Dataverbruik op vakantie dit moet je weten

Dataverbruik op vakantie dit moet je weten

“Heb ik echt zo veel data verbruikt? Hoe dan!” Het is eind juni en de vakantie staat voor de deur. Je smartphone gaat natuurlijk mee op vakantie en dan zijn er wel een paar aandachtspunten. Hoewel dataverbruik nu goedkoper is dan ooit is het nog altijd niet gratis. Dit moet je weten over dataverbruik op vakantie.

Steeds meer mensen lopen onbeperkt muziek te luisteren of Netflix te kijken dankzij de Unlimited abonnementen van Tele2 en T-Mobile. Anderen surfen van Wifi netwerk naar wifi netwerk en tussendoor gebruiken ze misschien enkele keren Google Maps. Wanneer je op vakantie gaat zijn er wel wat aandachtspunten als het gaat om smartphone gebruik en dataverbruik. Dit zijn de vijf belangrijkste aandachtspunten bij dataverbruik in het buitenland.

1. Data is soms beperkt in de EU

Ongemerkt gebruik je best wat data als je een grote databundel hebt of een onbeperkte databundel. Bij KPN of Vodafone hoef je daar niet op te letten wanneer je op vakantie gaat sinds Roam Like at Home. Beide providers bieden je ook in het buitenland de volledige databundel aan en mocht je buiten de bundel raken? Dan kun je op bescheiden snelheid verder internetten. LET OP: soms moet je deze optie wel zelf aangeven.

Heb je een onbeperkte bundel afgesloten bij Tele2 of T-Mobile? Dan krijg je respectievelijk 8 GB en 10 GB aan data in de EU. Dat klinkt misschien niet weinig, maar als jij al maanden gewend bent om de gehele dag online te zijn. Dan is het op vakantie wel degelijk even wennen. Ook budget aanbieders met hoge bundels kunnen beperkingen hebben. Check daarom de fair use policy.

2. Apps en spellen verbruiken data

Je smartphone zit sjok vol met apps die stuk voor stuk allemaal data verbruiken. Veel apps verbruiken zelfs data als je ze niet gebruikt. Zo speelt Facebook automatisch filmpjes af tenzij je dat uitzet en buffert Spotify alvast wat nummer zodat je razend snel naar je mooiste muziek nummer kunt luisteren. Dat is normaal natuurlijk geen enkel probleem omdat je thuis en op het werk via Wifi werkt. Maar in het buitenland tellen al deze data-beetjes wel op. Daarnaast zal je regelmatig naar Google Maps gaan om even te checken waar je rondloopt in de smalle straatjes van Parijs of Rome.

TIP: Pas zelf het dataverbruik aan.

Je kunt bijna voor iedere app het dataverbruik aanpassen. Vooral bij veelgebruikte apps zoals Facebook en YouTube is dat echt de moeite waard.

Zoveel data verbruikt een app

Om een idee te krijgen hoeveel data de meest gebruikte apps verbruiken hebben we een kort overzicht van het gemiddelde dataverbruik van enkele veel gebruikte apps.

  • 1 minuut YouTube in SD kost ongeveer 1 MB
  • 1 minuut YouTube in HD kost 9 MB
  • Luister je 1 minuut naar Spotify dan ben je 1,2 MB krijt
  • Bel je 1 minuut met Whatapp dan kost dat circa 700 KB
  • Beeldbellen via WhatsApp verbruikt iedere minuut 3 MB

3. Let op in het vliegtuig of op water

Deze zomer nog, kreeg een gezin een fikse rekening gepresenteerd van 12.000 euro voor dataverbruik op zee. Aan boord van een cruiseschip van Oslo naar Noorwegen gaven zij een telefoon aan hun zoon. Die bekeek wat filmpjes en verbruikte ‘slechts’ 470 MB. Aangezien het schip buiten bereik van de landelijke netwerken viel maakte de telefoon gebruik van het satelliet netwerk. Een netwerk dat echt duur is en een indrukwekkend hoge rekening tot gevolg had.

Pas dus altijd op wanneer je op het water bent of in de lucht. Gebruik altijd het WiFi netwerk of zet roaming uit.

Dataverbruik op zee of in de lucht

4. Bereid je voor

Je weet natuurlijk allang waar je op vakantie gaat. Je kunt je dan ook prima voorbereiden. Ga je buiten de EU op vakantie? Bekijk dan alvast de kosten van een extra databundel in dat land. Providers hebben aantrekkelijke buitenland bundels die met het gezin misschien de moeite waard zijn. Een familielid sluit een extra bundel af en deelt zijn of haar internet via de telefoon middels wifi-hotspot.

Je voorkomt ook dataverbruik als je bij Google Maps alvast de benodigde kaart(en) download. Dan download je de betreffende kaart volledig op je smartphone. Een kaart neemt natuurlijk wel wat ruimte in. Een flinke kaart kan tot 1,2 GB aan opslagruimte innemen en dan heb je nog lang geen totaal land. Een goed alternatief zijn offline kaart apps zoals Offline Kaarten en Navigatie, Sygic en Navmii. Bij deze apps kun je verschillende volledig landen apart downloaden. Alle alternatieven verbruiken net zoals Google Maps veel stroom waardoor je voor een lange reis wel een oplader paraat moet leggen.

5. Veilig Wifi

Een van de beste manieren om dataverbruik binnen de perken te houden is natuurlijk een Wifi netwerk. Maar let op als je gebruikmaakt van een Wifi netwerk op vakantie. Tegenwoordig weten criminelen namelijk op creatieve wijzen al je gegevens te achterhalen en een openbaar Wifi netwerk is daarvoor een ideale gelegenheid. Gebruik daarom geen of zo min mogelijk netwerken zonder inlog code. Wanneer je op reis bent en een Wifi netwerk tegen komt, vraag altijd na bij het hotel of restaurant of dat netwerk van hun is. Log het liefst alleen in op vertrouwde netwerken met een beveiligingscode. Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van een internetcrimineel.

Bekijk het laatste nieuws over Android:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding