Een op de drie smartphones in 2020 met AI processor

Een op de drie smartphones in 2020 met AI processor

Counterpoint Research verwacht dat tegen 2020 een derde van alle smartphones processor heeft met speciale AI chip. Het onderzoeksbureau publiceerde vandaag cijfers over het derde kwartaal van 2017. De wereldwijde smartphone SoC markt steeg dat kwartaal met 19% naar een totale omzet van meer dan 6,7 miljard euro. Qualcomm is de absolute marktleider van smartphone processors.

De System-on-Chip (SoC) is een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. Het geeft de telefoon snelheid en rekenkracht. De processor is ook van groot belang bij het verwerken van foto’s. De markt voor SoC’s kent een paar belangrijke spelers waaronder natuurlijk Qualcomm. De totale processor markt was in het derde kwartaal van 2017 goed voor een record omzet van meer dan 6,7 miljard euro. Daarmee steeg de omzet 19% jaar op jaar.

  • Qualcomm de absolute marktleider met 42% marktaandeel
  • Samsung grootste stijger
  • Apple terug naar een vijfde van de SoC markt
  • Aandeel budget SoC maker MediaTek daalt
  • In 2020 beschikt een derde van alle smartphones over een AI SoC

Qualcomm is marktleider in SoC markt

Binnen de markt voor smartphone processors zien we, dat Qualcomm marktleider is met een marktaandeel van 42%. De Amerikaanse fabrikant verhoogt hiermee het aandeel iets ten opzichte van het derde kwartaal in 2016. Apple verlies een procent markt aandeel en heeft op een vijfde van de SoC markt in handen. Samsung ziet de SoC inkomsten het meest stijgen en wint drie procent punten aan marktaandeel. In het derde kwartaal van 2017 zien we dat Huawei het marktaandeel van de eigen Kirin processors ook vergroot. De Chinese onderneming ziet het marktaandeel van HiSilion Kirin processors stijgen van 6% naar 8% wereldwijd. Zowel Samsung als Huawei gebruiken steeds meer de eigen processors in hun smartphones.

 Counterpoint SoC markt Q3 2017

Onder de dalers zien we ook MediaTek. MediaTek processors zie je terug in de goedkope smartphones tot toestelen uit het midden segment. De onderneming had het afgelopen jaar zwaar te voortduren. Naast de verouderde Helio P portefeuille kon de onderneming niet mee in de nieuwste generatie SoC’s. De Helio X30 liep ernstige vertraging op en eindigde alleen in de bijzondere Meizu Pro 7 Plus.

Nieuwe AI trend van SoC’s

Counterpoint ziet een aantal trends voor de toekomstige SoC’s. Counterpoint onderzoeksdirecteur Neil Shah zegt hierover het volgende:

De focus in de SoC-markt voor smartphones is verschoven van het aantal processorkernen naar de integratie van nieuwere technologieën voor nieuwere ervaringen. Bijvoorbeeld: focus op onderdompeling om nieuwe ervaringen te ontgrendelen, zoals AR / VR / Depth Sensing, gebruikmakend van geïntegreerde ISP (beeldsignaalverwerkers) en GPU’s, naar andere gebieden zoals kunstmatige intelligentie-engines, speciale beveiligingsarchitectuur op chipsetniveau, verbeterde connectiviteit die het pad bestrijkt tot 5G en hogere prestaties bij lagere stroomverbruik niveaus.

Neural Processing Unit, de NPU

Zowel Apple als Huawei (HiSilicon) lanceerden dit jaar een SoC’s met een speciale Neural Processing Units (NPU’s). De Huawei NPU is te vinden in de Huawei Mate 10 Pro. Apple implementeerde de AI techniek in de A11 processor die verscheen in de iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X. Deze units zijn gemaakt voor speciale AI. Qualcomm aan de andere kant heeft de AI-architectuur dynamisch en flexibel gehouden. De Amerikaanse processor fabrikant koos voor het gebruik van drie subsystemen; de Adreno GPU, Hexagon DSP en Kyro CPU. De drie fabrikanten hebben op hun eigen manier de AI capaciteit geïmplementeerd op de chip. Counterpoint verwacht, dat de AI-capaciteiten voorlopig alleen aanwezig zijn in de SoC voor het premium segment.

Kirin 970 Chip IFA 2017

De AI mogelijkheden sijpelen in de komende jaren snel door naar het high end tot midden segment. Een trend die wordt gedreven door de verdere acceptatie van AI. Dat moet er toe leiden dat ook low end apparaten binnen afzienbare tijd worden aangesloten op het Internet der Dingen (IoT). Volgens de onderzoekers zal minstens één op de drie smartphones in 2020 een processor hebben met AI mogelijkheden.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones