8 november 2014 door in Algemeen.

GrafiekDe onlangs uitgebrachte dure vlaggenschepen van telefoonmerken hebben geleid tot een lichte stijging van het algemeen prijspeil. De inflatie kwam uit op 1,1 procent. Dat betekent een stijging van 0,2 procent ten opzichte van september. De afgelopen jaren schommelt de inflatie steeds rond de 1 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen van smartphones daalden in september nog enigszins, maar daar kwam de maand daarna verandering in. In oktober werden veel nieuwe modellen aangekondigd, en lagen de prijzen maar liefst 6 procent hoger. Met name de introductie van de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus en de verkoop daarvan in Nederland hebben bijgedragen aan de prijsstijging van smartphones. De 6 en 6 Plus, die vanaf 26 september in Nederland te verkrijgen was, kosten respectievelijk 699 euro en 799 euro. Daarnaast werden ook levensmiddelen duurder.

De dalende prijs van ruwe olie zorgde ervoor dat benzine goedkoper werd. Gemiddeld werd er 1,68 euro betaald voor een liter.

Eurozone

In de gehele eurozone ligt de inflatie op ongeveer 0,4 procent. Dat is iets meer dan de maand daarvoor, maar nog steeds lang niet de door de Europese Centrale Bank (ECB) beoogde 2 procent.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones