Huidige Nexus-toestellen krijgen geen automatische updates

Huidige Nexus-toestellen krijgen geen automatische updates

Woensdagavond Nederlandse tijd vond Google I/O plaats in het Shoreline Amphitheatre in Mountain View. Daar maakte de zoekmachinegigant nieuwe details bekend over het nog te verschijnen besturingssysteem Android N. Eén van de nieuwe features in Google’s mobiele OS is de optie om automatisch Androidupdates te downloaden en installeren. Echter, de Nexus-smartphones en tablets die momenteel in omloop zijn hoeven niet op deze nieuwe functie te rekenen.

Dat zegt het Android Developer Team in een interview met Android Police.

Android N

Android N, zo heet de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem voor smartphones en tablets. Bij de benaming van zijn besturingssysteem gaat Google het alfabet af. Na Alpha en Beta verschenen achtereenvolgens Cupcake, Donut, Eclair, Foryo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop en Marshmallow. Waar de letter –N voor staat is onbekend, maar het regent suggesties op internet: Nougat, Nachos, Nori, Noodle, en ga zo maar door. Sterker nog, Google vraagt gebruikers om zelf met een passende naam  te verzinnen voor het besturingssysteem.

De betekenis van de letter –N is nog een mysterie. Wel is er al een heleboel bekend gemaakt en geworden over de toevoegingen die het besturingssysteem krijgt. Zo werd bij de lancering van de eerste Android N Developer Preview in maart bekend dat het OS onder meer een verbeterde accuduur krijgt, de weergave van notificaties in een nieuw jasje wordt gestoken en dat het multitasking ondersteunt dankzij multi-window support.

Woensdag 18 mei vond in het Shoreline Amphitheatre in Mountain View voor de tiende keer Google I/O plaats, het jaarlijkse persevenement van Google waar het tal van nieuwe diensten en producten demonstreert. Zo zagen we onder meer Google Home, Google Assistant, de communicatieapps Allo en Duo, het VR-platform Daydream en Android Wear 2.0 de revue passeren. Ook startte Google met de uitrol van Android N Developer Preview 3. Deze versie is stabiel genoeg om een hele dag op je smartphone of tablet te draaien zonder dat hij crasht.

nexus-logo

Automatische updates

Eén van de nieuwe functies die Google woensdag aankondigde was automatische updates. Het updateproces van Android kan nogal een gedoe zijn: je moet handmatig de software downloaden en deze installeren, wat soms wel enkele uren in beslag kan nemen. En al die tijd kun je geen gebruik maken van je toestel. Dat kan en moet anders, zo dacht Google.

De oplossing die de zoekmachinegigant hiervoor bedacht is Seamless Updates, oftewel naadloze of automatische updates. Hoe werkt dit? Heel simpel. Android N heeft twee systeempartities. Als er een Androidupdate beschikbaar is wordt deze op de secondaire partitie geïnstalleerd. De primaire partij met de ‘oude’ Androidversie kun je tijdens het installatieproces ongehinderd blijven gebruiken. Als je je toestel opnieuw opstart wordt de tweede partitie automatisch de primaire.

‘Niet voor Nexus-smartphones en tablets’

Klinkt als muziek in onze oren. Voordat je te hard van stapel loopt is er één dingetje om rekening mee te houden: de huidige Nexus-toestellen zoals de LG Nexus 5X en Huawei Nexus 6P ondersteunen de nieuwe functie niet. Dat laten de Androidontwikkelaars weten in een interview met Android Police.

Kort samengevat komt het erop neer dat gebruikers dan zelf partities in het besturingssysteem moeten maken en dat is verre van eenvoudig. Toekomstige Nexus-smartphones en tablets kunnen daarentegen wel profiteren van automatische updates.

De uitspraak geeft wel te denken. Dit betekent dat geen enkel Androidtoestel dat momenteel in omloop is Seamless Updates krijgt. Ook niet de meest recente toestellen als de Samsung Galaxy S7, LG G5 of HTC 10. Nogal een domper op mijn dag, als je het mij vraagt. Smartphones en tablets die na de officiële release van Android N verschijnen en met het nieuwe besturingssysteem zijn uitgerust, ondersteunen de nieuwe feature wellicht wel.

Bekijk het van de zonnige kant: je hebt nu wel iets om naar uit te kijken.

Nexus

Android N Developer Preview 3 installeren

In maart rolde Google de eerste testversie van Android N uit. In april volgde de tweede en deze week de derde bèta. In juni en juli stelt Google Android N Developer Preview 4 en 5 beschikbaar.

Interesse om  de laatste testversie uit te proberen? Voorwaarde is wel dat je over een Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 6, Nexus 9, Nexus Player of Pixel C beschikt. Vervolgens meld je je aan bij het bètaprogramma van Google waar je de eerste testversie kunt downloaden en installeren. Vervolgens ja je naar Instellingen > Over telefoon/tablet > Software-update waar de nieuwste versie van Android N voor je klaarstaat om Over-The-Air (OTA) te updaten.

 

Meer weten over de nieuwe mogelijkheden van Android N? Lees dan het artikel ‘Google I/O: de nieuwe features en voordelen van Android N’ van mijn mederedacteur Jasper. 

Bekijk het laatste nieuws over Android:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones