Huawei
4 juni 2016 door in Huawei.

Een medewerkster van Huawei ‘bevestigt’ in een interview dat het bedrijf dit jaar een nieuw Nexus-smartphone op de markt gaat brengen. Dat Huawei de volgende Nexus-partner is klinkt aannemelijk, maar een voorbehoud is hier op zijn plek.

Over enkele maanden –waarschijnlijk september–is het zover: dan rolt Google Android N uit, de nieuwste versie van zijn besturingssysteem. De kans is groot dat we dan ook één of meerdere nieuwe Nexus-apparaten te zien krijgen. Op het gebied van tablets zagen we de Nexus 10, Nexus 9 en Nexus 7 (2012 en 2013) voorbijkomen. Richten we ons op smartphones, dan zijn de Nexus 4, Nexus 5, Nexus 5X, Nexus 6 en Nexus 6P bekende namen.

Nexus-smartphones en –tablets worden door Google in samenwerking met een partner gemaakt. De Nexus 7 was het paradepaardje van ASUS, de Nexus 6P is ontworpen door Huawei.

De vraag is: wie mag de volgende Nexus-telefoon op zijn naam schrijven? Er gaan al een tijdje geruchten de ronde op internet dat HTC dit jaar twee Nexus-producten gaat onthullen. Ook Huawei is een veelgenoemde naam in dit verband. Er is een concrete aanwijzing opgedoken dat het Chinese technologiebedrijf inderdaad best wel eens de kandidaat voor aankomend jaar kan zijn om de aanstaande Nexus-apparaten te maken.

‘Wij doen het dit jaar nog eens dunnetjes over’

In een interview met Gearburn vertelt Charlene Munilall, general manager op de afdeling Consumer Business Group van Huawei Zuid-Afrika, is ze misschien uit de school geklapt. Op de vraag waarom de Nexus 6P moeilijk te verkrijgen is in de Zuid-Afrikaanse regio, antwoordt ze dat het een niche product is die alleen een kleine groep techliefhebbers aanspreekt. Daarom zouden providers het toestel niet op grote schaal in Zuid-Afrika hebben geïntroduceerd. Wel stelt ze dat de regio een open markt heeft en het toestel wel degelijk beschikbaar is.

Nu komt het: tegelijkertijd vult ze haar eigen antwoord aan met de volgende zinsnede:

“We gaan het overigens dit jaar nog een keer doen met de Nexus.”

Slip of the tongue? Welbedachte stunt? Dat is koffiedik kijken. Het is mogelijk dat Huawei een aangepaste versie van de Nexus 6P lanceert dit jaar. Of misschien een geheel nieuw toestel. Of dat een smartphone of een tablet is, daarover wordt al maanden volop gespeculeerd.

Het zou niet vreemd zijn als Google opnieuw bij Huawei aanklopt met het verzoek om de volgende Nexus-smartphone te maken. De media was over het algemeen zeer lovend over de Nexus 6P. Daarnaast heeft het verleden meer dan eens uitgewezen dat Google fabrikanten wederom vraagt om de productie van een Nexus-apparaat opnieuw op zich te nemen. Zo lanceerde ASUS tot twee maal toe de Nexus 7 (in 2012 en 2013) en nam LG de productie van de Nexus 4 en Nexus 5 voor eigen rekening.

De uitspraak van Munilall biedt in ieder geval genoeg stof om over na te denken.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones