‘Google komt dit jaar met eigen smartphone’

‘Google komt dit jaar met eigen smartphone’

Google zou plannen hebben om nog voor het einde van het jaar een smartphone van eigen makelij uit te brengen. Het zou momenteel in gesprek zijn met providers om het toestel te lanceren. Met een eigen smartphone wil het beter concurreren met partijen als Apple en Samsung.

Dat vertellen anonieme, maar welingelichte bronnen tegenover The Telegraph.

Nexus en Pixel C

Google staat heeft zijn reputatie voornamelijk te danken aan twee producten en diensten: de gelijknamige zoekmachine en zijn Nexus-lijn. Nexus-smartphones en –tablets komen altijd tot stand in samenwerking met andere partijen, zoals de Nexus 5X en Nexus 6P. Google ontwikkelt en onderhoudt zijn eigen software maandelijks en de partners zorgen voor de hardware. Partijen waar Google in het verleden mee heeft samengewerkt zijn Motorola, HTC, LG, Huawei, ASUS en Samsung.

Hardware wordt echter veelal als de achilleshiel of zwakke schakel van Google bestempeld. Eind september 2015 presenteerde het bedrijf vol trots de Pixel C, een convertible met zeer hoge schermresolutie van 1560 bij 1800 pixels, razendsnelle NVIDIA Tegra X1 quadcore-processor, 3GB werkgeheugen, ten minste 32GB intern geheugen en Android Marshmallow.

Fans waren aanvankelijk zeer enthousiast over deze Android-convertible van Google, maar deze bezieling sloeg al gauw om in teleurstelling en cynisme. Walt Mossberg, een zeer ervaren techjournalist veteraan, drukte zijn frustratie zeer treffend uit: “Yes, Google should build hardware. But not like this.

Overigens mag je deze beschuldiging met een korreltje zout nemen: de Chromebooks en Chromecast worden door de meesten als grote successen gezien en zijn eveneens afkomstig van Google.

Google Pixel C

Google Pixel C

‘Google smartphone in de maak’

Eén tegenvaller is uiteraard geen zin reden om het bijltje er dan maar bij neer te leggen. Althans, niet voor Google. Integendeel: het motiveerde de zoekmachinegigant om nog beter zijn best te doen. Niet alleen op het gebied van tablets –Google beloofde om in de toekomst de nodige verbeteringen door te voeren voor de (opvolger van de) Pixel C– maar ook op de smartphonemarkt.

Zoals gezegd worden mobiele telefoons momenteel alleen in samenwerking met anderen op de markt gezet. Google zou de ambitie hebben om met een design te komen, de productie voor eigen rekening te nemen en de software zelf te willen onderhouden. Precies de wijze waarop Apple nu werkt, zo constateren analisten.

Een aanwijzing dat Google wellicht binnenkort met zijn eerste eigen smartphone op de proppen komt, is te vinden in het personeelsbestand. Zo nam de zoekmachinegigant Rick Osterloh in dienst, de oud-CEO van Motorola. Hij staat aan het hoofd van een nieuwe hardwaredivisie van Google. Mogelijk is zijn eerste taak om Googles eerste eigen smartphone te ontwikkelen.

Google CEO Sundar Pichai

Sundair Pichai

Het artikel in The Telegraph is opvallend. Sundar Pichai, de hoogste baas van Google sinds de oprichting van het moederbedrijf Alphabet, liet begin deze maand nog doorschemeren dat Google geen plannen heeft om zijn eigen smartphone te maken. In plaats daarvan stelde hij dat het bedrijf zijn pijlen zou gaan richten op de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie om in de toekomst conversational search en Google Home te verbeteren. Wel zei hij in het interview dat Google zich meer zou gaan bemoeien met het ontwikkelingsproces.

Bekijk het laatste nieuws over Google:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones