Huawei Kirin 970 op basis van TSCM 10nm productieproces

Huawei Kirin 970 op basis van TSCM 10nm productieproces

De makers van smartphone processors zijn altijd betere en snellere chipsets aan het ontwikkelen. Huawei heeft pas de Kirin 960 geïntroduceerd en op dit moment ontwikkelt men al de Kirin 970. Bronnen uit China melden dat de volgende Kirin processor gemaakt zal zijn met het TSCM 10nm proces.

Het verbeteringen van de prestaties van een processor is niet eenvoudig. Fabrikanten staan voor verschillende uitdagingen zoals omvang en natuurlijk warmte die vrij komt bij gebruik. Een chipsets krachtiger maken is dus niet eenvoudig, maar de ontwikkelingen gaan super snel. Samsung is een van de eerste fabrikanten die het 10nm FinFET proces kan toepassen voor massaproductie. De nieuwe Snapdragon 835 maakt gebruik van deze techniek. Huawei zal voor de volgende Kirin processor ook het nieuwe 10nm proces gebruiken leren we vandaag. Het nieuwe proces maakt processors nog energie en ruimte efficiënt zodat de nieuwe generatie smartphones nog sneller kunnen worden zonder hun accu leeg te slurpen.

Huawei Kirin processor

Pas geleden is de Kirin 960 processor van Huawei gelanceerd en de eerste vlaggenschepen liggen zelfs al in de winkels. De Huawei Mate 9 heeft een deze snelle Kirin 960 processor. De processor waarmee Huawei toestellen eindelijk in snelheid vergelijkbaar zijn met de vlaggenschepen aangedreven door Snapdragon 821 processors. De snelheid is echter nog niet vergelijkbaar met de A10 Fusion processor die we vinden in de beide iPhone 7 toestellen. Het verschil is echter niet meer zo groot als bij voorganger de Kirin 955.

Huawei Kirin 970

Gizmochina heeft geruchten uit Taiwan, het thuisland van TSMC, ontvangen die berichten over de volgende generatie Kirin processors. De nieuwe Kirin zal worden gefabriceerd volgens het TSMC 10nm proces. TSMC is naast Samsung een van de grootste chipfabrikanten in de wereld.

De 960 chip heeft een vier Cortex A73 kernen en vier Cortex A53 kernen. Daarnaast beschikt de processor over een octa-core Mali-G71 GPU voor de grafische prestaties. Deze chip werd gebouwd op het TSMC 16nm proces. De chipset levert goede prestaties, maar de GPU kan niet helemaal meekomen. De nieuwe Kirin (waarschijnlijk 970) krijgt net als de Kirin 960 een octa-core architectuur en zal LTE Cat. 12 geïntegreerd hebben. Met de overstap naar het 10nm proces wordt ook het GPU probleem opgelost en kan de processor de volledige power van de grafische processor aan.

Trend van 2017: 10nm proces

Met het nieuws dat ook de Kirin 970 naar verwachting volgend jaar gemaakt is via het 10nm proces, kunnen we wel zeggen dat er een trend is naar 10nm. Samsung is de eerste fabrikant die het proces in grote hoeveelheden aan kan. In samenwerking met Qualcomm lanceert de Koreaanse fabrikant waarschijnlijk aan het begin van 2017 de eerste 10nm processors in de vorm van de Qualcomm Snapdragon 835. We mogen aannemen dat Samsung’s eigen Exynos processor ook gemaakt gaat worden met het nieuwe proces.

Huawei volgt de trend en is op weg om het gat met Qualcomm te verkleinen. Het zal interessant worden om te zien welke processor van de Android smartphones de top beheerst in 2017. Tot nu toe was dat Qualcomm met de Snapdragon 800 serie. In 2017 zal de strijd tussen Samsung, Qualcomm, Huawei en MediaTek gaan. Want ook de MediaTek verwacht men in het eerste kwartaal van 2017 op basis van het nieuwe TSMC 10nm proces.

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding