‘Dit jaar nog inchecken met je smartphone in het OV’

‘Dit jaar nog inchecken met je smartphone in het OV’

Nog voor het einde van het jaar wordt het mogelijk om met je mobiele telefoon in- en uit te checken in het openbaar vervoer (OV). Vodafone en KPN houden een experiment onder 10.000 leden die regelmatig gebruik maken van het OV. Zij gaan aan de slag met het zogeheten ‘Smart-OV’ systeem.

Dat vertelt Bart Schmeink, voorzitter van de Coöperatie Openbaar Vervoersbedrijven en directeur van het OV-bedrijf Connexxion, woensdag in een interview met dagblad Trouw. Volgens hem zetten Vodafone en KPN hiermee een belangrijkste stap in de modernisering van het openbaar vervoer.

Wie regelmatig met de trein of de bus reist, weet dat je momenteel alleen kunt betalen met OV-kaart. Deze kan anoniem op de grotere stations worden aangeschaft, of je bestelt er een die gekoppeld is aan jouw naam en adres. Het huidige systeem is in het verleden echter meer dan eens onderwerp van kritiek geweest. Zo bedachten sommige reizigers creatieve manieren om gratis te kunnen reizen en werd Trans Link Systems –het bedrijf achter de nieuwe OV-kaart– meer dan eens in verband gebracht met gelekte persoonsgegevens, gehackte systemen en dergelijke misstanden.

Reden genoeg dus om betalen in het OV te moderniseren. Contactloos betalen met je smartphone is daar een voorbeeld van. Het gros van de Nederlanders –volgens sommige schattingen meer dan 90%– loopt immers met een mobiele telefoon rond. Dan is het net zo gemakkelijk om hen hiermee te laten betalen. Eind 2015 werd al geëxperimenteerd met de smartphone als inchecksysteem. Er werd toen gezegd dat de proef breder uitgerold zou worden als de proef een succes was. Daar heeft het nu alle schijn van.

Smart-OV

Schmeink zegt tegen Trouw dat het niet eenvoudig was om providers warm te laten lopen en op dezelfde lijn te krijgen om met Smart-OV aan de slag te gaan. Hij zegt hierover het volgende:

“Telecombedrijven hebben grote sommen geld betaald voor hun licenties. En vragen zich dus vooral af wat zij eraan kunnen verdienen. Terwijl wij denken dat het voor hen juist een aanwinst kan zijn, waarmee ze de klant kunnen plezieren. Gelukkig zijn er sinds kort positieve ontwikkelingen bij KPN en Vodafone.”

In de oorspronkelijke plannen die Schmeink voor ogen had, konden reizigers vanaf 2017 ook met hun bankpas in- en uitchecken. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. De banken zijn volgens de topman nogal terughoudend en zetten hun hakken in het zand. “De banken willen garanties over het aantal betalingen die via hun systemen gaan lopen als de bankpas gaat functioneren als OV-chipkaart. Maar wij kunnen geen garanties geven, omdat wij niet weten welke betaalmethode populair wordt bij de klant”, aldus de topman.

Volgens Schmeink duurt het mogelijk nog tot 2019 voordat mensen met hun bankpas kunnen betalen in het OV. Als het al eerder mogelijk blijkt, dan zal de dienst waarschijnlijk door slechts één bank aangeboden worden. Onacceptabel in zijn ogen, omdat de technologie nu al voorhanden is. Anderzijds lijkt hij de weerstand van de banken en vervoersbedrijven te begrijpen: de kosten rijzen de pan uit als je moet investeren in meerdere betalingssystemen. Feit is echter dat niemand nog op dit moment kan zeggen welke betaalmethode straks het populairst zal zijn: de OV-chipkaart, mobiele telefoon of bankpas.

Schmeink laat er geen misverstand over bestaan: de OV-chipkaart blijft nog wel even te bestaan. Hoe lang is volgens hem afhankelijk van de mate waarin contant geld verder wordt teruggedrongen.

Hoe werkt Smart-OV?

De 10.000 klanten van Vodafone en KPN die straks aan de slag gaan met Smart-OV, moeten zich hiervoor eerst aanmelden bij hun OV-chipaccount. Daarna moeten zij de Smart-OV app downloaden en installeren op hun mobiele telefoon. Daarna kunnen zij hun smartphone op dezelfde manier gebruiken als hun OV-chipkaart. Ze hoeven zich hiervoor niet aan te melden bij de bank: de app registreert waar en wanneer reizigers in- en uitchecken, sturen deze gegevens door naar je OV-chipaccount en deze verrekent tot slot de gemaakte kosten met hun bank.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones