De echte reden waarom Huawei geen Pixel telefoons maakt

De echte reden waarom Huawei geen Pixel telefoons maakt

Heb je enig idee waarom HTC en niet Huawei de Google Pixel en Google Pixel XL fabriceert? De verklaring is verrassend eenvoudig. Onenigheid over het gebruik van de merknaam is de reden waarom de Chinese smartphonemaker afzag om de productie van de vlaggenschepen op zich te nemen.

Dat zegt Colin Giles, vicepresident van de Consumer Business Group, in een interview tegenover de Duitse techwebsite WinFuture.

Zoals de meesten van jullie wellicht is niet niet Huawei, maar HTC verantwoordelijk voor de productie van de Pixel en Pixel XL. HTC was weliswaar niet de eerste keus van Google, maar nadat Huawei bedankte voor de eer moest de zoekmachinegigant terugvallen op een reserveplan.

Begin oktober schreven we al uitgebreid waarom Huawei verstek liet gaan. Een anonieme bron meldde destijds dat er een pijnlijke geschiedenis aan vooraf was gegaan tussen de smartphoneproducent en Google. Zo spraken beide partijen af dat de Huawei Nexus 6P door de vier grootste providers in de VS verkocht zouden worden en dat ze ieder enkele honderden miljoenen dollars aan marketing zouden uitgeven. Van beide voornemens kwam uiteindelijk niets terecht.

Toen Google opnieuw aanklopte bij Huawei om de productie van de Google Pixel en Google Pixel XL op zich te nemen, reageerde de fabrikant aanvankelijk enthousiast. Totdat Google bepaalde dat de merknaam en het logo van Huawei nergens vermeld mochten worden. Dat schoot Huawei in het verkeerde keelgat. Het gerucht gaat dat Richard Yu, de CEO van Huawei, persoonlijk de onderhandelingsgesprekken beëindigd zou hebben.

‘Eigen merknaam versterken’

Het bovenstaande verhaal was, nogmaals, gebaseerd op een anonieme bron. Nu horen we van Huawei zelf waar het spaak liep. Colin Giles vertelt in een vraaggesprek met WinFuture hoe de vork in de steel zit.

Giles vertelt dat Huawei haar eigen merknaam wilde versterken en niet langer als fabrikant voor de toestellen van andere partijen wilde optreden. Denk aan de Huawei Nexus 6P. Google keek hier echter anders tegen aan en wilde haar vlaggenschepen enkel onder haar eigen merknaam uitbrengen. Het eiste van Huawei dat het enkel de productie van de toestellen op zich nam: de merknaam en het logo zouden nergens vermeld worden op het toestel of het promotiemateriaal. Deze wens was niet te verenigen met de strategie van Huawei, zo vertelt de topman.

Hij benadrukt echter dat beide partijen niet met ruzie uit elkaar zijn gegaan en dat ze nog steeds nauw samenwerken. Alleen dus niet met de Google Pixel en Pixel XL.

Het is de eerste keer dat de smartphonemaker officieel reageert waarom het Google bedankte voor de eer om de Pixel en Pixel XL te produceren.

HTC

Doordat Huawei verstek liet gaan, klopte Google met dezelfde vraag aan bij HTC. De Taiwanese smartphonemaker had minder problemen met de wens van Google en ging ermee akkoord. Analisten schatten dat de jaaromzet van HTC hierdoor met zo’n 10% toeneemt. Google heeft naar verluidt een bestelling geplaatst van 500.000 exemplaren van de Google Pixel en nog eens 500.000 voor de Google Pixel XL. Dat betekent één miljoen extra orders voor HTC.

Bekijk het laatste nieuws over Google:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones