Deze iDevices krijgen iOS 10

iOS 10

Volgende week dinsdag begint Apple met de uitrol van iOS 10. Maar welke iPhones, iPads en iPods kunnen straks profiteren van de nieuwste versie van Apples besturingssysteem? Telefoonabonnement.nl heeft het antwoord voor je.

Het is een vast ritueel: ieder jaar als Apple in of rond september zijn nieuwste vlaggenschepen onthult, presenteert het eveneens officieel nieuwe versies van zijn besturingssystemen. Zo deed Apple deze week niet alleen iOS 10 uit de doeken, maar ook MacOS Sierra, WatchOS 3 en tvOS 10. Het eerste besturingssysteem is voor de iPhone, iPad en iPod Touch, de tweede voor Mac-computers (voorheen OS X), de derde voor de Apple Watch en de vierde tot slot voor de Apple TV.

Nieuw aan iOS 10

Wij richten ons in dit artikel op het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod Touch, kortweg ook wel iDevices genoemd. iOS 10 brengt een groot aantal vernieuwingen met zich mee. Zo heeft Apple het toegangsscherm eens flink aangepakt. Zo ontgrendel je je toestel door op de Home-knop te drukken, ook als je geen Touch ID hebt ingesteld. Tevens springt het scherm aan zodra je het oppakt dankzij de Raise to Wake functie, verschijnt het widgetscherm in beeld als je naar rechts veegt en wordt de camera geactiveerd zodra je naar links veegt.

Het berichtencentrum bevat tegenwoordig zogeheten rijke notificaties. Hierbij komt 3D Touch om de hoek kijken. Als je iets harder met je vinger op een bericht drukt, kun je het hele gesprek nalezen zonder eerst de bijbehorende app te openen, inclusief de content als afbeeldingen, links en video’s. Ook het Bedieningspaneel (Control Center) is aangepakt. Deze bestaat voortaan uit drie schermen. De eerste is voor algemene instellingen als WiFi, Bluetooth en Nachtmodus. Via het tweede scherm kun je je muziek bedienen en AirPlay-apparaten selecteren. En via het derde scherm krijg je toegang tot de Homekit-instellingen.

Verder is het met iOS 10 mogelijk om standaard applicaties van Apple te verbergen (denk aan Aandelen, Agenda, Foto’s en Gezondheid), hebben diverse apps van Apple een make-over gekregen (waaronder Apple Maps en Apple Music) en is Siri nog slimmer geworden. Zo kunnen app-ontwikkelaars Siri inbouwen in hun apps, kan de digitale spraakassistent je foto’s doorzoeken en is hij voortaan geïntegreerd in het virtuele toetsenbord.

Dat zijn de belangrijkste toevoegingen op hoofdlijnen.

iphone-7-glossy-black-camera

iDevices compatibel met iOS 10

Klinkt allemaal geweldig die nieuwe toepassingen van iOS 10, maar welke apparaten kunnen volgende week rekenen op het nieuwe besturingssysteem? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

De iPhone is het belangrijkste product voor Apple, omdat deze de meeste omzet oplevert. De iPhone 7, die deze week uit de doeken werd gedaan, is het eerste toestel dat standaard met het nieuwe OS komt. Heb je een oudere iPhone? Dan zul je het besturingssysteem eerst moeten downloaden en installeren. De volgende modellen kunnen met iOS 10 uit de voeten (van oud naar nieuw):

Oftewel, heb je een iPhone 4S of ouder, dan vis je achter het net en zul je met een verouderde versie van Apples OS genoegen moeten nemen. Zo is de laatste versie van de iPhone 4S iOS 9.3.5.

De iPads dan. Voor de iPad geldt dat alle modellen vanaf 2012 met iOS 10 overweg kunnen, met uitzondering van de eerste generatie iPad Mini. We hebben het dan over de onderstaande tablets:

  • Apple iPad With Retina (iPad 4)
  • Apple iPad Air
  • Apple iPad Air 2
  • Apple iPad Pro (12.9)
  • Apple iPad (9.7)
  • Apple iPad Mini With Retina (iPad Mini 2)
  • Apple iPad Mini 3
  • Apple iPad Mini 4

Tot slot de iPod. Vroeger een zeer gewild product, maar met de komst van muziekstreamingdiensten en smartphones met meer of uitbreidbare opslagruimte zijn ze uit de gratie gevallen. Alleen als je een zesde generatie iPod Touch hebt, kun je volgende week met iOS 10 aan de slag.

Beschikbaarheid iOS 10

Apple begint op dinsdag 13 september met de uitrol van iOS 10. Ga jij het nieuwe besturingssysteem gelijk installeren?

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones