Groei Android en iOS zet door, Windows krimpt

Groei Android en iOS zet door, Windows krimpt

Het gaat goed met Android en iOS in Europa. De besturingssystemen van Google en Apple zijn het afgelopen jaar gestaag doorgegroeid op het Europese vasteland, maar er zijn wel grote verschillen tussen de vijf grootste economieën in de EU te bespeuren. Windows daarentegen gaat flink onderuit en verliest opnieuw terrein aan zijn grootste concurrenten.

Dat blijkt uit de laatste cijfers die Kantar Worldpanel bekend heeft gemaakt.

De vijf grootste economieën van Europa zijn volgens de marktonderzoeker het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Aan de cijfers is goed te zien aan welk besturingssysteem de inwoners de voorkeur geven. Neem bijvoorbeeld Italië: daar groeide het marktaandeel van Android het afgelopen jaar van 72% naar 82,6%. iOS daarentegen moest een stuk van de spreekwoordelijke taart inleveren en kromp met 0,8% naar 11,6%. Het is duidelijk dat de Italianen niets van Microsofts besturingssysteem moeten hebben: Windows zag zijn marktaandeel krimpen met 8,6% naar 5,6%.

In Spanje zien we een vergelijkbare trend, zij het iets minder krachtig. Daar steeg het aandeel van Android met 3,1% naar 91,2% en daalden iOS en Windows met respectievelijk 0,6% en 2,6%. In Duitsland behaalde Android een marktaandeel van 79,2%, een stijging van 0,4%. Dezelfde procentuele toename zien we tevens in het Verenigd Koninkrijk.

Kantar Worldpanel (augustus 2016)

Android en iOS in de lift, Windows niet geliefd in Europa

Ook Apple deed goede zaken bij de Britten. Zoals de grafiek laat zien groeide zijn besturingssysteem iOS met 3,1%. Ruim één op de drie smartphones in het Verenigd Koninkrijk (37,2%) is een iPhone. Volgens Kantar werd de iPhone SE het tweede kwartaal het meest verkocht, gevolgd door de iPhone 6S.

Ook in Frankrijk zag Apple zijn momentum. Eén op de vijf mobiele telefoons is hier afkomstig van de Amerikaanse smartphonemaker (20,2%). Het marktaandeel van iOS groeide in een jaar tijd met 3,4%.

Kijken we naar het gemiddelde van de vijf grootste economieën van Europa –de EU5– zien we duidelijk dat de meeste Europeanen de voorkeur geven aan Googles besturingssysteem Android. Ruim driekwart van Europese burgers loopt met een Android-smartphone op zoek (76,8%), een stijging van 5,5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Apples marktaandeel steeg daarentegen ook wel, maar aanzienlijk minder hard: slechts 0,7%. Minder dan één of de vijf Europese consumenten (18,2%) loopt rond met een iPhone op zak.

Microsoft ging in alle onderzochte Europese lidstaten hard onderuit. Al met al verloor Microsofts besturingssysteem in de EU5 5,6%. Android pakte daarentegen 5,5% meer marktaandeel. Apples iOS groeide gemiddeld met 0,7%.

iPhone SE

iPhone SE

Buiten Europa

Als we kijken naar andere grote afzetmarkten voor Google, Apple en Microsoft, zien we een vergelijkbaar beeld. Ruim zes op de tien mobiele telefoons draait op Android, ongeveer één op de drie op iOS en Windows moet genoegen nemen met de kruimels. In Japan zien we dat het marktaandeel van iOS het afgelopen jaar hard achteruit is gegaan: met 4,2% om precies te zijn. Ook in China moest Apple een stuk van zijn aandeel op de markt voor mobiele besturingssystemen inleveren. Tot slot valt op dat Windows vrijwel overal gehalveerd is.

Kantar Worldpanel eindigt zijn persbericht met goed nieuws voor Apple. De marktonderzoeker ziet kansen voor de Amerikaanse smartphoneproducent. De salesdata laat zien dat 49% van de Amerikanen en 51% van de Chinezen met een iPhone 5S of ouder rondloopt. Mogelijk hechten zij veel waarde aan hun 4 inch scherm. De iPhone 5S was namelijk het laatste toestel dat met een dergelijk schermformaat kwam: alle opvolgers hadden een beelddiagonaal van 4.7 inch of 5.5 inch. Dat is de uitgelezen kans om een iPhone SE aan hen te slijten.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones