De vijf grote premium smartphones trends in 2018

De vijf grote premium smartphones trends in 2018

Het is al weer mei en we hebben verschillende 2018 vlaggenschepen voorbij zien komen. Tijd om de belangrijkste trends binnen het premium segment te bespreken. Hier vind je de vijf grote trends van de huidige vlaggenschip generaties en als bonus een blik op de toekomstige trends.

Bijna ieder jaar moet je wachten tot het Mobile World Congress in Barcelona eind februari voordat de nieuwste vlaggenschepen van grote merken zoals Samsung, Huawei en Sony worden aangekondigd. Bij Apple duurt dat zelfs tot aan het einde van het jaar in september. Een reden waarom er (bijna) nooit vlaggenschepen verschijnen in de eerste maanden is de processor. Ieder merk willen natuurlijk de nieuwste vlaggenschip processor gebruiken. Android fabrikanten wachten op de Snapdragon 800 serie van Qualcomm en deze zijn vanaf februari/maart vaak beschikbaar voor de belangrijke merken.

Het is nu mei en we hebben al verschillende nieuwe vlaggenschepen gezien. Samsung presenteerde als eerste de Samsung Galaxy S9 en Sony heeft haar volledige Sony Xperia lijn al uitgebracht. Huawei verrijkte de smartphone markt met twee indrukwekkende vlaggenschepen en ook LG deed een duit in het zakje. Dit zijn de grote trends die we tot nu toe hebben gezien binnen de premium vlaggenschepen.

1. Fullscreen ontwerp met notch

Na de lancering van de iPhone X in september 2017 lijkt iedere fabrikant geïnspireerd te zijn door de inkeping in het beeldscherm. De zogenaamde notch zien we namelijk terug bij veel grote merken. Naast de iPhone X krijg je ook een notch als je de Huawei P20 of Huawei P20 Pro koopt. Ook het laatsteLG G7 ThinQ vlaggenschip is uitgerust met een notch, al noemt LG het een extra scherm.

Waarom een notch? Fabrikanten kiezen niet alleen voor een notch om het grote Apple na te apen. Het voordeel van de notch is dat je de oppervlakte van het beeldscherm groter maakt en de randen rondom het beeldscherm nog slanker. Omdat wij ‘de gebruikers’ verslaafd zijn aan selfies moet je als smartphone fabrikant wel ruimte hebben voor een goede selfie camera. Daarvoor is die ruimte in de uitsparing van het beeldscherm nodig.

iPhone X halvering Q1 productie

Grotere aspect ratio

Naast een trend voor grotere beeldschermen met slanke randen die vrijwel de volledige voorkant innemen is er nog een beeldscherm trend. De nieuwe telefoons krijgen namelijk een steeds grotere beeldverhouding. Afgelopen jaar zagen we de eerste 18:9 telefoons en Samsung lanceerde de 18,5:9 Galaxy S8 vlaggenschepen. Dit jaar presenteert Huawei de Huawei P20 Pro met een 18,7:9 beeldscherm en LG gaat zelfs een stapje verder met de LG G7 ThinQ met een groot 19,5:9 beeldscherm. De betreffende telefoons worden hierdoor iets langgerekter dan hun voorgangers.

2. Draadloos Qi opladen

Een grote trend onder de premium smartphones is het draadloos opladen. Deze trend gaat hand in hand met een andere trend, namelijk de glazen vlaggenschepen. Samsung maakt al jaren snelle Galaxy vlaggenschepen van sterk Gorilla Glass van Corning. De telefoons zijn eenvoudig draadloos op te landen. Apple volgde het Zuid-Koreaanse voorbeeld afgelopen jaar met de presentatie van de glazen iPhone 8 modellen en de peperdure iPhone X. Ook LG wil dat haar klanten simpel kunnen opladen via een Qi lader. Na de LG V30 kun je ook de LG G7 ThinQ draadloos opladen. Het schijnt zelfs dat je de aankomende OnePlus 6 draadloos kun opladen.

Wireless Qi charging

3. Nadruk op Artificial Intelligence en Augmentent Reality

Artificial intelligence (AI) is al jaren aanwezig in de smartphone markt en Augmented Reality (AR) zien we steeds meer. Velen zullen de slimme AI assistent SIRI van Apple kennen en tegenwoordig hebben we ook Android versies zoals Bixby en natuurlijk Google Assistent. Samsung heeft bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 en S9 uitgerust met een speciale knop voor de slimme AI assistent Bixby. Dit jaar volgt LG het voorbeeld van landgenoot Samsung en zien we ook de LG G7 ThinQ met een speciale AI knop. Het is echter een sneltoets voor Google Assistent.

AI zien we ook steeds meer terug in de processors. Eind vorig jaar presenteerde Huawei de eerste processor met speciale AI chip en niet lang daarna volgde Apple en ook Qualcomm. AI wordt dan ook steeds belangrijker binnen het premium segment. We zien dat AI op dit moment ook een belangrijk onderdeel is binnen de camera en camerasoftware. De Huawei Mate 10 Pro kan bijvoorbeeld een groot aantal scenario’s herkennen dankzij AI en razend snel de camera-instellingen daarvoor optimaliseren. De nieuwe Huawei P20 en P20 Pro zijn daarin nog beter en herkennen we 500 scenario’s.

Augmented reality is een techniek die we steeds vaker terug zien bij de camera’s. Je kunt tegenwoordig super stoere Emoji’s van jezelf maken bij vlaggenschepen van Samsung en Apple. Samsung heeft hiervoor zelfs een deal gesloten met Disney. Dankzij de slimme technieken kun je jouw premium smartphone camera nu ook gebruiken als realtime vertaler. Richt de camera op een verkeersbord of buitenlandse menukaart en je hebt alles in een handomdraai vertaald.

4. Waterdicht IP67 of IP68

Smartphones worden steeds duurder en dan is het wel zo prettig als een klein ongelukje zoals het morsen van koffie of een val in de WC je niet veel geld kost. De hedendaagse premium smartphone is waterdicht tot 1 meter diepte voor 30 minuten lang (IP67). De dure vlaggenschepen van Apple en Samsung zijn de laatste jaren waterdicht en steeds meer andere merken volgen het voorbeeld van de nummer twee en een smartphone fabrikanten. LG maakt ook al jaren waterdichte telefoons die zelfs zo robuust gemaakt zijn dat ze voldoen aan de militaire MIL STD 810G standaard. Je kunt de laatste LG vlaggenschepen dan ook gerust laten vallen vanaf circa 1,5 meter hoogte.

De waterdichtheid van smartphones sijpelt nu langzaam richting de voordelige vlaggenschepen. Volgens de laatste geruchten (gevoed door het bedrijf zelf) is de OnePlus 6 waterdicht. Het voordelige vlaggenschip heeft hiermee een belangrijke premium eigenschap te pakken. Hopelijk zal het de prijs niet negatief beïnvloeden.

5. Super Slow mo 960 fps

Sony presenteerde in 2017 al een vlaggenschip uitgerust met een Motion Eye camera die Super Slow Motion beelden kon opnemen bij 960 frames per seconde. Er werd toen niet veel aandacht aan besteed en Samsung dacht toen waarschijnlijk; dat kunnen wij beter. Het Koreaanse merk lanceerde eind februari de Samsung Galaxy S9 en S9 Plus uitgerust met een indrukwekkende camera die ook Super Slow motion beelden opneemt bij 960 frames per seconde. De Samsung doet dat trouwens net wat effectiever dan de Sony, al heeft Sony de beeldkwaliteit flink verhoogd van 720p naar 1080p bij 960 fps beelden geschoten door de Sony Xperia XZ2 modellen.

Bij twee fabrikanten kunnen we natuurlijk nauwelijks van een trend spreken, of toch. Huawei lanceerde afgelopen maand de Huawei P20 vlaggenschepen en ook die vertragen de wereld tot 960 frames per seconde. Alsof dat nog niet genoeg is heeft OnePlus onlangs aangekondigd dat de OnePlus 6 ook over een video stand beschikt waarbij de wereld vertraagd wordt opgenomen. De Super Slow-Mo is een trend.

Wat zij de toekomstige premium trends

Over de toekomst kunnen we weinig met zekerheid zeggen. Huawei verscheen dit jaar met een indrukwekkende drievoudige hoofdcamera voor de Huawei P20 Pro. Volgens de meest recente rapporten volgt Apple het voorbeeld van de Chinese fabrikant. In dat geval kunnen we vanaf 2019 een hele serie met smartphones verwachten voorzien van drievoudige hoofdcamera’s. Een andere trend is de vingerafdrukscanner onder het beeldscherm. Deze techniek is al beschikbaar maar in de praktijk is de scanner niet betrouwbaar genoeg om vele miljoenen telefoons daarmee uit te rusten. Waarschijnlijk is de techniek in 2019 meer volwassen.

Huawei P20 en P20 pro

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones