Huawei: ‘EMUI gaat flink op de schop’

Huawei: ‘EMUI gaat flink op de schop’

Huawei komt komend najaar met een nieuwe interface voor zijn Android-schil Emotion UI, of kortweg EMUI. EMUI 5.0 moet beter aansluiten bij de wensen en behoeften van de Westerse markt, aldus Li Changzhu.

Google’s besturingssysteem Android is open source. Dat betekent dat iedere fabrikant het besturingssysteem mag gebruiken voor zijn smartphones en tablets, mits ze aan enkele eisen en voorwaarden voldoen. Zo wil de zoekmachinegigant dat producenten qua vormgeving voldoen aan de grafische elementen die op dat moment leidend zijn bij Google, en dat een groot aantal diensten van het internetbedrijf standaard op het toestel worden geplaatst. Je kunt dan onder meer denken aan Chrome, Gmail, YouTube en de Google Play Store.

Fabrikanten hebben de vrijheid om over het besturingssysteem van Google hun eigen schil te gooien. Deze schil wordt ook wel een Android-skin genoemd. Diverse technologiebedrijven maken hier gebruik van: zo heeft Samsung TouchWiz, HTC Sense, Sony Xperia UI en ASUS ZenUI. Honor en Huawei werken met Emotion UI of EMUI. Deze schil is veelal voorzien van eigen icoontjes, menu’s en instellingsmogelijkheden. Zodoende kunnen smartphones die allebei op dezelfde Androidversie draaien er totaal anders uitzien. Op deze manier proberen smartphone- en tabletproducenten zich van elkaar te onderscheiden.

Kritiek op EMUI

EMUI 4.0Huawei krijgt al jaren de nodige commentaar op zijn Androidschil. Zo vindt menigeen de kleuren van EMUI te fel en kinderlijk, heeft het een geheel eigen notificatiesysteem en ontbreekt een appdrawer. Door dit laatste hebben de smartphones van Huawei en Honor wel iets weg van de iPhones van Apple. Alle apps die je op iOS installeert verschijnen op het hoofdscherm. Om overzicht te houden moet je deze in mappen indelen. Ze simpelweg van het scherm verwijderen is er niet bij, omdat de apps dan uit het geheugen van de iPhone worden verwijderd. Bij verreweg de meeste Android-smartphones en –tablets is dat geen enkel probleem, omdat ze daar in een lijst verschijnen waarin je alle applicaties terugvindt die je hebt geïnstalleerd.

De oplossing waar vele gebruikers nu op terugvallen is het installeren van een zogeheten launcher. Hierdoor krijgt de telefoon in een oogopslag een geheel andere look and feel. Overigens beperkt de kritiek zich tot de Westerse markt: in thuisland China is men weg van EMUI.

‘Nieuwe interface in de maak’

Changzhu zegt bekend te zijn met de kritiek op zijn Android-skin. De software wordt daarom flink onder handen genomen. De eerstvolgende iteratie, EMUI 5.0, probeert er alles aan te doen om deze onvrede zo veel mogelijk weg te nemen. Hoe deze er precies uit komt te zien laat de topman in het midden, maar hij belooft dat EMUI 5.0 dichter bij de standaardvormgeving van Android komt te zitten.

Om dit proces in goede banen te leiden heeft de Chinese smartphonemaker afgelopen jaar Abigail Brody in dienst genomen. Zij was in het verleden verantwoordelijk voor het design van iOS. Changzhu zegt dat zij nog steeds bezig is met het opbouwen van haar team.

Desondanks krijgen we mogelijk in het najaar van 2016 de eerste vruchten van haar werk te zien. Dan toont Huawei namelijk EMUI 5.0 aan het grote publiek. De eerste lichting smartphones met EMUI 5.0 krijgen we dan hoogstwaarschijnlijk op de IFA-beurs in Berlijn te zijn, de grootste consumentenelektronica- en technologiebeurs van Europa. Wie weet dat we daar dan de Huawei Mate 9 of nieuwe Huawei Mate S te zien krijgen.

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding