ConsumentenClaim bereidt rechtszaak voor tegen providers

ConsumentenClaim bereidt rechtszaak voor tegen providers

ConsumentenClaim zegt dat 5.000 man zich bij de belangenorganisatie gemeld hebben, omdat ze zich belazerd voelen door hun provider. Telecombedrijven hebben klanten die een all-in abonnement afsloten –een bel-, sms- en data-abonnement inclusief smartphone– jarenlang verkeerd voorgelicht over de precieze kosten. Daarom bereidt ConsumentenClaim een massaclaim voor om namens deze groep een rechtszaak aan te spannen tegen Nederlandse providers.

Dat zegt directeur Stef Smit in een radio-interview met BNR Nieuwsradio.

Geschiedenis

Om te begrijpen waar deze zaak over gaat moeten we enkele jaren terug in de tijd. In 2014 bepaalde de Hoge Raad –de hoogste rechterlijke instantie in Nederland– dat providers die ‘gratis’ smartphone bij hun abonnementen aanboden dat niet zo hadden mogen promoten.  Dit om de simpele reden dat klanten maandelijks een bedrag aan aflossing betalen. In de ogen van de Raad is de dan ook sprake van een koop op afbetaling of lening. Dat betekent dat providers mogelijk jarenlang de Wet op Financieel Toezicht (WFT) hebben overtreden.

Een lagere Nederlandse rechter stelde afgelopen jaar aan de Hoge Raad een aantal vragen over de gevolgen van de vernietiging van de kredietovereenkomst. De hoogste rechterlijke instantie deed in februari dit jaar een uitspraak over deze kwestie. In het vonnis bepaalde de Hoge Raad dat klanten het recht hebben om hun lopende contract te vernietigen. De provider moest het bedrag dat hun abonnees reeds hadden betaald terugstorten op hun rekening. Keerzijde was dat klanten dan wel hun toestel onmiddellijk moesten inleveren.

Rechtszaak

Minister Dijsselbloem grijpt in

Onlangs ging minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem met vertegenwoordigers van de telecomsector om tafel zitten. Daarin probeerden ze tot een gezamenlijk standpunt te komen over hoe providers moeten omgaan als ze een smartphone leveren bij een all-in abonnement.

Deze gesprekken mondden helaas uit op niets. Dijsselbloem heeft toen op eigen gelegenheid bepaald dat providers niet langer op de oude manier mogen adverteren –‘nu met gratis toestel bij je abonnement’– en dat ze het maandelijks verschuldigde bedrag (inclusief rente) op de factuur moeten vermelden. Ook zijn ze verplicht om de kredietwaardigheid van hun klanten te toetsen. Smartphones die een waarde van 250 of meer hebben moeten bovendien geregistreerd worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van deze regels.

In een reactie lieten KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Ziggo weten dat ze teleurgesteld waren in de uitkomst van het overleg. Zij meenden dat de gedragscode die zij voor ogen hadden meer bescherming bood voor de consument. “De sector is ervan overtuigd dat de gedragscode beter is voor de consument in de strijd tegen overkreditering en problematische schulden en leidt tot minder regeldruk”, aldus de providers.

Gratis smartphone bij abonnement

ConsumentenClaim

In december 2015 opende ConsumentenClaim een meldpunt waar slachtoffers zich konden melden: AfzetAbbo. Sindsdien hebben zich zeker 5.000 gedupeerden gemeld. De belangenorganisatie meent een sterke zaak te hebben. Niet alleen vanwege het groot aantal meldingen, maar ook de mate en de ernst waarin providers de regels aan hun laars hebben gelapt.

Zo vindt Stef Smit van ConsumentenClaim onder meer dat providers niet slechts één bedrag naar hun abonnees toe hadden mogen communiceren: ze hadden de nota moeten uitsplitsen in diverse componten, zoals de kosten voor het abonnement, maandelijkse kosten voor het toestel en rente. Bovendien, zo meent hij, zijn er gevallen waarin de klant onnodig veel heeft betaald: soms tot wel twee keer te veel. Als voorbeeld noemt hij klanten die hun abonnement  nog even aanhielden, omdat ze op de nieuwste iPhone of Android-smartphone wachtten. Het maandbedrag had in dat geval naar beneden bijgesteld moeten worden, omdat de mobiele telefoon inmiddels was afgelost. Dat gebeurde echter veelal niet.

Smartphones

Hoe nu verder?

ConsumentenClaim gaat nu een zogeheten massaclaim starten. Dat betekent dat de belangenorganisatie één rechtszaak gaat voeren waarin het de rechter om een uitspraak vraagt. Op deze manier is het niet nodig dat de rechter iedere zaak afzonderlijk behandelt, waardoor de druk op de juridische ketel afneemt.

Gedupeerden kunnen zich nog altijd bij het meldpunt van ConsumentenClaim melden. Houd er rekening mee dat wordt gevraagd om bewijsstukken te overhandigen. Je kunt dan denken aan oude contracten, facturen en algemene voorwaarden.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Reacties (5)
Ana schreef op 29 juli 2016 om 12:11

Ik heb al jaren dit soort abonnementen afgesloten bij telfort, kan ik ook een claim indienen?

Anton Mous schreef op 29 juli 2016 om 12:19

Beste Ana,
Bedankt voor je reactie. Het staat consumenten altijd vrij om een klacht of claim in te dienen tegen hun provider als ze er onderling niet uitkomen. Individuele rechtszaken kosten echter veel tijd, geld en moeite en is dan ook niet aan te raden. Als je van mening bent dat je oneerlijk bent behandeld en jarenlang te veel hebt betaald, dan is de beste kans om je zaak kenbaar te maken tegenover ConsumentenClaim. Daar vind je tevens een tool waarmee je kunt berekenen of en hoeveel je te veel hebt betaald. ConsumentenClaim brengt naar mijn beste weten geen kosten in rekening, maar eisen enkel een deel van de eventuele schadevergoeding waar je recht op hebt. Op hun website vind je meer informatie over de precieze werkwijze van deze belangengroep. Tevens vind je daar een omschrijving van de informatie die ze van je nodig hebben (NAW-gegevens, kopieën van contracten die je in het verleden hebt afgesloten, facturen, etc.).Hopelijk heb je hiermee een antwoord op je vraag.

Dingemans Ton schreef op 16 augustus 2016 om 19:56

Ik heb een twee jarig abonnement bij kpn en dat is een week geleden gestopt en dus verlengd. En dus ook niets hoeven te betalen bij het starten 2 jaar geleden. Dat hij na 2 jaar van mijzelf zou zijn
Mijn vraag is kan ik hem alsnog inleveren
Want nu hebben de andere maatschapijen goedkoper aanbiedingen

René Dekker schreef op 17 augustus 2016 om 12:51

Beste Ton, bedankt voor je reactie.
Persoonlijk denk ik niet dat deze maatregel in het leven is geroepen voor de situatie die je nu omschrijft. Je hebt je abonnement verlengd met een nieuw toestel en bij het nieuwe abonnement is duidelijk aangegeven dat er een looptijd van 2 jaar geldt en wat de kosten zijn voor je mobiele telefoon. Mocht je echter toch van mening zijn dat je onterecht te veel moet betalen verwijs ik je door naar de website van Consumentenclaim. Zij kunnen je hier meer over vertellen.

Adrie van Eerden schreef op 29 maart 2017 om 19:56

Kan ik me nog steeds melden voor de claim, enzo waar

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones