GfK voorspelt 1,4 miljard verkochte smartphones in 2016

Er zijn 353 miljoen smartphones verkocht in het derde kwartaal van 2016 meldt GfK. Aan de hand van die groeien verwacht GfK dat de totale smartphone verkoop dit jaar met 7,5% stijgt in vergelijking tot vorig jaar. De groei wordt met name vanuit China gestimuleerd waar het aantal verkochte smartphones zelfs met 15% toeneemt. 

In totaal gaan er 1,4 miljard smartphones over de toonbank in 2016 verwacht het onderzoeksbureau. Vooral de vraag naar mid-range smartphones neemt toe. Terwijl de vraag naar high-end smartphones in China en opkomende landen van Azië afneemt, neemt die vraag in de ontwikkelde landen in Azië juist toe. Vooral in China profiteren binnenlandse fabrikanten als Huawei en Xiaomi natuurlijk van de groeiende vraag naar mid-range smartphones.

GfK rapport Smartphone verkopen Q3 2016

Het rapport over de smartphones verkopen van Q3 2016 van onderzoeksbureau GfK laat zien dat de wereldwijde vraag naar smartphone 353 miljoen stuks is. Een stijging van 7,5% ten opzichte van het zelfde kwartaal in 2015. De stijgende vraag in het derde kwartaal werd met name gedreven door groei in China samen met stijgingen in bijna alle andere regio’s. Alleen in Noord-Amerika daalde de vraag naar smartphones in Q3.

GfK Smartphone verkopen

De smartphone omzet in het derde kwartaal van 2016 bedroeg 104 miljard (circa 95 miljard euro). Een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar.

Verwachte smartphone verkopen over geheel 2016

GfK voorspelt dat de vraag naar smartphone in 2016 stijgt tot wel 1,4 miljard stuk. Daarmee groeit de vraag naar toestellen in 2016 met 7% ten opzichte van vorig jaar. Een stijging die men name te danken is aan China, het land waarvan men dacht dat de verzadigde markt dreigde te worden.

Het onderzoeksbureau verwacht voor 2017 een gematigde groei. Ook nu weer dankzij de ontwikkelingen in China. Want GfK verwacht dat de smartphone verkopen in 2017 met 3% zullen dalen in China.

Trends uit de verschillende markten

In het derde kwartaal zien we een stijging in alle markten behalve in Noord-Amerika. Vooral China en Centraal Oost Europa vallen op, door een stijgingspercentage in dubbele cijfers. Waarbij China natuurlijk de grootste invloed heeft op het totaal. In het land worden namelijk 32% van alle smartphones verkocht.

West-Europa

In West-Europa stijgen de smartphone verkopen naar 33,4 miljoen stuks. De West Europeanen besteedden in het derde kwartaal van 2016 voor 12,9 miljard dollar aan smartphones. Smartphone verkopen in Groot-Brittannië hebben ondanks negatieve verwachtingen niet geleden onder de Brexit. De verkopen stegen daar met drie procent in vergelijking tot 2015. GfK verwacht dat er 133,7 miljoen smartphones worden verkocht in deze regio. Een lichte daling in vergelijking tot 2015.

Centraal- en Oost-Europa

Polen en Oekraïne zijn de stuwers in deze regio. In Polen groeide de smartphone verkopen met 12% en in Oekraïne zelfs met 28%. In de totale regio steeg de vraag naar grote smartphones met 10% in het derde kwartaal van 2016. GfK verwacht dit jaar een stijging in smartphone verkopen ten opzichte van 2015 van 8%. Het onderzoeksbureau verwacht dat de stijging doorzet en in 2017 worden er zelfs 10% meer smartphones verkocht.

Noord-Amerika

De vraag naar smartphones steeg in Noord-Amerika met 8% ten opzichte van vorig kwartaal. Maar in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2015 daalde de vraag 1%. In Noord Amerika daalde de vraag naar mid-range smartphones met 13% terwijl de vraag naar low-end en high-end  smartphones licht groeide. Uiteindelijk bleef de omzet uit smartphones in Noord-Amerika gelijk: 17,5 miljard dollar. GfK verwacht dat de vraag naar smartphone met 1% zal stijgen in 2016.

Latijns-Amerika

Voor het eerst sinds vijf kwartalen groeide de vraag naar smartphones in deze regio. Vooral de verkopen in Argentinië vallen op. In dat land groeide de vraag naar smartphones met 60% in vergelijking met vorig jaar. GfK verwacht dat er 104,5 miljoen smartphones verkocht gaan worden in 2016. Een daling van 4% ten opzichte van 2015.

Midden-Oosten en Afrika

In het Midden-Oosten en Afrika werden dit kwartaal 42 miljoen smartphones verkocht. Een stijging van 4% in vergelijking met vorig jaar. Opvallend in deze regio is de positieve groei in Turkije. Ondanks de politieke onrust in het land blijft de vraag stijgen, 3%. GfK verwacht dat er 171,2 miljoen toestellen worden verkocht in 2016. Een jaar op jaar groei van 9%.

China

In China werden dit kwartaal 113 miljoen smartphones verkocht. 15% meer dan dat er in 2015 verkocht werden tussen juli en september. Opvallend voor deze regio is de gigantisch stijging in vraag naar mid-range toestellen (25%) en de daling in de vraag naar high-end toestellen (-6%). Zeer goed nieuws natuurlijk voor de binnenlandse fabrikanten als Huawei en Xiaomi. Slecht nieuws voor Apple en Samsung. In totaal verwacht GfK dat er 444,7 miljoen smartphones worden verkocht in 2016. 15% meer dan in 2015.

Ontwikkelde landen in Azië

Na twee kwartalen van rode cijfers, groeide de vraag naar smartphones in 3Q 2016. Vooral de vraag naar high-end smartphones, smartphones zoals de iPhone 7 en Samsung Galaxy S7. De totale vraag steeg met 3% naar 17,9 miljoen eenheden. In 2016 verwacht GfK dat er 73,1 miljoen smartphones worden verkocht in deze regio.

Opkomende landen in Azië

In de opkomende landen in Azië steeg de vraag naar smartphones 8% ten opzichte van vorig jaar. Ondanks een stijging van ruim 4 miljoen toestellen daalde de vraag naar high end smartphones met 4%. GfK voorspelt de totale vraag naar smartphone in de regio voor 2016 op 211,3 miljoen stuks. Een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar en die stijging zet zich voor naar 2017. GfK verwacht dat er 229 miljoen smartphones worden verkocht in deze regio in 2017. Na China is deze regio de grootste afnemer van smartphones.

Bron: 1

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones