Geen saffier bij iPhone 6 door fouten fabrikant

iphone-6pEr werd lang van uitgegaan dat de nieuwe iPhone 6 zou beschikken over een saffieren scherm. Allerlei geruchten bevestigden deze aannames. Toch bleek bij de presentatie dat Apple bij zijn smartphones niet koos voor het ijzersterke glas. De oorzaak hiervan zou liggen bij fouten van de fabrikant van het scherm.

Dat blijkt nu uit berichtgeving door de Wall Street Journal. De krant maakte een reconstructie van het faillissement van GT Advanced Technologies (GTAT), de saffierfabrikant.

Reconstructie

Aanvankelijk was het wel de bedoeling van Apple om de schermen van de iPhone 6 en 6 Plus te voorzien van het zeer stevige materiaal. Tijdens de productie ging er echter van alles mis.

GTAT kreeg de opdracht van Apple omdat andere fabrikanten en leveranciers de prijzen voor de schermen niet als winstgevend zagen. De smartphonefabrikant leende GTAT honderden miljoenen dollars om een fabriek te bouwen. Er werd een overeenkomst getekend om ruim tweeduizend ovens voor saffierproductie neer te zetten. Met deze ovens zouden blokken saffier van 262 kilo moeten worden gemaakt.

Saffier scherm Apple

Barsten

Het noodlot liet echter niet lang op zich wachten en sloeg bij de productie van het eerste blok al toe. Het saffieren blok, dat bij een temperatuur van 2000 graden geproduceerd werd, bleek onbruikbaar omdat er een barst in zat.

Het was de eerste onbruikbare productie, maar het bleek niet de laatste te zijn. Uiteindelijk was ruim de helft van alle saffierblokken onbruikbaar voor Apple’s iPhone. Deze ‘mislukkelingen’ werden begraven in een speciaal ‘blokkenkerkhof’. Saillant detail is dat het produceren van één blok saffier van 262 kilo maar liefst een maand in beslag neemt en 20.000 euro kosten met zich meebrengt.

Ook het personeelsbestand van de nieuwe fabriek bleek niet op orde. Er waren ruim 700 werknemers aangesteld, maar dat was ruim meer dan de maximale bezetting vereiste. Herhaaldelijk werden gekwalificeerde medewerkers met een bezem aan het werk gezet om de vloer te vegen.

Faillissement

De barsten bleken niet alleen een productioneel fiasco, ook het financiële prijskaartje werd de fabriek teveel. De dag voordat GTAT met Apple zou overleggen over nieuwe prijzen, vroeg de fabrikant faillissement aan. Alle ovens werden volgens de overeenkomst verkocht ten behoeve van Apple.

Toch heeft Apple saffier na het GTAT-avontuur niet voorgoed vaarwel gezegd. Al voor de samenwerking werden kleinere gedeeltes op iPhones, zoals de cameralens en de home-knop, voorzien van saffier. Volgens geruchten is de smartphonefabrikant ook van plan om de duurdere versie van de Apple Watch te voorzien van een saffierscherm. En wellicht… ook de nieuwe iPhone. Maar dat blijft vooralsnog gissen.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones