GfK: iPhone 7 en iPhone 7 Plus lauw ontvangen

GfK: iPhone 7 en iPhone 7 Plus lauw ontvangen

De consument lijkt niet warm te lopen voor de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Volgens GfK vallen de verkoopcijfers een stuk lager uit dan verwacht. Volgens de Duitse marktonderzoeker zijn er 25% minder exemplaren van de nieuwe vlaggenschepen verkocht ten opzichte van vorig jaar.

Al maanden van tevoren kijken de meesten uit naar de nieuwe toptoestellen van Apple. Naarmate de lancering dichter en dichter bij komt, neemt de berichtgeving toe. Op een gegeven moment schreven wij hier bij Telefoonabonnement.nl bijna dagelijks over de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Toen was het half september en zagen beide toestellen het levenslicht.

Aanvankelijk ging het gerucht dat nieuwkomers als twee druppels water op hun voorgangers, de iPhone 6S en iPhone 6S Plus, zouden lijken. Op het eerste gezicht lijkt dat ook te kloppen: zowel het oude als het nieuwe model lijken behoorlijk op elkaar. Maar Apple heeft wel degelijk een groot aantal nieuwe elementen toegevoegd aan de nieuwe vlaggenschepen. Zo hebben ze voortaan niet langer een aansluiting voor een headset, een nieuwe aanraakgevoelige Home-button en zijn ze waterbestendig (IP67 gecertificeerd).

Lagere verkoopcijfers

Ondanks de vele vernieuwingen lijkten consumenten niet onder de indruk. Marktonderzoeker GfK zegt in een rapport dat de verkoop van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus tot nu toe een kwart lager is uitgevallen dan vorig jaar. De onderzoekers baseren zich op de verkoopcijfers van zeventien landen sinds de vlaggenschepen zijn gelanceerd.

Dat is precies het tegenovergestelde van de geluiden die we de laatste tijd horen. Apple en leveranciers zeggen namelijk dat de nieuwe vlaggenschepen niet aan te slepen zijn en de wachttijd zodoende kan oplopen tot wel vier weken en langer. Wie het nu bij het juiste eind heeft is dus moeilijk te zeggen. Wat we wel weten is dat de koers van het aandeel van Apple onmiddellijk onderuit ging zodra dit nieuws bekend werd.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Chiporders

Maar Apple heeft nog meer problemen. Digitimes meldde afgelopen vrijdag dat de chiporders voor de volgende lading iPhone 7 en iPhone 7 Plus exemplaren volgend jaar maar liefst 20% lager uitvalt.

De techsite, die zich baseert zich op anonieme bronnen uit de productieketen, zegt dat Apple 50 miljoen chips heeft besteld voor het derde kwartaal en nog eens 45 miljoen voor het vierde kwartaal van dit jaar. In de eerste drie maanden van 2017 ligt het aantal bestelde chips naar verluidt tussen de 35 en 37 miljoen. Het is een aanwijzing dat Apple rekening houdt met dalende verkoopcijfers.

Specificaties iPhone 7

De iPhone 7 heeft een 4.7 inch Retina HD-scherm met een resolutie van 1334 bij 750 pixels en een pixeldichtheid van 326 ppi. Onder de motorkap heeft Apple een A10 Fusion chip met M10-bewegingscoprocessor geplaatst. De kloksnelheid hiervan is echter niet bekend gemaakt. Inmiddels weten we dat het werkgeheugen 2GB bedraagt. De opslagcapaciteit is afhankelijk van de uitvoering die je kiest en bedraagt 32GB, 128GB of 256GB.

Achterop vinden we een 12 megapixelcamera met autofocus en viervoudige True Tone LED-flitser. Daarnaast is de camera uitgerust met de nieuwe Image Signal Processor (ISP). De FaceTime HD-camera is eveneens vernieuwd en heeft voortaan een resolutie van 7 megapixels. De batterij heeft een capaciteit van 1960 mAh.

Veel van de specificaties van de iPhone 7 Plus zijn gelijk aan de reguliere versie. Hij heeft net als zijn voorganger een 5.5 inch Full HD-scherm. Grootste verschil is echter de dubbele camera. De iPhone 7 Plus heeft een dual-camerasysteem dat bestaat uit twee 12 megapixelcamera’s. De een heeft een groothoeklens, de ander is uitgerust met een telelenscamera. Met het nieuwe camerasysteem schiet je naar eigen zeggen niet alleen mooiere foto’s, maar kun je tevens beter zoomen. Zo beschik je over 2x optische zoom en 10x digitale zoom.  Om bokeh-foto’s te schieten –foto’s waarbij de achtergrond wazig is– moet je wachten totdat Apple de eerstvolgende update uitbrengt.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn in ons land sinds 16 september te bestellen. Het instapmodel van de iPhone 7 kost 769 euro en dan krijg je van Apple 32GB intern geheugen. Wil je meer opslagruimte? Dan betaal je 879 euro voor 128GB of 989 euro voor 256GB.

De dubbele camera en het grotere scherm van de iPhone 7 Plus maken het vlaggenschip een stuk prijziger. Het basismodel gaat voor 909 euro over de toonbank. De uitvoering met 128GB en 256GB intern geheugen kosten respectievelijk 1.019 euro en 1.129 euro.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones