‘Google Pixel en Pixel XL kampen met cameraproblemen’

‘Google Pixel en Pixel XL kampen met cameraproblemen’

De Google Pixel en Pixel XL zijn de eerste high-end vlaggenschepen van Google die door het bedrijf volledig zelf ontwikkeld en ontworpen is. Maar ze bevatten nog wel de nodige kinderziektes. Sommige gebruikers melden via de Pixel User Community dat ze problemen hebben met de camera van hun smartphone. Soms verschijnen er paars/roze strepen of blokken in beeld en loopt de camera-app vervolgens vast. Het probleem doet ze zich zowel bij de Pixel als de Pixel XL voor.

UPDATE (3 december 2016): Google laat in een reactie weten dat het op de hoogte is van het probleem en druk bezig is een oplossing te bedenken.

De Google Pixel en Pixel XL werden begin oktober gepresenteerd door Google. Weliswaar zijn de vlaggenschepen nog niet officieel in ons land uitgebracht, maar ze zijn wel al mondjesmaat verkrijgbaar. Het gaat hier om geïmporteerde modellen.

Op papier hebben ze fantastische specificaties en in de eerste reviews zijn de recensenten over het algemeen zeer enthousiast over de toestellen. Maar nu meer en meer gebruikers ze in handen krijgen, blijken ze last te hebben van de nodige problemen.

Bugs

Allereerst was er het zogeheten halo-effect. Dat zijn die ronde of ellipsachtige ringen die je wel eens op foto’s ziet verschijnen. De een beschouwt dit als een fotografisch hoogstandje, de ander heeft er een broertje dood aan. Google erkende het probleem en beloofde het probleem met een software-update op te lossen.

Toen dook er een vreemde bug op in de sms- en mms-app. Als iemand een screenshot of schermafbeelding van een iPhone 7 Plus naar de Google Pixel of Pixel XL verstuurt, dan ziet deze er vervormd en bijna psychedelisch uit op Googles vlaggenschepen. Google is op de hoogte van het probleem, maar wanneer het een patch hiervoor uitrolt laat de zoekmachinegigant in het midden.

Nieuw cameraprobleem

En dan is er nu weer een probleem opgedoken met de camera. Het probleem werd eind oktober voor het eerst gemeld op de Pixel User Community, maar nu lijken steeds meer gebruikers er last van te hebben. Hierbij verschijnen er paars/roze strepen en blokken in beeld en werkt de camera-app niet langer. Het euvel doet zich niet structureel voor, zo melden de forumleden: de ene keer verschenen de strepen en blokken wel in beeld, de andere keer werkt de camera-app prima.

Google adviseert gebruikers om de cache te legen, de camera-app te deïnstalleren en hem vervolgens opnieuw te installeren. Als we de reacties mogen geloven is deze oplossing slechts van korte duur en blijft het probleem bestaan. Google heeft nog altijd geen officiële reactie gegeven op de kwestie. Het is dan ook de vraag of en wanneer het internetbedrijf met een oplossing komt.

UPDATE (3 december 2016): Google laat in een reactie weten dat het op de hoogte is van het probleem en druk bezig is een oplossing te bedenken.

Google Pixel camera DxO

DxO

De camera is de meestgeprezen feature van de Pixel en Pixel XL. Tijdens de aankondiging liet Google een slide zien met daarop een rapportcijfer van 89. Dit is een verwijzing naar DxO, de toonaangevende benchmark om de kwaliteit van een smartphonecamera te testen. De maximale score op deze benchmark is 100 punten. De 89 punten van de Pixel en Pixel XL zijn nog nooit eerder behaald door een mobiele telefoon.

Specificaties Google Pixel / Pixel XL

De Google Pixel heeft een 5 inch AMOLED-scherm met FHD-resolutie en wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 821 quad-core processor. Verder heeft de zoekmachinegigant een Adreno 530 GPU, 4GB werkgeheugen en 32GB of 128GB intern geheugen onder de motorkap verwerkt. Volgens de benchmark DxO heeft dit toestel de allerbeste camera van alle smartphones die momenteel verkrijgbaar zijn. De resolutie van de primaire camera bedraagt 12.3 megapixels, de selfiecamera moet het doen met 8 megapixels.

Verder is de Google Pixel voorzien van USB Type-C aansluiting, vingerafdruksensor, 2770 mAh batterij en IP53 certificering (waterbestendig, dus niet aterdicht). Na de LG V20 is dit het eerste toestel dat standaard op de nieuwste versie van Android draait: Android Nougat.

De Google Pixel XL heeft nagenoeg dezelfde specificaties. Het display heeft een groter beelddiagonaal (5.5 inch) en een hogere schermresolutie (Quad HD in plaats van Full HD). Ook de batterij is net wat krachtigere dan zijn kleine broertje: 3450 mAh in plaats van 2770 mAh.

Beide toestellen zijn vanaf dit moment slechts mondjesmaat verkrijgbaar. Ze zijn behoorlijk prijzig: de instapmodellen van Pixel en Pixel XL kosten respectievelijk 848 euro en 999 euro.

Bekijk het laatste nieuws over Google:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones