Een vierde smartphones draait op Android 4.4 KitKat

In tegenstelling tot iOS draaien er meer Android-smartphones op verschillende besturingssystemen. Zo blijkt dat één vierde smartphones draait op Android 4.4 KitKat. Het grootste aandeel is nog in handen van de drie Jelly Bean-versies: bijna de helft. Google hoopt de fragmentatie tegen te gaan door haar updates aan te passen en fabrikanten aan verplichtingen te stellen.

Fragmentatie tegengaan

Android 4.4 KitKatMet het introduceren van Android 4.4 KitKat maakte Google het voor fabrikanten makkelijker om updates uit te rollen naar bestaande toestellen. Ook worden fabrikanten nu door Google verplicht om het nieuwste Android-besturingssysteem te gebruiken in hun nieuwe toestellen. En met succes: de fragmentatie daalt steeds meer.

iOS kent de problemen minder, omdat elke update ook voor devices van de laatste twee, drie jaar prima is te doen. Fabrikanten van Android-telefoons houden zich minder bezig om hun bestaande smartphones up-to-date te houden.

fragmentatie-android-januar

39,1 procent van de gemeten telefoons draait nu op Android 4.4 KitKat. Het grootste aandeel is in handen van de drie Jelly Bean-versies (4.1, 4.2 en 4.3): 46 procent. Bijna de helft dus. De oudste op de lijst is Froyo, waarvan 0,4 procent van de telefoons nog op draait.

Lollipop?

Maaarrrr waar zijn de cijfers van Android 5.0 Lollipop die op steeds meer telefoons te vinden is? Dit besturingssysteem werd in oktober 2014 eindelijk gepresenteerd aan het grote publiek. Onderaan de tabel staat Any versions with less than 0,1% distribution are not shown. Dat zou impliceren dat nog niet eens 0,1 procent van de Android-telefoons op Lollipop draait.

Een meting als hierboven doet Google maandelijks. Daarvoor wordt gekeken welke Android-smartphones de Google Play Store bezoeken en op welke versie deze draaien. Voor applicatieontwikkelaars is dat hele belangrijke informatie: zo weten ze met welke Android-besturingssystemen ze rekening moeten houden bij het ontwikkelen en updaten van apps.

Bekijk het laatste nieuws over Android:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones