Smartphone evolutie: “de rek is eruit!”

Als je tien jaar geleden aan mij had gevraagd of ik geld over had voor een mobiele telefoon met een 5 inch scherm was mijn antwoord daarop hoogstwaarschijnlijk nee geweest! Vreemd genoeg is dat nu heel normaal en is onze denkwijze daarin geheel omgedraaid.

nokia-1600In 2006 was de best verkochte telefoon van dat jaar de Nokia 1600. Een eenvoudige Nokia waarmee je niets anders kon dan bellen, sms’en en Snake spelen. De accu ging een week lang mee en het enige waar we over klaagden op dat moment waren de druktoetsen die nog weleens kapot wilde gaan. Buiten dat kon er een vrachtwagen over je telefoon heen rijden en was er niks aan de hand. Tijden veranderen. Een ook nu weer. Met de komst van de iPhone SE in deze maand is het duidelijk geworden dat de behoefte naar kleinere smartphones is gestegen en de rek er letterlijk en figuurlijk uit is. Wij hebben onderzocht wat de trend is bij de vlaggenschepen van alle populaire fabrikanten en kunnen maar één ding concluderen: 2016 wordt het jaar dat de smartphones weer kleiner worden.

iPhone SE wordt de grote trendsetter

Inmiddels gaat de iPhone alweer bijna 10 jaar mee en nog altijd is Apple één van de populairste fabrikanten met de hoogste verkoopcijfers van de wereld. Apple heeft een hele lange tijd vol kunnen houden dat het scherm met zijn 3,5 inch en later 4 inch formaat de perfecte grootte was voor de menselijke hand. Dit omdat je bij dit scherm alle functies eenvoudig met één hand kon bedienen. En dat klopt ook. Bij de komst van de iPhone 6 in 2014 heeft Apple ervoor gekozen om de schermen groter te maken. De iPhone 6 en de 6 Plus werden op de markt gebracht. Tot grote ergernis van vele Apple liefhebbers. Het lijkt erop dat Apple nu langzaamaan weer zijn schermen aan het verkleinen is. Het zou ons dan ook niet verbazen als de iPhone 7 opnieuw een kleiner scherm gaat krijgen. Bekijk hieronder een overzicht van de revolutie van de iPhone-schermen sinds de eerste iPhone in Nederland.

iPhone-schermen-sinds-2010

Samsung: al 3 jaar op rij geen groter scherm

Bij Samsung kan je kiezen tussen de Galaxy Note en de Galaxy S. Wij zijn voor het onderzoek uitgegaan van de gehele Galaxy S-reeks. De eerste jaren is hierin duidelijk te zien dat de schermen groter werden en gingen de smartphones van 4 inch naar uiteindelijk 5.1 inch. Maar met de komst van de Galaxy S7 is duidelijk gemaakt dat de schermen niet groter zullen worden. Voor het derde jaar op rij heeft Samsung zijn vlaggenschip een 5.1 inch scherm gegeven en lijkt de groei duidelijk stil te staan.

Samsung-schermen-sinds-2011

LG: 2016 model kleiner dan voorganger

Ook LG is bezig met een verandering en heeft een paar weken geleden de LG G5 aangekondigd. Het nieuwste vlaggenschip van LG met een kleiner (5.3 inch) scherm dan zijn voorganger, de LG G4.

LG-schermen-vanaf-2012

Conclusie

We staan op het punt om een verschuiving te zien. Alleen HTC komt hoogstwaarschijnlijk vandaag met een smartphone op de markt waarbij het scherm 1 inch groter is dan zijn voorganger. Bij alle andere fabrikanten is de trend gelijkblijvend of dalend. Wij verwachten dat deze lijn de komende tijd verder zal dalen. Welke schermformaat vind jij het beste? Ben je liefhebber van grote schermen of denk je dat een 4 inch scherm groot genoeg is? Deel het hieronder!

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones