Consument trekt zich weinig aan van BKR-registratie

Consument trekt zich weinig aan van BKR-registratie

Per 1 mei kan het voorkomen dat je een BKR-registratie krijgt als je een nieuw abonnement met mobiele telefoon afsluit. Of dit daadwerkelijk het geval is, hangt af van de hoogte van je eventuele toestelkrediet. Als deze onder de 250 euro blijft, is er niets aan de hand, de bedragen die daarboven komen betekenen een registratie. Telecomland is hierdoor flink veranderd en de voorspellingen waren dan ook dat dit grote consequenties zou kunnen hebben voor de verkopen van high-end smartphones. Telefoonabonnement.nl is één van de grootste telecom vergelijkingssites van Nederland en helpt maandelijks 180.000 mensen bij hun zoektocht naar een nieuw mobiel abonnement. Wat voor impact heeft de verplichte BKR-registratie daadwerkelijk gehad? Zijn de gevolgen inderdaad zo groot als we dachten? Of valt de schade stiekem wel mee?

Om een duidelijk beeld te geven van de veranderingen die de afgelopen vier weken hebben plaatsgevonden zijn wij de cijfers ingedoken van de maand mei 2017, en de voorgaande maanden. Ook hebben we de maanden vergeleken met de trends van 2016. Hieronder vind je de informatie.

Allereerst hebben we gekeken naar de populairste smartphones van dit moment. Welke toestellen worden nu via onze website het meest verkocht en zit daar een verschuiving in als we deze informatie vergelijken met de voorgaande maanden.

Populairste producten Mei 2017Populairste producten April 2017Belangrijkste verschillen
Samsung Galaxy S8Samsung Galaxy S8High-end S8 nog altijd het populairst
iPhone 7iPhone 7
Sim OnlySamsung Galaxy S7Sim Only gestegen
iPhone 6SiPhone 6S
Samsung Galaxy S7Sim Only
Samsung Galaxy S7 EdgeSamsung Galaxy S7 Edge
iPhone 7 PlusiPhone 7 Plus
iPhone SEiPhone 6 iPhone SE iets gestegen
Samsung Galaxy S8 PlusiPhone SE
iPhone 6Samsung Galaxy S8 Plus

Top 10 populairste smartphones laat weinig verschil zien
Een belangrijk verschil wat we in bovenstaande tabel kunnen zien is dat sim only gestegen is aan populariteit bij onze bezoekers. Meer mensen kiezen dus voor een sim only abonnement. Dit was ook de voorspelling maar we zien geen enorme stijging. Tegelijkertijd valt op dat de populairste toestel top 10 nog niet is overbeladen door voordeligere budget-toestellen. Dat is iets wat we wel hadden verwacht. De Samsung Galaxy S8 en iPhone 7 zijn nog altijd verreweg het populairst bij onze bezoekers. Wel zien we dat meer mensen een hogere bijbetaling hebben gedaan toen zij hun abonnement afsloten. Echter is de bijbetaling in veel gevallen niet voldoende om onder de 250 euro uit te komen en hebben deze mensen vaak gekozen voor een BKR-registratie. Daardoor lijkt het mensen dus niet al te veel uit te maken.

30 procent daling eerste week van mei
In de eerste week van mei was het duidelijk te zien dat onze bezoekers moesten wennen aan de nieuwe situatie. Dat is natuurlijk ook logisch want ze kregen ineens vragen over hun inkomen bij het afsluiten van een abonnement. Het bezoek op onze website was redelijk gelijk met de maanden ervoor, maar de hoeveelheid aansluitingen die werden doorgevoerd waren zo’n dertig procent lager dan de periode daarvoor. Deze trend heeft echter niet doorgezet terwijl de verwachtingen anders waren. Zo sprak Belsimpel eerder in een persbericht over een blijvende verandering van de telecommarkt. Als wij naar de statistieken van de afgelopen twee weken kijken, kunnen we ondanks het mooie weer spreken van een gezonde periode.

17 procent meer verkopen in de maand april
De maand april (en ook maart) waren wat ons betreft absolute recordmaanden. In de maand april hebben we 17 procent meer abonnementen verkochten ten opzichte van de maanden ervoor. De bezoekersaantallen waren ongeveer gelijk, maar blijkbaar waren mensen op de hoogte van de veranderingen die in aantocht waren en wilde ze graag nog hun slag zijn voor het “te laat was”. Natuurlijk heeft de media daar ook een grote bijdrage aan geleverd. Immers werd het nieuws over de BKR-registratie een veelbesproken onderwerp.

Terugkerende trend
Natuurlijk hebben we de cijfers ook naast dezelfde periode gelegd in 2016. Het viel ons op dat in die periode de eerste week van mei ook een daling bevatte. Dezelfde stijgende lijn die we nu hebben ontdekt was daar destijds ook te zien. Deze heeft deels te maken met het feit dat in de maand mei het vakantiegeld gestort wordt. Veel mensen wachten daarom wat langer om hun nieuwe smartphone aan te schaffen tot ze hun vakantiegeld op de bankrekening hebben gekregen. In dit geval zal dat dan ook zeker meespelen.

Conclusie: moet de telecommarkt zich zorgen maken?
Nee. Als we kijken naar de cijfers van de afgelopen 4 weken is het verschil ons enorm meegevallen. Natuurlijk moet je als consument even wennen als je een vraag gesteld krijgt over je inkomen. En een BKR-registratie klinkt erg spannend. Maar feitelijk is deze puur bedoeld om je te beschermen. De duurste smartphones worden dan misschien wel iets minder verkocht, maar als hij verkocht wordt is de kans een stuk kleiner dat de persoon die hem heeft besteld zijn rekeningen niet kan betalen. En is dat uiteindelijk niet waar het om gaat?

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones