Consumentenbond kwaad over traag updatebeleid Android

Consumentenbond kwaad over traag updatebeleid Android

De Consumentenbond is niet de spreken over het updatebeleid van Google’s besturingssysteem Android. Volgens de belangenvereniging heeft een kwart van alle Android-telefoons een veiligheidsupdate van oktober 2016 of ouder. Nog zorgwekkender: één op de drie telefoons geeft helemaal geen informatie over veiligheidsupdates.

Dat schrijft de Consumentenbond in een persbericht. De organisatie houdt sinds medio 2014 bij welke Android-smartphones veiligheidsupdates krijgen. Daarbij kijkt de Bond naar het laatste niveau van de Android-beveiligingspatch. Het gaat om smartphones die tussen mei 2014 en april 2017 zijn uitgebracht.

Google heeft zaken goed op orde

Het aantal smartphones met de laatste beveiligingsupdates zijn -hoe kan het ook anders- afkomstig van Google. Het gaat dan om de Google Pixel, Google Pixel XL en meeste Nexus-telefoons. Dat komt omdat de zoekmachinegigant een grote bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van deze toestellen. Doordat deze toestellen als eerste de nieuwste beveiligingsupdates krijgen, zijn ze gewild bij smartphoneliefhebbers. Maar daar hangt wel een fors prijskaartje aan, iets wat de gemiddelde gebruiker mogelijk afschrikt.

Ook General Mobile, een Turkse smartphonemaker wiens toestel onderdeel uitmaakt van het Android One-project, doet het goed: de General Mobile 4G heeft eveneens het hoogste beveiligingsniveau. Met het Android One-project probeert Google heel de wereld aan een Android-smartphone te krijgen. Deze toestellen zijn een stuk voordeliger dan de meeste mobiele telefoons.

Samsung en anderen laten steken vallen

Smartphonefabrikanten als Samsung, Huawei en Alcatel doen het slecht in vergelijking met Google en General Mobile. Dat is ook niet zo vreemd: hun assortiment is vele malen groter en ieder toestel beschikt over zijn eigen specificaties. Dat betekent dat ze veel tijd, energie en mankracht moeten steken in het testen en uitrollen van beveiligingsupdates. Dat betekent harde knopen doorhakken en veel teleurgestelde klanten.

Volgens de Consumentenbond beschikt slechts één toestel over de laatste beveiligingsupdates: de Samsung Galaxy J7. Daarbij moet vermeld worden dat de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus niet in het onderzoek zijn meegenomen. Maar het algehele beeld is kristalhelder: Samsung loopt behoorlijk achter met het uitrollen van beveiligingsupdates. Huawei maakt er helemaal een potje van volgens de belangenvereniging: bijna de helft van alle telefoons die de fabrikant in Nederland verkoopt, geeft geen informatie over de laatste veiligheidsupdates. Ook Alcatel, Sony en LG laten steken vallen. De Franse fabrikant Wiko komt als slechtste uit de bus: slechts 2 of 3 procent van alle toestellen heeft een recent beveiligingsniveau. De rest dateert van oktober 2016 of ouder, of er is geen informatie beschikbaar.

Wil je kijken hoe het met jouw toestel is gesteld? Daarvoor ga je naar instellingen en zoek je de optie die ‘Over de telefoon’ heet. In dit menu vind je alle relevante informatie over de status van je telefoon, waaronder de Android-versie en beveiligingsniveau.

Datum Android veiligheidsupdates (Consumentenbond, mei 2017)

Updatebeleid

De Consumentenbond maakt zich al langer zorgen over het trage updatebeleid van Google. Dan hebben we het niet zozeer over relatief kleine aanpassingen zoals het beveiligingsniveau, maar de Android-versie an sich. Begin vorig jaar stapte de belangenorganisatie naar de rechter om Samsung te dwingen om zich meer in te spannen om de nieuwste Android-versie uit te rollen en klanten hierover te informeren. De zaak werd geseponeerd wegens het ontbreken van een spoedeisend belang.

Daarop lanceerde de Bond een petitie onder de noemer Updaten!. De belangenvereniging wil zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen om fabrikanten de ernst van hun praktijken te laten inzien. Op het moment van schrijven is deze petitie door iets meer dan 25.000 man ondertekend.

Bekijk het laatste nieuws over Android:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones