HMD: Camera’s Nokia-telefoons krijgen update

HMD: Camera’s Nokia-telefoons krijgen update

Loop je rond met bijvoorbeeld een Nokia 5 of Nokia 8, maar stoor jij je mateloos aan de interface van de camera? Dan heeft Telefoonabonnement.nl goed nieuws voor je. HMD Global bevestigt dat de camera-app van de Nokia-telefoons een update krijgt. En niet zomaar een update: waarschijnlijk gaat het om de veelgeprezen Lumia Camera UI.

Juho Sarvikas, Chief Product Officier (CPO) bij HMD Global, bevestigt de plannen van zijn bedrijf. In een tweet heeft hij een afbeelding opgenomen waarin kort het Android-updateproces wordt uitgelegd. Een twitteraar vraagt de topman of de Nokia-telefoons naast een nieuw besturingssysteem ook een update uitrolt voor de camera’s. Het antwoord van Sarvikas is kort en krachtig: yep!

Nokia is niet meer het Nokia dat je wellicht van begin deze eeuw kende. Het Finse bedrijf maakt niet langer haar eigen smartphones. In plaats daarvan nemen HMD Global en FIH Mobile -ook wel beter bekend als Foxconn- deze taak op zich, van ontwerp tot distributie. HMD Global mag de komende tien jaar exclusief nieuwe Nokia-telefoons op de markt brengen. De enige link met Nokia is de naam van de toestellen. En het feit dat HMD Global door een aantal oud-Nokia-medewerkers wordt geleid mogen we uiteraard ook niet vergeten.

Lumia Camera UI

Toen Microsoft afgelopen jaar de mobiele tak van Nokia verkocht, nam het eveneens afstand van een groot aantal patenten. HMD Global eigende zich op deze manier een slordige 500 patenten toe. Merknamen als PureView, ClearBlack en PureMotion zijn nog weliswaar in handen van Microsoft, maar het geeft HMD meer dan genoeg middelen om de Nokia-telefoons de komende jaren verder te ontwikkelen.

Eén van de patenten die in handen is van HMD, is Lumia Camera UI. Simpel gezegd is het niets meer dan de vormgeving en bediening van de camera-app. Deze interface is door smartphone- en fotografieliefhebbers de hemel in geprezen om zijn eenvoudig en gebruiksvriendelijkheid. Als je bijvoorbeeld de sluitertijd, belichtingscorrectie, witbalans of ISO-waarde wil aanpassen, open je de geavanceerde modus. In beeld verschijnen dan een aantal halve cirkels die ieder één van deze aspecten voorstelt. Je herkent ze aan de ronde icoontjes op de lijn. Het enige dat je hoeft te doen om deze aan te passen is de cirkel te verschuiven naar de gewenste waarde. Je ziet onmiddellijk wat deze verandering voor effect heeft op het beeld. Kortom, Lumia Camera UI is simpel en intuïtief.

Nu Sarvikas belooft dat de camera-apps van Nokia-telefoons een update krijgen, is de kans groot dat we straks aan de slag kunnen met de veelgeprezen Lumia Camera UI. Wanneer de update wordt uitgerold is onbekend. Wie weet dat we hiermee aan de slag kunnen als HMD Global Android 8.0 Oreo uitrolt. Maar voor hetzelfde geld besluit HMD om dat op een later tijdstip te doen via een afzonderlijke update. We weten het niet. Helaas geeft de HMD-topman geen informatie over de beschikbaarheid. Houd de komende weken en maanden je Nokia-telefoon goed in de gaten voor software-updates.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Reacties (1)
Ben schreef op 31 oktober 2017 om 17:11

Graag wat meer nieuws over de Nokia 9

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones