‘Google wil dit jaar 4 miljoen telefoons verkopen’

‘Google wil dit jaar 4 miljoen telefoons verkopen’

Google heeft grootse verwachtingen van zijn nieuwe smartphones: de Google Pixel en Google Pixel XL. De zoekmachinegigant zou zichzelf de ambitieuze doelstelling hebben opgelegd om voor het einde van het jaar 4 miljoen smartphones te verschepen.

Dat zegt Luke Lin, het hoofd van onderzoeksbureau Digitimes Research.

Afgelopen dinsdag onthulde Google de Google Pixel en Pixel XL. Het zijn twee premium smartphones met onder meer een AMOLED-scherm met FHD- of QHD-resolutie, 2.15GHz Qualcomm Snapdragon 821 quad-core processor, Adreno 530 GPU, 4GB werkgeheugen, 32GB of 128GB intern geheugen, 12.3 en 8 megapixelcamera met de hoogste DxO-score ooit gemeten, USB Type-C aansluiting, vingerafdruksensor en Android 7.1 Nougat. Deze op papier geweldige specs komen wel met een prijskaartje: het basismodel heeft een adviesprijs van 759 euro. Voor de grootste en duurste uitvoering moet je maar liefst 1.009 euro op tafel leggen.

Ambitieuze doelstelling

Ondanks de forse adviesprijzen denkt Google dat de Pixel en Pixel XL zullen aanslaan bij het grote publiek. Volgens Luke Lin van Digitimes Research wil het internetbedrijf nog voor het einde van het jaar tussen de 3 en 4 miljoen exemplaren van zijn vlaggenschepen verkopen. Dat is op zichzelf al een flink aantal toestellen, maar is des te indrukwekkender als je nagaat dat deze telefoons nog niet eens wereldwijd beschikbaar zijn.

Ook lijken de aantallen niet helemaal te stroken met berichten die we eerder hoorden. Zo voorspelde een Chinese marktonderzoeker eerder deze week dat Google een order van één miljoen exemplaren heeft afgenomen bij HTC. Daarmee zou het aantal verkochte toestellen bij de Taiwanese smartphoneproducent 10% hoger uitvallen dan aanvankelijk voorspeld. Moet je nagaan wat dat voor de winst- en omzetcijfers zou betekenen als Google daadwerkelijk 3 tot 4 miljoen exemplaren zou afnemen bij HTC. Persoonlijk denk ik dat aandeelhouders dan een gat in de lucht springen en de koers van het aandeel flink omhoog zou schieten.

Google Pixel

Dergelijke voorspellingen moeten altijd met een korreltje zout genomen. Het is immers onmogelijk om de hoofden van consumenten te kijken en hun aankoopplannen te voorspellen. Daarnaast worden er tussen nu en eind december gegarandeerd nog meer nieuwe toptoestellen gelanceerd, zoals mogelijk de Huawei Mate 9. Tegelijkertijd is het laatste kwartaal ook de lucratiefste periode van het jaar voor smartphoneproducenten. Met feestdagen als Thanksgiving, Black Friday, Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw voor de deur slaan consumenten massaal aan het kopen. Elektronicaproducten als smartphones, tablets en wearables zijn dan geliefde zaken om cadeau te doen.

Ter vergelijking: Samsung verkocht in de eerste helft van het jaar naar schatting zo’n 25 miljoen Galaxy-smartphones. Huawei deed nog betere zaken en verkocht de eerste zes maanden welgeteld 60 miljoen mobiele telefoons. Maar de lijst van topverkopers wordt aangevoerd door Apple: het Amerikaanse technologiebedrijf verkoopt op jaarbasis meer dan 200 miljoen iPhones.

Bekijk het laatste nieuws over Google:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones