De grootste problemen van Android 5.0 Lollipop

Steeds meer telefoons worden geüpdatet naar Android 5.0 Lollipop. Voor Computerworld.com genoeg reden om het besturingssysteem na alle lovende woorden eens kritisch onder de loep te nemen. Er is een overzicht van vijf kritische punten opgesteld. We hebben een Nederlandse samenvatting voor je gemaakt.

1. Het geheugenbeer

Lollipop lijkt er moeite mee te hebben om achtergrondactiviteiten te laten draaien. Bij sommige gebruikers wordt een net gebruikte app opnieuw opgestart terwijl deze in principe nog zou moeten draaien op de achtergrond.

Ook wordt gesproken over music player apps als Google Play Music en Pandora die random besluiten om de muziek stop te zetten. Het Home-scherm begint zichzelf soms opnieuw te ‘tekenen’ als je hiernaar terugkeert en een aantal lijsten laden minder responsief dan dat zij zouden moeten.

2. Waar is de stille modus?

Een niet geheel onbesproken onderwerp van de laatste tijd: de stille modus. Deze heeft Google stilletjes verwiAndroid 5.0 Lollipopjderd bij latere updates van Lollipop. Computerworld hekelt het feit dat er geen simpele manier is om je telefoon op stil te zetten. Je kunt je telefoon wel stil krijgen, maar het moet allemaal veel te omslachtig.

Eerst kon je de stille modus gemakkelijk(er) aanzetten door op op één van de volumeknoppen te drukken en daarna lang op de knop voor de geluid- of trilmodus in het nieuwe venster te drukken. In oudere Android-besturingssystemen kon het nóg makkelijker.

3. Overzicht

Leuk dat Lollipop het multitasking benadrukt, maar volgens de reviewer komt er in de praktijk niks van terecht. Met de knop Overzicht (rechts van je Home-button) zou je in één keer een overzicht aan kaarten tevoorschijn moeten toveren met recent gebruikte apps, waarbij je makkelijk kunt switchen tussen de apps.

Alleen er wordt téveel geswitcht: als je bijvoorbeeld in Gmail een nieuw e-mailbericht wil opstellen, verschijnt er voor het te schrijven bericht een nieuw scherm. Het gevolg: één grote chaos wat meer overweldigend is dan echt nuttig. Deze lijst wist zichzelf ook niet, waarbij je al snel tientallen kaarten hebt openstaan.

4. Onzinnige notificaties

Lollipop introduceert een nieuw soort melding: heads-up notificaties. Het is de bedoeling dat belangrijke informatie minder afleidend in beeld komt, maar volgens de recensent gebeurt juist het tegenovergestelde. Sms’jes, inkomende telefoongesprekken, agenda-items: ze zweven bovenaan in je scherm. Je kunt ze aantikken of wegvegen.

1. Met de ‘kleine’ melding heb je niet de mogelijkheid om hun volledige inhoud te bekijken (zonder dat je Android reclamehet daarvoor openstaande scherm weg moet klikken). Dit werkte bij de vorige Android-besturingssystemen beter.

2. Als je geen zin hebt om op de melding in te gaan maar liever niet wilt dat deze aan je overzicht onttrokken wordt, zul je tien seconden moeten wachten totdat deze verdwijnt. Als je ‘m wegveegt, is hij namelijk ook echt weg. Wacht je die tien seconden, dan wordt hij aan je meldingencenter toegevoegd.

5. Eigenaardigheden van het lockscreen

Ook het lockscreen is in Lollipop op de schop genomen van waaruit je kunt reageren op je notificaties. Deze moet je eerst wegvegen voor je je telefoon kunt ontgrendelen. Ook apart is dat je een notificatiescherm tevoorschijn kunt toveren als je naar boven swipet, wat het erg dubbel maakt.

De recensent benadrukt dat Lollipop een grote sprong voorwaarts is en dat we het dan ook in perspectief moeten zien.

Bekijk het laatste nieuws over Android:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones