Dit zijn de Sony Xperia XA2, XA2 Ultra en L2

Dit zijn de Sony Xperia XA2, XA2 Ultra en L2

Sony staat op het punt om een drietal nieuwe smartphones te onthullen: de Sony Xperia XA2, Sony Xperia XA2 Ultra en Sony Xperia L2. We zijn de toestellen al eerder tegengekomen dankzij door smartphoneliefhebbers gemaakte renders en via online benchmarks. Voor het eerst zien we persfoto’s van de zojuist genoemde toestellen. Dankzij Evan Blass krijgen we een goed beeld van wat we binnenkort kunnen verwachten van het Japanse elektronicaconcern.

Afgelopen jaar onthulde Sony maar liefst acht nieuwe smartphones. Het bedrijf was in alle segmenten goed vertegenwoordigd. Zo zagen we aan de bovenkant onder meer de Sony Xperia XZ Premium en Sony Xperia XZ1 Compact. In het mid-range segment maakten we kennis met de Sony Xperia XA1 en Sony Xperia XA1 Ultra. Aan de onderkant onthulde de fabrikant de Sony Xperia L1. Hoe diep je buidel ook is, bij Sony kun je altijd terecht als je een nieuwe smartphone zoekt.

Het ziet er naar uit dat Sony vergelijkbare plannen heeft voor komend jaar. De afgelopen weken hebben we verschillende Xperia-toestellen voorbij zien komen in online benchmarks. Niet alleen hebben we een aardig beeld van de specificaties, maar ook van hoe ze er straks mogelijk uit komen te zien. Evan Blass doet ook een duit in het zakje. De Amerikaanse techjournalist heeft donderdagavond een aantal foto’s van diverse toestellen verspreid. Niet zomaar foto’s, maar persfoto’s. Het gaat naar verluidt om de Sony Xperia XA2, Sony Xperia XA2 Ultra en Sony Xperia L2. De eerste twee toestellen behoren tot het middensegment, de laatste is een budgettelefoon.

Sony Xperia XA2 Ultra

Dit moet je weten over de aanstaande Xperia-telefoons

Sony heeft eind vorig jaar bevestigd dat het dit jaar overstapt van haar bekende OmniBalance design naar een nieuwe designfilosofie genaamd Mirai. Dat is nog niet terug te zien in de foto’s die Evan Blass donderdagavond naar buiten heeft gebracht. Op de foto’s zien we geen telefoons met flinterdunne randen of een andere vormgeving. De designkenmerken lijken als twee druppels water op de telefoons van vorig jaar. Kennelijk moeten we nog even wachten op de eerste Xperia-telefoons met een nieuw jasje. Wellicht krijgen eerst de vlaggenschepen een nieuw likje verf van de Japanse smartphonemaker.

Toch zien we één duidelijke verandering ten opzichte van de telefoons van afgelopen jaar. Als je goed naar de plaatjes zie je aan de zijkant niet langer de langwerpige aan/uitknop met vingerafdruksensor. In plaats daarvan heeft Sony voor een kleine, ronde schakelaar gekozen. Betekent dit dat de vingerafdrukscanner is verdwenen? Zeker niet. Deze is simpelweg naar de achterkant verhuisd, zoals het onderstaande plaatje van de Sony Xperia XA2 laat zien. Tevens is goed te zien dat de hoofdcamera niet langer in de linkerbovenhoek is verwerkt. Hij heeft een nieuwe plek in het midden van het toestel gekregen. De LED-flitser is links van de camera geplaatst.

Sony Xperia XA2

Onder de motorkap

De grootste verandering vinden we echter onder de motorkap. De Sony Xperia XA2 en Sony Xperia XA2 Ultra worden aangestuurd door de Qualcomm Snapdragon 630 in plaats van een chipset van MediaTek. De Snapdragon 630 is een octa-core processor die kloksnelheden tot 2,2 GHz kan halen. Dat betekent dus betere prestaties en een besturingssysteem dat nog soepeler draait. En waarschijnlijk ook vaker software-upgrades, maar dat kunnen we uiteraard niet beloven. Volgens Blass zijn de schermformaten van de Xperia XA2 en Xperia XA2 Ultra hetzelfde als afgelopen jaar. Dat betekent dat je bij de Sony Xperia XA2 een 5,0 inch groot scherm krijgt met een resolutie van 720 bij 1280 pixels. De Sony Xperia XA2 Ultra heeft vermoedelijk een 6,0 inch groot Full HD-display.

De Xperia XA2 is uitgerust met 3 GB werkgeheugen en 32 GB interne opslag. Zijn grotere broer heeft extra werkgeheugen en opslagcapaciteit, namelijk 4 GB RAM en 64 GB ROM. Het eerstgenoemde toestel krijgt naar verluidt een 21 megapixelcamera aan de achterkant en een 7 megapixel selfiecamera aan de voorzijde. De Xperia XA2 Ultra krijgt eveneens een 21 megapixelcamera achterop. De selfiecamera heeft een hogere resolutie van 15 megapixels en bestaat tevens uit twee lenzen. Tevens kun je er 4K-video’s mee opnemen, wat met het instapmodel niet kan.

Over de Sony Xperia L2

Over de Sony Xperia L2 is minder bekend dat de andere twee toestellen. Volgens Blass krijgt hij, net als zijn voorganger, een 5,2 inch groot HD-display met een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Mogelijk krijgt de Xperia L2 ook een upgrade onder de motorkap, maar dat durft de techjournalist nog niet te bevestigen. Vermoedelijk draait het toestel op een oudere versie van Google’s besturingssysteem. We hebben het dan over Android Nougat in plaats van Android Oreo.

MWC 2018

Wanneer de drie telefoons uit de doeken worden gedaan is onbekend. De kans is groot dat we ze eind februari of begin maart op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona te zien krijgen. Daar onthulde Sony afgelopen jaar vier nieuwe toestellen, waaronder de Xperia XA1 en Xperia XA1 Ultra. Volgende week staat er nog een andere technologiebeurs op het programma: de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Sony kan ook besluiten om dit podium te gebruiken om één of meerdere toestellen te presenteren aan het grote publiek. Dat moeten we nog even afwachten. Zodra ze door Sony worden gepresenteerd, melden wij ons uiteraard hier op Telefoonabonnement.nl.

Sony Xperia L2

Bekijk het laatste nieuws over Sony:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones