Wordt geluid de nieuwe rage in smartphoneland?

Wordt geluid de nieuwe rage in smartphoneland?

Wie gaat shoppen voor een nieuwe smartphone kijkt naar de prijs, de looks, beeldscherm, het merk en natuurlijk de camera capaciteiten. Counterpoint verwacht dat het volgende tak in de smartphone aankoop beslissingsboom geluid is.

Er zijn dit jaar verschillende trends duidelijk zichtbaar. Zo is vrijwel elk vlaggenschip en zelfs budget vlaggenschepen stof- en waterdicht, IP67/68. Je vindt tegenwoordig ook minstens twee camera’s in de vaak glazen achterkant van je 2017 vlaggenschip. Wees niet verrast als je daarmee de wereld ineens een stuk dichterbij kan halen want softwarematig kunnen de twee camera’s namelijk zeer goed inzoomen. Counterpoint ziet een nieuwe trend langzaam in kracht toenemen namelijk sound. Geluid uit de smartphone is al belangrijk en wordt steeds belangrijker met de hedendaagse technieken.

Geluid wordt de nieuwe rage

Counterpoint onderzoeker Peter Richardson noemt geluid vanuit de smartphone nog een Assepoester verhaal. Hij zegt hierover het volgende:

Terwijl smartphones de primaire bron voor muziek worden voor veel consumenten, hebben smartphone fabrikanten de audio kwaliteit van hun apparaten telkens verbeterd. Toch is audio een soort van  ‘Assepoester’ technologie (achter gelaten in het donker en niet gewaardeerd) terwijl camera’s en beeldschermen alle aandacht op eisen.

Counterpoint meent dat geluid dus een soort ondergeschoven kindje is, terwijl de potentie van geluid enorm groot is. Allerlei nieuwe ontwikkelingen in high definition audio zorgen ervoor dat de mogelijkheden in smartphones enorm zijn. Helemaal als je deze ontwikkeling koppelt aan bijvoorbeeld de ontwikkeling in apparaten aangesloten op het Internet of Things, gezondheidszorg en natuurlijk auto’s. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar je eigen gebruik. Wie heeft er tegenwoordig nou niet een WiFi box of koptelefoon aangesloten op zijn of haar smartphone?

Het onderzoeksbureau meent dat ook dat het tijd is voor andere bedrijven om de mogelijkheden van het nieuwe audio-technologie landschap te begrijpen en zich bewust te worden van wat deze technologie voor de consument te bieden heeft. Richardson is van mening dat de smartphone de enabler (aanjager) wordt van geavanceerde audio technologie die via de smartphone een brug kan slaan tussen onze connected huizen, auto’s en andere slimme wearables.

Hedendaagse smartphones en geluid

Stiekem zien we geluid in aandacht toenemen tijdens belangrijke lanceringen. Vorig jaar nam Samsung de populaire audiofabrikant Harman over. Huawei zien we ook steeds meer belang leggen bij audio. Deze week nog lanceerde het dochtermerk van het Chinese merk de Honor 9 met geluid in samenwerking met Monster. Sony geeft bijvoorbeeld een indrukwekkende koptelefoon van wel 300 euro bij de aankoop van een Sony Xperia XZ Premium.

Geluid en LG

LG heeft al jaren een grote naam als het gaat om geluid. Bij de lancering van de LG V20 vorig jaar lag de nadruk dan ook op muziek. Het vlaggenschip beschikte al eerste telefoon over een Quad DAC geluidsprocessor. Daarmee is de geluidsopname kwaliteit van het toestel zo goed dat je bijna professionele geluidsopnames kunt maken, aldus LG. Ook dit jaar was geluid geen onder geschoven kindje bij de Zuid-Koreaanse fabrikant. De LG G6 heeft namelijk een verbeterde Quad DAC processor en levert hoogwaardig geluid.

Samsung & Geluid

Terwijl geluid enigszins het onders geschoven kindje is in de Galaxy S8, wordt het vlaggenschip natuurlijk wel uitgerust met uitstekende oordopjes van AKG. Nadat Samsung vorig jaar het grote Harman over nam werd er natuurlijk druk gespeculeerd over de audiocapaciteiten van de Galaxy S8. Toch belooft de samenwerking in de nabije toekomst vruchten te werpen. Wie weet al in de Galaxy Note 8.

Samsung and Harman

Huawei & Geluid

Huawei staat niet per definitie bekend als een merk dat telefoons levert met uitstekende geluidskwaliteit. De vlaggenschepen beschikken over een degelijke geluidsuitrusting, maar daar houdt het wel een beetje bij op. Tot deze week. Want voor het vlaggenschip van dochter merk Honor is Huawei een samenwerking aangegaan met Monster. Zegt die naam je niet? Dan zeggen de Beats koptelefoons van dr Dre je misschien wel wat. De super dure en succesvolle koptelefoons zijn ontwikkeld door Monster. De Honor 9 wordt in ieder geval uitrust met Monsterlijk goede earplugs. Het is onbekend of de samenwerking ook tot andere technische hoogstandjes heeft geleverd. Helaas is het ook niet bekend of Huawei de samenwerking doortrekt naar de Huawei Mate 10. Het nieuwe vlaggenschip dat we aan het einde van dit jaar verwachten.

Honor 9 Monster Sound 3,5 mm kopelefoonaansluisting

Bron (1)

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones