HTC en Motorola vertragen oudere telefoons niet

iPhone 6S

In tegenstelling tot Apple, hebben zowel HTC als Motorola geen functie ingebouwd die de prestaties van telefoons bepalen aan de hand van accucapaciteit. Dit bevestigen zij naar aanleiding van schriftelijke vragen van The Verge. Afgelopen week is een hoop tumult omstaan rondom deze zogeheten “Batterygate” waarbij consumenten uiteindelijk zelfs besloten naar de rechter te stappen.

2017 heeft een naar staartje gekregen voor Apple. Het gaat immers al ruim twee weken over het feit dat het bedrijf oudere telefoons opzettelijk slomer maakt. Alhoewel dit op het eerste oog wellicht raar klinkt, doet men dit wel in het belang van de consument. Telefoons die al langer in gebruik zijn hebben immers vaker versleten accu’s, welke simpelweg minder capaciteit hebben. Ondertussen blijft de processor, zeg maar de motor van een telefoon, hetzelfde niveau vereisen qua kracht en stroom. Dit kan problemen opleveren waarbij het toestel bijvoorbeeld vastloopt, of traag reageert. Zodoende heeft Apple sinds vorig jaar een automatische functie ingebouwd waardoor het toestel qua prestaties iets minder snel is, alhoewel dit in de praktijk bijna niet merkbaar is.

Rechtszaak dreigt voor Apple

Desondanks is de laatste weken een heuse hausse op internet ontstaan. Consumenten zijn boos over het feit dat Apple voor hen beslist wat goed is voor hun telefoon. De tumult liep zelfs zo hoog op dat diverse consumenten besloten naar de rechter te stappen. In de Verenigde Staten hebben zeker tien van hen zich verzamelend in een zogeheten Class Action Lawsuit. Hierbij treedt één advocaat op als vertegenwoordiger van een groep, in dit geval de ‘gedupeerde’ iPhone-bezitters. Apple bevestigde enkele dagen geleden het hele verhaal, daar waar het eerst geen duidelijk antwoord gaf. Derhalve zijn consumenten ook van mening dat het bedrijf niet transparant is in zijn wijze van communicatie. Transparantie ontbreekt zodoende, volgens hen.

HTC en Motorola ontkennen

De techwebsite The Verge was benieuwd of andere fabrikanten ook dergelijke maatregelen in hun toestellen inbouwen. Zodoende sprak de redactie diverse Android fabrikanten aan: Google, HTC, Motorola, Samsung, LG en Sony. HTC en Motorola bevestigen geen dergelijke functies in te bouwen. De HTC medewerker gaf per mail aan dat “HTC niet aan dergelijke praktijken doet”. Motorola stak hetzelfde van wal: “We beperken de CPU (processor – Telefoonabonnement.nl) niet op basis van accucapaciteit.”. Sony gaf aan nog geen antwoord klaar te hebben en na de feestdagen hierop terug te komen. Samsung geeft aan dit intern te moeten onderzoeken. De overige partijen hebben nog niet gereageerd op de mail.

Bekijk het laatste nieuws over HTC:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones