Gerucht: iPhone-verkoop gaat opnieuw onderuit

Gerucht: iPhone-verkoop gaat opnieuw onderuit

Het ziet er naar uit dat Apple het jaar niet al te positief gaat afsluiten. Uit een rondgang langs diverse Taiwanese IT-bedrijven die iPhone-componenten leveren, blijkt dat de inkomsten in november zijn afgenomen. Dat voorspelt niet veel goeds voor het einde van het jaar voor Apple.

Dat schrijft het Aziatische Nikkei Asian Review.

Optimisme

Het gaat het hele jaar al bergafwaarts met Apple. Het hele jaar kampt het Amerikaanse technologiebedrijf met tegenvallende verkoopcijfers. In de eerste drie maanden gingen er 51,2 miljoen iPhones over de toonbank. Dat klinkt als een groot aantal, maar is een daling van 16% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook in het tweede en derde kwartaal moest Apple noodgedwongen tegenvallende verkoopcijfers in de boeken noteren. Toen daalde de iPhone-verkoop met respectievelijk 15% en 5% naar 40,4 miljoen en 45,5 miljoen.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers over de maanden juli, augustus en september, kwam Tim Cook met een belofte: het vierde en laatste kwartaal boekt Apple een recordomzet. De hoogste baas bij Apple verwacht in de laatste drie maanden van het jaar een omzet te draaien tussen de 76 en 78 miljard dollar. Het huidige record dateert van eind 2015 en staat op 75,9 miljard dollar.

Waarom de topman van Apple zo optimistisch is? Dat heeft alles met de iPhone 7 en iPhone 7 Plus te maken, de twee vlaggenschepen die in september werden gepresenteerd. Cook zei dat beide smartphones goed zijn ontvangen door de media en klanten en daarom te verwachten dat ze gretig aftrek zullen vinden. Gezien de datum van de introductie (begin september) en lancering (half september), zijn de verkoopcijfers nog nergens in de financiële resultaten van Apple terug te vinden. Eind januari, als Apple openheid van zeken geeft over de prestaties van de afgelopen drie maanden, maakt het bedrijf de balans op en zien we in hoeverre de nieuwe vlaggenschepen een hit zijn.

Apple iPhone 7

Tegenvallende iPhone-verkoop

Dat Tim Cook optimisme uitstraalt en rooskleurig is over de nabije toekomst, spreekt voor zich. Dat is precies de boodschap die hij wil uitdragen aan investeerders en aandeelhouders. Daarentegen horen we kritische geluiden vanuit Taiwan.

Nikkei Asian Review maakte een rondgang langs 19 Taiwanese IT-bedrijven die iPhone-onderdelen leveren aan Apple, waaronder Hon Hai Precision, ook wel beter bekend als Foxconn. De omzet van al deze bedrijven gezamenlijk daalde met 0,4% ten opzichte van vorig jaar. Het is naar eigen zeggen al de derde opeenvolgende maand dat de inkomsten lager uitvallen. Al met al is het een duidelijk signaal dat de optimistische woorden van Cook mogelijk wat te positief zijn.

Tegelijkertijd groeide de omzet van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) met 46,7%. TSMC is de grootste chipproducent ter wereld en verantwoordelijk voor de productie van de chipset voor de iPhone. De zakenkrant wijst er op dat deze groei voornamelijk is te danken aan de toegenomen vraag van niet-smartphone gerelateerde producten, zoals componenten voor de grafische processor of GPU voor NVIDIA.

iPhone 8 conceptfoto

iPhone 8

De laatste loodjes zijn dus nog even spannend voor Apple. Wat vaststaat is dat 2016 de boeken ingaat als het jaar dat de iPhone-verkoop flink onderuit ging. 2017 is een bijzonder jaar voor Apple. Dan is het precies tien jaar geleden dat het bedrijf de eerste iPhone lanceerde: de iPhone 2G. We horen al een tijdje geluiden dat Apple voor deze gelegenheid maar liefst drie nieuwe vlaggenschepen gaat presenteren: de iPhone 7S, iPhone 7S Plus en iPhone 8. Het laatste model krijgt naar verluidt een edge-to-edge OLED-scherm, een nieuw design met glazen behuizing waardoor je het vlaggenschip draadloos kunt opladen, een irisscanner, verbeterde telelens met optische beeldstabilisatie, 3D-camera en een Home-knop met optische vingerafdruksensor die in het scherm is geïntegreerd.

De nieuwe vlaggenschepen worden op of rond september verwacht. Tot die tijd houden we de laatste ontwikkelingen nauwlettend voor jullie in de gaten.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones