26 juni 2014 door in Samsung.

samsung-galaxyDe Samsung Galaxy, verreweg de populairste serie smartphones van dit moment. Samsung Galaxy is marktleider en met een marktaandeel van 47 procent in Nederland kan je er niet meer omheen. Vijf jaar geleden kondigde Samsung zijn eerste smartphone uit de Samsung Galaxy serie aan. Waar zit toch hun kracht en hoe komt het dat ze nog steeds zo populair zijn? Je leest het hier.

De eerste Samsung Galaxy: waar het begon

Vijf jaar geleden was Samsung lang niet zo populair op het gebied van Smartphones. De smartphone bestond nog maar net en Apple had het overgroot marktaandeel op dat gebied. De meeste mensen hadden toen een eenvoudige mobiele telefoon van Nokia. Internetten op de telefoon deden we amper. Problemen met de duur van je accu kenden we nog niet. De komst van de eerste iPhone bracht een verandering op dat gebied en de smartphonegebruikers wilde meer kunnen met hun telefoon dan alleen maar bellen en sms-en.

Samsung zag Apple als de grote concurrent en wilde groeien in marktaandeel. In 2009 kondigde ze de serie Galaxy aan en brachten de allereerste Samsung Galaxy uit. Op dat moment had Samsung een zeer laag marktaandeel van zo’n 10 procent.

De Samsung Galaxy was slechts het begin. En niet te vergelijken met de huidige Samsung Galaxy S5. Het was de introductie van het besturingssysteem Android voor mobiele telefoons. De Samsung Galaxy draaide op versie 1.6. Het toestel was behoorlijk dik en had slechts een scherm van 3,2 inch. De Samsung Galaxy is overigens niet uitgebracht in Nederland. Wij begonnen in 2010 met de eerste Samsung Galaxy S.

2010: De Samsung Galaxy S

In 2010 kwam de eerste Samsung Galaxy S op de markt en dit was ook meteen het allereerste toestel dat in Nederland werd uitgebracht. De aankondiging van de Galaxy S zette Samsung opnieuw op de kaart. Het marktaandeel steeg naar 15 procent en er werden zo’n 25 miljoen exemplaren van de Samsung Galaxy S verkocht. De S-serie werd een jaarlijks terugkomend vlaggenschip van Samsung en verreweg de populairste smartphones van Samsung.

De Galaxy S, met codenaam i9000, beschikte over een nieuwere versie van Android. Android 2.1. Dit toestel had veel weg van de iPhone 3Gs en belandde daardoor ook in een rechtszaak met Apple. Apple wilde de Samsung Galaxy S verbieden omdat deze te veel leek op de iPhone en tevens gebruik maakte van een door Apple bedachte thuisknop. De rechtszaak werd uiteindelijk verloren waardoor de huidige generatie Samsung Galaxy’s nog altijd een thuisknop hebben.

In 2010 had Nokia nog een marktaandeel van 30 procent. Zij waren op dit moment nog altijd de grootste en merken als Apple en zelfs BlackBerry kwamen daar direct achterna. Samsung stond op het punt om door te breken.

samsung-galaxy-s-i9000

2011: Samsung Galaxy SII

Na de eerste Samsung Galaxy S werden er datzelfde jaar nog veel andere smartphones uitgebracht van Samsung. Deze toestellen waren weliswaar goedkoper, maar minder populair dan de Galaxy S. Het was wachten op de opvolger. In 2011 bracht Samsung deze uit. De Samsung Galaxy SII was een ware revolutie, niet alleen beschikte het toestel over betere specificaties, maar Samsung had ook het uiterlijk aangepast. De Galaxy SII was één van de dunste smartphones van dat moment. Het toestel was nog geen cm dik. De ronde randen waren hoekiger gemaakt en over het algemeen oogde het toestel een stuk strakker dan zijn voorganger. Het scherm van de Samsung Galaxy SII was 4,3 inch. De Phablet bestond nog niet en dit was dus vrij groot voor die tijd.

Inmiddels was het marktaandeel van Samsung gestegen naar 20 procent. Samsung had een nog betere smartphone uitgebracht dan de eerste Samsung Galaxy S en maakte hierdoor een hele belangrijke stap. De Galaxy S-serie werd een ware trend en het jaarlijkse smachten naar de opvolger was een feit.

samsung-galaxy-s2

2012: Samsung Galaxy SIII

Vanaf dit moment werd het serieus. De marketingmachine van Samsung werd aangezet en de nieuwe aankondiging van de Samsung Galaxy SIII werd een groot succes. De eerste smartphone van Samsung met een razend snelle quad core processor werd op de markt gebracht. Daarnaast kreeg het toestel een scherm van maar liefst 4,8 inch. Ook werd er een hele nieuwe generatie van Android geïntroduceerd, genaamd 4.0 Ice Cream Sandwich.

Het marktaandeel van Samsung steeg dat jaar naar meer dan 40 procent. Daarnaast bracht Samsung dat jaar voor het eerst een tweede Samsung Galaxy S uit, namelijk de Samsung Galaxy SIII Mini. Dit was de kleinere uitvoering van de Galaxy SIII met iets mindere specificaties. Hierdoor was het toestel erg geschikt voor mensen die wel graag mee wilde gaan met de Galaxy S-reeks, maar het scherm te groot vonden en liever iets minder geld wilde uitgeven.

Dit jaar was de concurrentie van Sony, HTC, LG, Nokia en meer al in volle gang. Samsung en Apple waren al lang niet meer de enige fabrikanten met goede smartphones en jaarlijks het scherm vergroten en de processor versnellen was dus niet meer genoeg. Samsung begon met het toevoegen van unieke features. De Samsung Galaxy SIII bevatte dan ook een sensor die zag wanneer je op het toestel keek. Zodra je weg keek ging het scherm vanzelf uit. Dit werkte energiebesparend waardoor je langer met je batterij zou moeten kunnen doen.

galaxy-siii

2013: Samsung Galaxy S4

En toen kwam de Samsung Galaxy S4. Samsung ging met normale cijfers werken in plaats van Romeinse tekens. Maar dat was niet de enige traditie die werd verbroken. Niet alleen werd een Galaxy S4 en een Galaxy S4 Mini uitgebracht, maar kwamen er nog twee andere uitvoeringen op de markt.

De Samsung Galaxy S4 was in alles beter dan zijn voorganger. Het scherm was groter, de processor was een stuk sneller, het geheugen groter, de videokaart beter en er waren nieuwe functionaliteiten aan toegevoegd zoals “Smart Scroll”. Met Smart Scroll scroll je van boven naar beneden door je ogen te bewegen. De sensor werd dus verder uitgebreid en een stuk verbeterd. Qua vormgeving lijkt de Galaxy S4 erg op zijn voorganger.

Hoewel de camera in de Galaxy S4 zeker niet slecht was, wilde Samsung ook iets kunnen betekenen voor de echte foto liefhebbers. Een digitale zoom is toch wat anders dan een optische zoom en dat bracht Samsung op het idee om de Samsung Galaxy S4 Zoom te ontwikkelen. Een uitvoering van de Samsung Galaxy S4, maar dan een stukje dikker en met een beschikking over een echte optische zoomlens.

En dat was niet de enige aparte uitvoering die Samsung op de markt bracht. Ook bracht Samsung een stof en waterdichte uitvoering op de markt, genaamd Samsung Galaxy S4 Active.

De Samsung Galaxy S4 is meer dan 40 miljoen keer verkocht.

samsung-galaxy-s4

2014: Samsung Galaxy S5

Tja en dan zijn we weer in het heden. De Samsung Galaxy S5. Inmiddels is de groei in marktaandeel gestagneerd. Samsung heeft een marktaandeel in Nederland van 47 procent. Groter worden is vrijwel onmogelijk.

De Samsung Galaxy S5 is een phablet, heeft een groter scherm, snellere processor, een vingerafdrukscanner en een ingebouwde hartslagmeter. Er wordt gesproken over een zogenaamde “Prime” editie van de Galaxy S5 met nog betere specificaties en een Mini variant. Wanneer deze worden uitgebracht en of er nog meer voor dit jaar op de planning staat is nog niet bekend.

Samsung-GALAXY-S5

Ben je geïnteresseerd in de nieuwste Samsung Galaxy of misschien een iets oudere versie voor een lagere prijs? Bekijk dan snel onze Samsung Galaxy pagina voor de beste aanbiedingen.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones