Eén op de tachtig apparaten draait op Android Nougat

Eén op de tachtig apparaten draait op Android Nougat

De nieuwste distributiecijfers van Google’s besturingssysteem Android zijn binnen. Volgens de laatste peiling is 1,2% van alle Android-telefoons en –tablets voorzien van Android Nougat. De populairste Android-versie is en blijft Android Lollipop.

Dat staat in de laatste editie van het Android Developer Dashboard. Een team van Google houdt maandelijks een week lang anoniem bij op welke Android-versie de apparaten draaien van de bezoekers van de Google Play Store. Zo krijgen de zoekmachinegigant en wij een goed beeld van de verschuivingen die plaatsvinden in de populariteit van de verschillende Android-versies.

Android Nougat stijgt

Eind augustus vorig jaar rolde Google officieel Android 7.0 Nougat uit. De eerste toestellen die de nieuwste iteratie kregen, waren de Nexus-telefoons, gevolgd door de Google Pixel en Pixel XL. Sindsdien zijn fabrikanten druk doende om ook hun toestellen van de laatste Android-versie te voorzien. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot zoals we hebben kunnen zien. HTC en Sony moesten onlangs nog het updateproces tijdelijk stilleggen wegens technische problemen.  De allernieuwste telefoons komen vaak standaard met Android Nougat, maar dat is lang niet altijd het geval zoals bijvoorbeeld de Honor 6X bewijst.

Doordat Android Nougat door meer fabrikanten wordt uitgerold en meer nieuwe toestellen met de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem worden uitgebracht, is het ook niet meer dan logisch dat het aandeel van Android Nougat de afgelopen maand is gestegen. In januari besloeg het aandeel van Android 7.0 en 7.1 welgeteld 0,7%. In februari is dat opgelopen tot 1,2%. Dat is een toename van ruim 70% in een maand tijd. Zodoende draait ongeveer één op de tachtig Android-telefoons en –tablets op Android Nougat.

Android Developer Dashboard (februari 2017)

Lollipop

Het twee-en-een-half jaar oude Android Lollipop is de populairste Android-versie onder gebruikers. Ongeveer één op de drie toestellen (32,9%) draait op Android 5.0 of 5.1. Deze iteratie wordt nauw op de hielen gezeten door het anderhalf jaar oude Android 6.0 Marshmallow. Het marktaandeel daarvan bedraagt 30,7%. Op de derde en vierde plek eindigen achtereenvolgens Android KitKat (4.4) en Android Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) met een marktaandeel van 21,9% en 11,3%. Dat is marginaal minder dan afgelopen maand, toen ze nog een aandeel van 22,6% en 11,6% hadden. Nougat vormt samen met Ice Cream Sandwich en Gingerbread de hekkensluiter. De laatste twee versies vinden we op 1% van alle Android-apparaten die de Google Play Store bezoeken.

iOS

Het blijft toch maar vreemd dat een half jaar na lancering pas 1,2% van alle Android-toestellen op de nieuwste Android-versie draait. Daarbij doet Apple’s besturingssysteem iOS die van Google verbleken. Volgens de laatste telling draait driekwart van alle iPhones en iPads (76%) op iOS 10. iOS 9, dat net geen anderhalf jaar oud is, vinden we op éénvijfde van alle iDevices (18%). Slechts 6% draait op een nog oudere versie.

Bekijk het laatste nieuws over Android:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones