m

Chinese fabrikanten als Huawei, Oppo en Xiaomi blijken vooral geliefd te zijn onder consumenten in India, Zuid-Aziƫ en Afrika. Dit heeft grotendeels te maken met de marketingstrategie van deze merken. Ze richten zich immers vooral op offline verkoop, en niet zozeer op online. Consumenten in de hiervoor genoemde gebieden zijn veelal een stuk minder verbonden met het internet dan bijvoorbeeld mensen in Europa of de Verenigde Staten. De groei van de Chinese telefoonfabrikanten is dan ook vooral te herleiden uit een toegenomen verkoop buiten hun thuismarkt. Dit blijkt onder meer uit onderstaande grafiek. Grootste stijger is Xiaomi met een toegenomen verkoop van 60 procent. Ook Huawei doet het alleraardigst en rapporteert een toename van twintig procent.

Samsung is heer en meester

Als we naar de algemene cijfers kijken zien we dat Samsung de grootste fabrikant ter wereld is. Het Zuid-Koreaanse concern eigent zich maar liefst 22 procent van de gehele smartphone markt toe. De toename van vier procent is echter een stuk minder explosief en steekt schril af tegenover de groei van de Chinese merken. Nu moeten we echter wel opmerken dat groeien natuurlijk een stuk makkelijker is wanneer je nog relatief klein bent. Dan naar de andere kant van de wereld in de Verenigde Staten waar Apple huisvest.

Apple

Apple diens marktaandeel nam lichtelijk af. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat bovenstaande cijfers gebaseerd zijn op afgelopen kwartaal. Hierin bracht Apple geen nieuwe telefoon op de markt. Wel merkt Counterpoint op dat de vraag naar oudere generatie iPhones, zoals de iPhone 6, fors blijft in landen als Rusland en Vietnam. Consumenten in deze landen hebben overwegend minder te besteden en gaan dus veelal voor ietwat oudere toestellen.

 

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones