Helft gebruikt smartphone alleen voor bellen en sms’en

Helft gebruikt smartphone alleen voor bellen en sms’en

De GSM Association (GSMA), een belangenorganisatie die ieder jaar onder meer het Mobile World Congress (MWC) organiseert in Barcelona,  heeft een internationaal onderzoek gehouden onder telefoongebruikers. Het onderzoek richtte zich op de vraag waar zij hun mobiele telefoon voor gebruiken om zo de betrokkenheid met een smartphone in kaart te brengen. Eén van de bevindingen is dat de helft van de ondervraagden hun telefoon enkel gebruikt om te bellen en sms’en.

Smartphones zijn veelzijdige apparaten. In de begindagen kon je alleen bellen, sms’en en eenvoudige spelletjes spelen op een mobiele telefoon. Tegenwoordig is het een multifunctioneel apparaat waarmee je onder meer kunt internetten, fotograferen, video’s opnemen en bekijken, muziek streamen en nog veel meer. Worden al deze features ook benut? De GSMA vond het de moeite waard om dit te onderzoeken.

Onderzoekers brachten het smartphonegebruik in 56 landen (32 ontwikkelde landen en 24 ontwikkelingslanden) wereldwijd in kaart. Hierbij vulden minimaal duizend respondenten een online enquête in. Volgens de onderzoekers is het een representatieve steekproef die 80% van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Met deze gegevens berekenden zij de Global Mobile Engagement Index (GMEI), een maatstaf die aangeeft in welke mate smartphonegebruikers betrokken zijn bij hun mobiele apparaat. De score loopt uiteen van 0.1 tot 5.0, waarbij de hoogste score de meeste betrokkenheid uitdrukt.

Resultaten

De onderzoekers brachten diverse aspecten in kaart van smartphonegebruikers. Zo keken onder meer in hoeverre smartphones gebruikt worden voor internet, communiceren, social media, navigatie, vermaak, shoppen en financiële dienstverlening. Zowel smartphonebezitters als niet-smartphonebezitters werden ondervraagd.

De analisten onderscheidden hierbij vier verschillende groepen gebruikers: aficionados (de grootste liefhebbers), pragmatici (iets minder gepassioneerd dan de aficionados), netwerkers (matige gebruikers, vooral om te communiceren) en praters (alleen bellen en sms’en). Iedere categorie geeft aan in welke mate telefoongebruikers betrokken zijn met hun apparaat: van zeer groot tot nauwelijks.

Eén van de bevindingen is dat bijna de helft van alle ondervraagde telefoongebruikers (47%) hun toestel alleen gebruikt om de bellen en sms’en. Een opmerkelijke conclusie aangezien er voor sms-bundels vaak nog afzonderlijk betaald moet worden en diensten als WhatsApp gratis zijn. Een mogelijke verklaring is dat het smartphonebezit in ontwikkelingslanden een stuk lager is dan in Westerse landen. Sommige providers brengen geen kosten in rekening voor sms-diensten, wat er eveneens voor kan zorgen dat er volop ge-sms’t wordt. De onderzoekers verwachten dat dit aandeel tussen nu en 2030 daalt tot 29%.

De landen met de hoogste smartphonebetrokkenheid of GMEI-score, zijn Zuid-Korea, Qatar en de Verenigde Staten. Waar staat Nederland op de lijst? Wij zijn gematigde smartphonegebruikers, zo blijkt uit het onderzoek. Van de 56 onderzochte landen staan wij op de 23e plek met een GMEI-score van 3.3, vlak na België (3.4) en net voor Rusland (3.2). Denemarken is het beste jongetje van de klas in Europa met een GMEI-score van 4.5.

Wil je weten hoe jij scoort? Via deze link kun je een vragenlijst invullen die jouw smartphonegebruik scoort. Het volledige persbericht en de onderzoeksresultaten vind je op deze pagina.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones