Google: ‘Geen plannen om eigen smartphones te...

Google CEO Sundar Pichai

Google is niet van plan om in de nabije toekomst zijn eigen smartphones op de markt te brengen. De zoekmachinegigant gaat daarentegen wel meer tijd en geld investeren in de Nexus-lijn, die bestaat uit mobiele telefoons en tablets. Eigen hardware is vooralsnog een brug te ver.

Dat vertelt Sundar Pichai, de CEO van Google sinds het onderdeel uitmaakt van het moederbedrijf Alphabet, in een interview met Walt Mossberg op de Recode Code Conference in Californië.

Nexus

Eerst even kort: wat is Nexus? Nexus is een reeks van mobiele telefoons en tablets die Google in samenwerking met verschillende producenten heeft gemaakt en op de markt gebracht. De zoekmachinegigant draagt zorg voor het ontwerp, de ontwikkeling, marketing en distributie van deze toestellen, de smartphone- en tabletmakers nemen de productie van deze apparaten op zich. Zo maakte Google in het verleden onder meer producten met LG (Nexus 5 en Nexus 5X), Huawei (Nexus 6P), ASUS (Nexus 7) en HTC (Nexus 9).

Zoals je mag verwachten draaien alle producten in deze reeks op Google’s besturingssysteem Android. Nexus wordt door velen beschouwd als de vlaggenschepen van Android-smartphones en –tablets. Ze draaien op stock Android, dus zonder een zware Android-skin die niet alleen invloed heeft op de gebruikservaring en user interface, maar ook de prestaties van het toestel. Producten uit de Nexus-reeks ontvangen over het algemeen dan ook veel lof van de media en gebruikers.

‘Geen eigen hardware’

Walt Mossberg, een veteraan in de technologie business die al meer dan 25 jaar over de laatste ontwikkelingen schrijft en rapporteert, had de eer om Google-topman Sundar Pichai live te interviewen voor een groot publiek.

Eén van de onderwerpen die de revue passeerde had betrekking op de toekomst van smartphones. Mossberg stelt dat smartphones op technisch vlak momenteel de top hebben bereikt van hun kunnen hebben bereikt. In plaats daarvan houden ontwikkelaars zich meer en meer bezig met Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een digitale spraakassistent die jouw wensen steeds beter begrijpt en daarop inspeelt. Maar ook Google Home behoort tot het domein van AI.

Op de vraag of Google in de toekomst zijn eigen smartphones op de markt gaat brengen, antwoordt Pichai:

“Today, when we ship Nexus phones, we just ship stock Android. There’s a lot of software innovation to be had. But our plan is stil lto work with OEMs to make phones.”

“In the next five to ten years, building a true conversational understanding and being able to have the dialogue, I think, is where we plan to differentiate Google Home from competing products like Amazon’s Echo. The hardware is just a manifestation of that. We want to help people use it to get things done.”

Het komt er dus kort gezegd op neer dat Google meer tijd, geld en moeite gaat investeren in de ontwikkeling van software en dat het de ontwikkeling en productie van hardware overlaat aan partners.

Het gehele interview met Sundar Pichai, dat circa 30 minuten duurt, kun je hieronder terugkijken.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones