23 januari 2015 door in Google.

Hè bah, camera van je telefoon stuk? Dan bestel je toch gewoon een nieuwe camera? En hoppatee, die schuif je zo in de achterkant van je telefoon. Dit soort situaties worden werkelijkheid met Google’s project Ara, die je de mogelijkheid geeft om een modulaire telefoon in elkaar te zetten. Een soort Lego voor volwassenen.

Project Ara

Het project komt niet ineens uit de lucht vallen, er werd al maanden eerder over bericht. Maar de mysterie rondom het Google-project was groot. Dat valt weg met de duidelijkheid die Google heeft gegeven. Het modulaire kenmerk zal de telefoon doen onderscheiden van alle andere telefoons. Daarmee zet je je eigen telefoon in elkaar, met precies datgene wat jij nodig hebt.

Phonebloks

Hebben ze weer goed bedacht, die Amerikanen. Of wacht. Het originele idee heet Phonebloks en is afkomstig van, jawel.. een Nederlander. Dave Hakkens. Phonebloks startte als zijn afstudeerproject en hij vond het zonde om het concept verloren te laten gaan. Hij zette door en kwam onder andere bij Google terecht.

Met Phonebloks hoopte Dave om de berg elektronisch afval wat kleiner te maken. En daar heeft hij een geweldig steentje aan bij gedragen: je telefoon is niet om de twee jaar aan vervanging toe.

Modulair

Voor de behuizing (basis) van je telefoon betaal je vijftig dollar en daarna kun je er blokken aan toevoegen waarmee je dus invloed uitoefent op de uiteindelijke prijs van je telefoon. Is foto’s maken je levenswerk, zet je er gewoon de beste camera in. Vind je het bereik van je telefoon belangrijker, dan bezuinig je gewoon op je camera en zoek je de beste antenne. Of ga je voor het spelen van games? Extra geheugen!

Project Ara begint als een testproject. Dit jaar nog gaat Google tests uitvoeren met een prototype van de modulaire smartphone, op Puerto Rico. Er wordt gekeken hoe de mensen reageren. Nou ja, in ieder geval: wij zijn razend enthousiast.

De modules worden niet door Google alleen ontworpen, maar door meerdere fabrikanten.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones